Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 юни 2014)
 
НЗОК ПУБЛИКУВА УКАЗАНИЯ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ С БУЛОЗНА ЕПИДЕРМОЛИЗА
Дни, след като оповести резултатите от договарянето за цените на медицинските изделия, в които влизат и превръзките за децата с булозна епидермолиза, здравната каса информира и какъв е редът за получаването им. "За улеснение на пациентите, както и на родителите на т. нар. "пеперудени деца", е описан пътят на страдащите от това заболяване  - от лекаря до аптеката, където ще получат своя пакет със специални превръзки. Текстът е публикуван на официалната интернет страница на НЗОК - www.nhif.bg, в рубрика "За пациента", подрубрика "Изписване на лекарства и ред за получаването им", съобщават от пресцентъра на осигурителната институция.За първи път от 1-ви юли тази година превръзките за "пеперудените деца" влизат в списъка с медицински изделия, покривани с обществени средства. Те ще бъдат заплащани частично, за епидермолизис булоза симплекс - до 132.00 лв.; за епидермолизис булоза леталис - до 924.00 лв. и за епидермолизис булоза дистрофика - до 1849.00 лв.
 
НЕДОСТИГ ОТ 80 МЛН. ЛВ. В БЮДЖЕТА НА НЗОК
Предвид настоящата нормативна уредба, възможностите на държавата са да осигури между 160 и 200 млн. лв. за здравната система. Допълнителни резерви могат да се намерят в добрата събираемост на здравните вноски от НАП, от където се очакват допълнителни над 50 млн. лв. Оставащата дупка до 330 млн. лв., колкото бяха поискани от НЗОК за актуализация на бюджета й, ще трябва да се "покрие" от работата на болниците - планов прием, листи на чакащи и "побиране" в рамките на 105 млн. лв. месечно. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър д-р Бойко Пенков след срещата между надзора и ръководството на БЛС.
 
ЛЕКАРИ НЕ ЗНАЯТ КАК СЕ ДЕЙСТВА ПРИ БЕДСТВИЕ
Близо половината от лекарите в България не са наясно какво точно трябва да правят по време на бедствени ситуации. Това съобщиха участници в провеждащата се в София европейска конференция "Интеграция за адекватна и навременна реакция на лечебните заведения при екстремни ситуации". По време на форума също така се разбра, че в повечето болници в страната плановете за действие при бедствена ситуация, с каквито по закон трябва да разполага всяка една от тях, не са осъвременявани с десетилетия. В някои от тях например присъстват имената на лекари, които отдавна не работят в лечебното заведение или са се пенсионирали преди години. Началникът на учебно-научния отдел във ВМА полк. д-р Ростислав Костадинов отбеляза по време на конференцията, че много от лекарите никога не са се обучавали допълнително след завършването на висшето си образование, как се реагира при кризисна ситуация. В резултат на това е много вероятно повечето от тях да са забравили наученото през студентските години.
 
ЛИПСАТА НА КВОРУМ В ПАРЛАМЕНТА БЛОКИРА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА
Бламирането на работата на парламента ще засегне няколко милиона българи, заяви днес на брифинг Корнелия Нинова от БСП, след като за втори пореден ден Народното събрание не успя да събере кворум, за да започне работа.
"Не можем да приемем промените в Закона за здравето - това е така дългоочакваната и стартирана здравна реформа", посочи Нинова, цитирана от агенциите. Не е ясно дали наличието на кворум щеше да промени тази ситуация, тъй като само преди три седмици здравната комисия бламира поправките и те бяха отхвърлени с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Атака. В основна пречка за приемането му се превърнаха текстовете, даващи право на здравния министър да одобрява (или пък не) възникването на нова болница още на ниво инвестиционно намерение, както и тези, които предвиждат закриване на Националния съвет по цени и реимбурсиране.
 
Д-Р АНДРЕЕВА: БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ПАРИТЕ СИ
"Това, с което мога да успокоя колегите е, че ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или по други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината." Това заяви в кулоарите на парламента здравният министър д-р Таня Андреева, цитирана от медиите. Тя увери, че парите за здраве ще стигнат и коментира: "Видяхте, че се справихме миналата година и то с бюджет, който не беше правен от това правителство." Министър Андреева нарече прогнозите за дефицита в касата твърде тежки, припомни, че е едва средата на годината и отново увери, че средства за болниците ще има.
 
В ПРЕСАТА: ПРЕДСТОЯЩИ ПРОМЕНИ В РАБОТАТА НА СПЕШНАТА ПОМОЩ
"Преса"  продължава темата за спешната помощ. "Във всяка софийска линейка ще се инсталират по три бутона. След като медицинският екип получи сигнал за адрес и потегли, шофьорът ще трябва да натисне първия бутон. Когато пристигне на мястото на инцидента, ще се отчита чрез втория. С третия ще се разбира кога е приключил работата си и е свободен за получаването на следващо обаждане", информира публикацията. Във всяка от колите ще има таблет, на който данните на пациентите ще се виждат веднага. Така целият процес може да се съкрати средно с десетина минути. Д-р Златанов предвижда промените да се въведат до три месеца или най-късно до края на годината.
Втора акушеро-гинекологична болница "Шейново" в столицата е със загуба от 945
хил. лв., а и приходите й леко са намалели - от 5.412 млн. лв. през 2012 г. на 5.304 млн. през миналата. За това информира днес "Капитал Daily", като цитира финансовия отчет лечебното заведение. "През 2012 г., когато клиниката беше управлявана от Андреева, загубата пък е 1.099 млн. лв. В този период тя е стопила резерва от 2 млн. лв., оставен от предишния директор д-р Иван Костов, и "Шейново" е заработила на загуба", четем във вестника.
В момента Столичната община управлява общо 35 дружества в здравната сфера - медицински центрове (поликлиники), болници, специализирани клиники и болници за до-лекуване.От тях 23 са на балансова печалба, а 12 са на загуба, като четири са в процедура по ликвидация".