Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 ЮЛИ 2014)
 
Д-Р СЕМЕРДЖИЕВ: ОДЪРЖАВЯВАНЕТО НА КАСАТА ДОВЕДЕ ДО СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Разговорът за дефицита в бюджета на НЗОК не бива да става истеричен, тъй като има механизми, които могат да го покрият. Това заяви пред БНР създателят и първи директор на НЗОК д-р Илко Семерджиев. Той се спря и на промените в самата НЗОК, довели с годините до настоящите проблеми. При създаването на осигурителната институция тя беше обществена организация, припомни той. Касата имаше Събрание на представителите, състоящо се от 58 члена, то избираше Управителен съвет, а той от своя страна избираше директор - с конкурс. Отделно институцията имаше и Контролен съвет. Сега НЗОК има само Надзорен съвет, назначаван от правителството, и управител, който се назначава от парламента. "Виждате, че абсолютно държавно управление се практикува върху една заложена, направена обществена институция", констатира той. Спря се и на четири фундаментални принципа, заложени при създаването на касата, които, по думите му, днес са потъпкани. "Заложихме основни принципи, това са солидарност, справедливост, универсалност и баланс. Какво означава солидарност? Че всички плащаме, а ползват болните. В случая обаче ще ви направя само още една илюстрация. Миналата година НАП отчете, че има, давам точно число, цитирам, 2 045 549 неосигурени лица в България. А за 2014 година в самия закон за бюджета на НЗОК е планирала над 800 000 лица, от които няма да събира здравноосигурителни вноски. Тя е планирала само 6,4 милиона човека задължени за осигуряване, а не 7,218. Това показва, че събираемостта е никаква. Не може да има солидарност при несъбираемост на здравните вноски. Второ, не може да има справедливост, защото тези, които не си плащат здравните вноски, продължават да ползват здравна помощ на гърба на тези, които са си ги платили.
Д-р Семерджиев припомни и данните, според които през 2008 г НЗОК е разходвала за лекарства 19% от бюджета си, а миналата година - 29%. "Това е 10% ръст, който е огромен!" Бившият здравен министър даде и статистика на ОИСР, според която разходите за здраве като цяло на страните-членки нарастват, но тези за лекарства намаляват. "Нека да се знае, че НЗОК не е една голяма аптека. Тя финансира медицинска дейност, естествено към тази дейност има лекарства... Но тази квота на лекарстволечението не бива така безконтролно да нараства, докато в ОИСР намаляват, при нас растат и то с 10%", коментира той.
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ ПРЕД ФАЛИТ, СПЕШНА ПОМОЩ ПРЕД ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ
Областните болници в страната са пред фалит, пишат днес почти всички издания. Пример за болничните проблеми е и хасковската болница, където персоналът излезе на спонтанен протест срещу двумесечно неплащане на изработеното. "След като за пореден път дебитните им карти за заплати останаха празни, стотици лекари и сестри се събраха пред сградата на администрацията и поискаха обяснение. От ръководството на лечебното заведение обясниха, че към момента касата не им е изплатила 300 хиляди лева от заработката по клинични пътеки за месец април. За май месец пък не е платена и стотинка от заработените милион и половина лева. Това взриви лекарите", разказва "Телеграф". 
Спешната помощ, откъдето обявиха безсрочен протест, също фокусира медийното внимание. "След София спешните медици от още три града започнаха символични протести срещу насилието и безпардонното отношение от пациенти и техните близки към тях. Към столичани се присъединиха и колегите им от Русе, Варна и Монтана", пише "Монитор".
 
ЦСМП - СОФИЯ ПОДПИСВА КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
Колективен трудов договор ще подпишат медиците от ЦСМП - София. Това съобщи пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Решението е взето по време на среща между директора на Центъра д-р Александър Златанов, представители на работещите в Спешна помощ и д-р Тренчев. Синдикалистът информира, че водената от него синдикална организация ще предостави експерти, за да се разработи договорът. По негово мнение медиците би трябвало да получават двойно по-големи заплати от тези в момента..
 
МЗ ДАДЕ 80 000 ЛВ. НА ЦСМП СОФИЯ-ГРАД
Столичният спешен център ще получи допълнително от Министерството на здравеопазването 80 000 лв., които ще бъдат разпределени между медиците през август. Това съобщи пред журналисти временният директор на ЦСМП София-град д-р Александър Златанов. Той отбеляза, че парите са дадени заради това, че миналия месец служителите на центъра са взели средно с около 59 лв. по-малко от средствата, получавани от тях като допълнително материално стимулиране. Това намаление бе и една от причините за недоволството на част от медиците. Временният директор каза, че сумата, спестена от фонд работна заплата, която обикновено се разпределя между медиците, ще намалее средно с около 10 лв. на човек. Причината е в назначаването на 4-ма нови лекари и две медицински сестри. По думите му те вече работят в центъра, а освен това се разглеждат и документите на двама фелдшери, един лекар и три сестри. Той сподели, че ако остане на поста си още 10 месеца, би си поставил за цел  да се увеличават ежемесечно екипите с поне 7 медицински лица.
Д-р Златанов също така коментира, че е необходима промяна в методиката на центъра, по която се разпределя допълнителното материално стимулиране. Ето защо ще се създаде работна група, която ще прегледа процедурата, по която са се разпределяли тези допълнителни средства.