Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 юли 2014)
 
ГЕРБ ЩЕ ВЛЯЗАТ В ПАРЛАМЕНТА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
"ПП ГЕРБ декларира, че ще присъства в пленарна зала на НС, при условие, че актуализацията в бюджета на НЗОК, съответно на Държавния бюджет за 2014 г., е внесена от МС в рамките на седмицата 07.07-12.07.2014 и е точка за разглеждане на редовно или извънредно заседание на Народното събрание." Това гласи споразумение между ГЕРБ и Българския лекарски съюз, подписано днес от д-р Цветан Райчинов и лидера на партията Бойко Борисов.
"ПП ГЕРБ поема този ангажимент пред БЛС и обществото, осъзнавайки тежестта на проблема, критичната ситуация за българското здравеопазване и необходимостта от бързи мерки, по които следва да се демонстрира надпартийна отговорност", пише още в споразумението.
 
УНИВЕРСИТЕТСКИ БОЛНИЦИ: ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ БОЛНИЯ
"Не допускайте липсата на актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 година да стане повод за протести, както от страна на лечебните заведения, така и от страна на пациентите. Желанието ни да сме част от Европейския съюз следва да бъде в унисон с Европейските практики и тенденции, както в законодателството, така и във взаимоотношенията. Европейското законодателство в сферата на здравеопазването е насочено към ресоциализация на пациента, а институциите в България нямат отношение към болния и неговите потребности. Ненавременната медицинска помощ води до инвалидизация или смърт. Това може само да ни ощети като нация. Младите лекари напускат страната ни и след много малко време в България няма да останат лекари, които да ви лекуват, защото, уважаеми дами и господа, и вие сте Наши пациенти!!!"
С тези думи сдружението на университетските болници се обръща в отворено писмо към всички пациентски организации, към всички институции, свързани пряко дейността им, към БЛС и към ръководството на НЗОК.
 
НЕЗДАРВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ НА МАЙКИТЕ ПОСТАВЯ В РИСК ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА
Безотговорното отношение на родителите към собственото здраве дава отражение и върху здравето на техните деца. Това обявиха лекари по време на дискусия, посветена на правилното хранене на децата и техните майки.
Националният консултант по хранен доц. Веселка Дулева съобщи, че проучване на Националния център по оказване на общественото здраве показва, че заради нездравословно хранене около 11% от децата на възраст до 6 месеца изостават в растежа. Около 7-8% пък са кърмачетата с поднормено тегло. Доц. Дулева също така отбеляза, че има доста майки, които не захранват правилно децата си по отношение на приема на желязо, цинк и калай. В резултат част от децата са с нисък хемоглобин. Тя също така каза, че друго проучване показва, че има много семейства, които страдат от йоден дефицит, което повишава риска от увреждане на плода при бременност. Данните сочат, че 87% от населението на България използва йодирана сол.
 
И ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРИЗОВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА КАСАТА
"Реформата на държавния бюджет към средата на година е необходима и заради призива на много институции, включително и хора, които разбират от здравеопазване в България, че ако не се ревизира бюджетът на НЗОК, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината." Това заяви президентът Росен Плевнелиев днес пред журналисти след откриването на Международната конференция "Дни на математиката" в София. "Така че очаквам тези неща ясно и категорично: ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край", каза Плевнелиев.
 
БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА СЪВМЕСТНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИ И СИНДИКАТИ.
Проектопромените в Закона за бюджета на НЗОК бяха изготвени и приети от Надзорния съвет на осигурителната институция още преди две седмици. Очаква се да бъдат внесени в Министерски съвет, който трябва да даде становище по документа и на свой ред да го внесе в Народното събрание. От парламентарно представените партии към момента единствено ГЕРБ заявиха категорично, че ще подкрепят актуализацията. Ако обаче и тази седмица откажат да се регистрират в парламента, кворум няма да има и измененията в бюджета няма да могат да бъдат приети.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ С КОНСУЛТАЦИЯ ВЪВ ВИЕНА ИНВИТРО ЦЕНТЪР В ТОКУДА
Безплатни ултразвукови прегледи с консултация, провеждани със специалист по асистирана репродукция стартират от днес във Виена Ин Витро Център в Токуда Болница София, съобщават от лечебното заведение.
Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 420 0279 или 02/ 403 4227. Двойките с репродуктивни затруднения е желателно да носят медицинската си документация.
Безплатните прегледи ще се извършват от д-р Ралица Сенкова, акушер-гинеколог и доктор по репродуктивна медицина. В рамките на прегледите пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за лечение.
 
В ПРЕСАТА: АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА - ДО 14 ДНИ
"Надявам се депутатите до 14 дни да гласуват актуализацията на бюджета на здравната каса с поне 330 млн. лв., иначе става страшно. Ще се стигне до рязкото увеличаване на дълговете на болниците за лекарства и консумативи и може да се застраши животът на пациенти". Това казва в интервю за "24 часа" зам.-кметът по здравеопазване в столицата ген. Стоян Тонев.И тъй като служебно правителство няма право да извършва корекции на бюджета, с неоправданото с нищо отлагане сегашният кабинет хвърля системата в хаос за 3 месеца, пояснява той.
"Труд" съобщава, че болниците трупат нови дългове от спешни пациенти. Хасковската болница пък остава в стачна готовност, информира друга публикация в изданието. В четвъртък лечебното заведение получило 1,1 млн. лв., но те били само за заплати, и то за април", пише вестникът.
В пресата откриваме и някои идеи за здравното осигуряване. "По-висока здравна вноска за пенсионери и деца обмислят лекари и политици. Идеята е държавата да плаща от 1 юли 8 вместо 4 процента за хората, които осигурява. От ДПС и БСП са "за", ГЕРБ обаче на този етап е против", четем в "Стандарт".
От "Преса" пък научаваме, че КНСБ излизат с идеята да се въведат здравни вноски върху всички видове доходи от капитал за хората, които не получават трудови възнаграждения. "Идеята е българите, които получават средства от лихви върху банкови влогове, дивиденти от акции или се издържат от наеми, да внасят осигуровки за здраве върху реалните си доходи", информира ежедневникът.