Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 юли 2014)
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАРИ, МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И САНИТАРИ ИСКАТ НЕЗАБАВНА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА КАСАТА
Очаквано, и днес бюджетът на здравната каса е в основата на повечето вестникарски публикации. "Лекарите в болниците спират работа между 12 и 12.30 ч днес. Това е предупредителен протест към правителството, с който професори, лекари, сестри и санитари искат незабавна актуализация на бюджета на здравната каса", четем в "24 часа". "Ако от всичките близо 250 държавни и общински болници кабинетите си напуснат по 50 медици, то над 10 000 бели престилки ще подкрепят протеста", коментира пък "Труд".
"Стандарт" пък отбелязва каква е позицията на БСП по този въпрос: "Ние ще подкрепим решението на Министерския съвет, каквото и да е то, заяви червеният депутат Емил Райнов. Той допълни, че това е било обещанието и пред лекарския съюз, което БСП пое преди няколко дни. Според Райнов обаче няма нужда от актуализация на парите на НЗОК. "Кой е казал, че в момента има дефицит? Към днешна дата касата плаща абсолютно всичко на болниците, което са заработили", обясни той. Няколко издания отразяват и включването на аптеките в темата за бюджета.
"Труд" алармира за скандални промени в правилника на Фонда за лечение на деца. "С промяна в правилника на фонда за лечение на деца здравното министерство изключва представителите на всички неправителствени организации и медиите от Обществения съвет. Това става ясно от публикувани поправки на сайта на МЗ", пише вестникът.
 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ
Zdrave.net публикува декларацията на Столичната лекарска колегия без редакторска намеса:
Преди седмица СЛК на БЛС остро осъди безотговорното поведение на правителството и НС пред оставка. Днес заявяваме, че няма невинни за хаоса, който цари в здравеопазването. Дефицитът в бюджета на НЗОК от 2013 г. , който беше изплатен от бюджета за 2014 г., беше заложен от предишното управление. Този дефицит е една от основните причини за недостига на средства сега. В същото време Симеон Дянков взе 1500 милиона от бюджета на НЗОК със съгласието и подписите на председателя на УС на БЛС д-р Райчинов и на тогавашния министър на здравеопазването д-р Константинов. Преди това правителството на тройната коалиция изхарчи 500 милиона за закупуване на апаратура и ремонти в държавните болници, но не направи никаква реформа, защото "нямало време". Управлението на НДСВ - ДПС наливаше пари в големите болници, покривайки дълговете им в края на годината, без да предприеме никакви стъпки за продължаване на реформата, започната от правителството на СДС. Философията на всички управляващи досега е ясна: ще кърпим на парче, а следващите да му мислят. Същевременно изтичането на кадри нарасна до убийствени за системата размери. Вместо да се развива интензивно, системата се развива екстензивно, което води до увеличаване на разходите и влошаване на качеството. Смятат ли бъдещите управляващи, че с недостатъчните средства които ще заложат в бъдещия бюджет за здравеопазване ще може да се развива медицината в България и да се прилагат модерните научни достижения. Докога независимо от нашите медицински успехи българските граждани ще предпочитат да се лекуват в чужбина.
Будят възмущение всички опити за извличане на политически дивиденти от страна на хората, участвали един след друг активно в създаването на катастрофата.
Всички управляващи години на ред разчитат на това, че лекарите са високо морални и отговорни професионалисти, които безропотно поемат на свой гръб експлоатацията и последиците от грабежа и некадърността на управляващите. За съжаление това се случва не и без нашето участие.
Призоваваме своите членове да се включат в обявения протест, макар той да е закъснял. Ръководството на БЛС трябваше отдавна да заеме твърда позиция и да упражнява постоянен натиск над всички управляващи за продължаване на реформите. Отказваме да бъдем повече заложници в политическите боричкания.
Ясно е, че нито една политическа партия не иска да поеме отговорността за рестартиране на системата, защото това значи за дълго време да излезе от властта. Призоваваме политическите сили, работодателските организации и синдикати, президента да оставят настрана всякакви дребни сметки и интереси и да се обединят около една дългосрочна стратегия за развитие на здравеопазването, която ще се следва, независимо кой управлява. Утре ще бъде късно. Ние катастрофирахме.
УС на СЛК на БЛС
 
РАБОТЕЩИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ПРОТЕСТИРАТ
Информационната агенция "Фокус" съобщава, че работещите в здравеопазването в област Добрич подкрепят протестите. Протестират и работещите в ломската болница "Св.Николай Чудотворец", във видинската болница, в целия пазарджишки регион, в  МБАЛ "Дева Мария" в бургаския квартал "Банево",  в МБАЛ-Бургас, в здравните заведения на благоевградски регион и др.
 
НЕ СЕ СЪСТОЯ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК ПОРАДИ ЛИПСА НА КВОРУМ
Агенция "Фокус" съобщава, че извънредното заседание на НЗОК е било провалено заради липса на кворум. На заседанието е трябвало  да бъде представен пакет от мерки за контрол на разходите и финансовото стабилизиране на здравноосигурителната система, поискан с писмо на Министерство на здравеопазването. Пакетът от мерки е необходим на ведомството, за да изготви мотиви и финансова обосновка за актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година. Заседанието на Надзорния съвет на касата започна при пълен състав, но в самото му началото бе напуснато от Тома Томов от КТ "Подкрепа". Пред журналисти той заяви, че конфедерацията е излязла с декларация, че ще напуснат заседанието, защото категорично не са съгласни с опита "топката отново да се прехвърли на Касата". По думите му, НЗОК и Надзорът са направили всичко, което е следвало от гледна точка на закона, за да се поиска актуализация на бюджета. В тази връзка на 23 юни, когато е било гласувано искането за промяна в бюджета на касата, бил гласуван и приет доклад от 130 страници, който описва актуалната ситуация по перата, в които има най-голям дефицит и какво се очаква да се случи до края на година. Този доклад е приет, е публикуван на сайта на НЗОК и към него има резюме от няколко страници, обясни Томов. "Изумени и изненадани сме от желанието да се искат допълнителни мерки в средата на годината, когато очевидно, че парите няма да стигнат. Това го предрекохме в самото начало и не подкрепихме бюджета на НЗОК, когато той се приемаше миналата година", каза още Тома Томов.