Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 юли 2014)
 
КОНЦЕПЦИЯТА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ 2014-2020 -  НЕСЪСТОЯТЕЛНА Концепцията за спешна помощ 2014 - 2020, приета от Министерски съвет, е формален документ, който цели усвояването на евросредства и средства от държавния бюджет. Това се казва в декларация на Сдружението на фелдшерите в България, адресирана до институциите. Също както сдружението на спешните медици, фелдшерите смятат, че концепцията де факто ще подпомогне финансирането на болничната помощ, а не самата спешна помощ. При наличния кадрови дефицит е недопустимо да се обединяват и ЦСМП и СПО, което ще задълбочи дестабилизацията и хаоса, които са факт сега благодарение именно  благодарение на писалите концепцията, смятат от сдружението на фелдшерите.
"Реално във въпросната концепция въобще не се отчита труда на работещите в момента фелдшери, а самите фелдшери според МЗ не съществуват като субекти и професия. Това кара УС на СМФБМБ да гледа на този документ като на несъстоятелен и манипулативен", се казва още в декларацията. От сдружението настояват фелдшерите незабавно да се включат в концепцията и изразяват безрезервната си подкрепа към становището на Асоциацията на спешните медици по документа.
 
АКТУАЛИЗАЦИЯ С  225 МЛН. ЛВ. ВМЕСТО С  328 МЛН. ЛВ.
Надзорният съвет на НЗОК не одобри писмо на министъра на здравеопазването, в което се казва, че от Министерство на финансите настояват за преразглеждане на сумата за актуализация на бюджета на касата от 328 млн. лв. Това съобщиха пред журналисти  членове на надзора след днешното си заседание. От думите им стана ясно, че мнозинството от надзорниците не са съгласни с предложението на МФ актуализацията да бъде в размер на 225 млн. лв. Ето защо днес петима от тях са подкрепили отново своето решение исканата сума да е 328 млн. лв., а трима са се въздържали. Представителят на синдикатите д-р Иван Кокалов припомни, че очакваният дефицит е бил 491 млн. лв. и че от касата са се отказали от 80% от предвидените за инвестиции средства, за да бъде намалена тази цифра до 328 млн. лв. "Гледам, че се спрягат едни числа, но който ги спряга, трябва да поеме и политическата отговорност. Ние сме направили ясен разчет", каза той. Според него няма как да се намали повече дефицитът в бюджета на касата и не съществува никаква мярка, която да го редуцира със 100 млн. лв., за да се достигне сумата от 225 млн. лв.
 
ВСИЧКИ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ, НИКОЙ НЕ ИСКА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА
84% от хората определят като най-важен национален приоритет здравеопазването. Това сочат данни от проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1013 души в периода април-май 2014 г. За 76 на сто от анкетираните най-важният приоритет е икономиката на страната, следвана от демографската криза и образованието.
Въпреки огромния процент хора, които смятат, че системата е недофинансирана, 71 на сто от респондентите не са съгласни с увеличаване на здравната вноска.
Вместо това, 60% от гражданите над 18 години са на мнение, че ДДС-то за лекарства трябва да се премахне изцяло, 57% от участниците в проучването смятат, че държавата трябва да заплаща пълния размер на здравната вноска за пенсионери, деца и учащи се. 75 на сто от запитаните пък смятат, че държавните служители, служителите в МВР и съдебната система трябва да се осигуряват напълно върху реалните си доходи.
 
М-Р АНДРЕЕВА СЕ НАДЯВА НА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Обвинението от страна на МС, че МЗ имитира дейност е недоразумение между двете администрации. Това каза в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя добави, че не знае кой е инициаторът на прессъобщението, в което се казва, че в Министерския съвет за втори път постъпва материал в рамките на 3 дни без финансова обосновка, който в този си вид не може да бъде разгледан нито на заседание на Министерския съвет, нито в Парламента. "Не съм разговаряла с премиера по отношение на това прессъобщение и то не е най-важното. Най-важното е да се осигури финансов ресурс, така че в края на годината болниците да не останат с липса на такъв за разплащане на медицинската дейност", каза министърката.
Д-р Андреева отбеляза, че се надява да има актуализация на бюджета на НЗОК, като добави, че в момента се очаква финансовата обосновка на Министерство на финансите, за да може Министерски съвет да разгледа предложението.
 
ДВА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТА В ТОП 5 НА НАЙ-ДОБРИТЕ У НАС
Медицинските университети в София и Пловдив са в Топ 5 на най-добрите висши учебни заведения в България. Това сочат данните на Националната агенция по оценяване и акредитация, публикувани в последния брой на Държавен вестник от 11 юли.  В първата петица на всички 51 университета в страната попадат МУ-София с 9,68, УНСС с 9,65, СУ "Климент Охридски" с 9,59, Технически университет-София с 9,50 и на пето място Медицински университет - Пловдив с 9,40 точки.
 
В ПЕЧАТА: СИНДИКАТИ И ПАЦИЕНТИ ЩЕ БОЙКОТИРАТ НЗОК
Ако във вторник в парламента няма внесена актуализация на бюджета на касата, представителите на синдикатите и пациентите ще бойкотират Надзорния съвет и по този начин ще блокират работата на НЗОК. Това казва в интервю за "24 часа" шефът на КНСБ Пламен Димитров. "С това искаме да покажем на политиците, че ако те си играят с огъня и ние започваме да си играем и дори още по-безотговорно, защото това не решава проблема, а го задълбочава. Очевидно трябва ситуацията да стане драматична, за да разберат политиците нейната сложност", коментира той.