Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 юни 2014)
 
ЖЕРТВИ ВЪВ ВАРНА И ДОБРИЧ СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА
Наводнения отнеха живота на 11 души, а няколко човека са в неизвестност. Според официалната информация, подадена от Министерството на вътрешните работи, във Варна има 9 загинали, а в Добрич - двама.  Бедствието във Варненския квартал "Аспарухово" дойде след силния дъжд - около 35 литра на квадратен метър. Това е довело до няколко приливни вълни в ниските част на жилищния комплекс, които са причинили разрушения на къщи. Подобно е и положението в Добрич, където по протежението на коритото на Добричка река са залети много улици. В по-ниските части на града водата е около метър и повече. От правителствената пресслужба информират, че сигналът за бедствието във Варна е постъпил на телефон 112 в 18 часа вчера. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че сигналът от Главна дирекция на полицията за силен дъжд и опасност от наводнения във Варна е постъпил към дежурния в Министерството на здравеопазването в 20.00 часа. Веднага след това от Министерството е създадена организация за изпращане на спешни екипи на ЦСМП към кв. Аспарухово. При пристигането си те не са били допуснати на място, се казва в съобщението. Пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева уточни, че медиците не са били допуснати, тъй като е нямало възможност да се достигне до пострадалите.
За съжаление изваждането и съответно оказването на медицинска помощ е ставало изключително бавно заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи. Според правителствената информация първото влизане сред пострадалите става към 23.20, като към 24.00 ч. едно дете и двама възрастни са транспортирани и хоспитализирани в болница "Св. Анна". Към момента са хоспитализирани шест души - трима с травми и двама с нервни кризи - в "Света Ана", както и родилка в СБАЛГ. На разположение на спасителите са организирани 9 екипа от ЦСМП Варна. В готовност са активирани още по 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаково. Към Спешния център на УМБАЛ "Света Марина" е сформиран интердисциплинарен екип от невролог, интернист, психолог и психиатър, който оказва помощ на пострадали и нуждаещи се. С оглед сигурността на гражданите и достъпът им до медицинска помощ МЗ е създало организация за осигуряване на допълнителни екипи и в районите Велико Търново, Габрово, Бургас, Варна и Добрич. Екипите на ЦСМП Шумен, Силистра, Ямбол са в готовност да окажат съдействие при необходимост.
От правителствената пресслужба обявиха, че за понеделник, 23 юни, е обявен ден на национален траур.
 
НАПРАВИХА УНИКАЛНА МИНИИНВАЗИВНА ОПЕРАЦИЯ НА ДЕТЕ БЕЗ ОТВОРИ НА НОСНИТЕ КУХИНИ
Уникална миниинвазивна операция на 10-дневно бебе, родено без отвор на носните кухини, направи водещият ринолог и изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов. Това съобщи д-р Стефан Лазаров от Клиниката по детска хирургия в болницата. Малкият пациент е момиченце от село Безмер, Ямболска област, което е било прието в клиниката през изминалата седмица. Оперативно с ендоскопска апаратура проф. Джамбазов е отворил носните кухини, в които е поставил силиконови тръбички, които да поддържат носните ходове. Допреди операцията бебето трудно е дишало самостоятелно и е било хранено посредством сонда. След операцията обаче е можело да бъде кърмено от майка си.
 
В ПЕЧАТА: ЦСМП-СОФИЯ ПРИЕМА СИГНАЛИ НА РЪКА, ПАЗИ ГИ В КАШОНИ С ПАПКИ
Преразходът на здравната каса до края на годината ще "набъбне" до 491,8 млн. лв. Това пише поредният вестник, сдобил се с финансовия анализ на НЗОК за полугодието. Този път това е "Труд". Изданието информира, че до края на годината здравната каса няма да може да плати на лечебните заведения 329,7 млн. лв. Перото "Лекарства за домашно лечение" ще "светне" на червено с 96,5 млн. лв., а това за онкомедикаментите - с 48,4 млн. лв. Други 16,9 млн. лв. няма да стигнат за покриването на медицински изделия, пише още в доклада, цитиран от ежедневника.
"Телеграф" ни пренася в миналия век с информацията, че спешните случаи, постъпващи в столичната Бърза помощ от горещата линия 112, са били описвани на ръка на картони, преди да бъдат препратени към линейките.
"Въпреки огромния брой сигнали и натовареност на Центъра за спешна помощ остарялата практика е действала години и е създавала риск от забавяне на сигналите", информира изданието.
И днес вестниците ни водят в съседната ни Румъния за урок по здравеопазване. "Около 1,3 млрд. леи годишно - това е печалбата, която носи т. нар. "данък порок" на румънското здравеопазване. С парите се попълват бюджетите на национални програми за модернизиране на санитарни единици и за закупуване на оборудване и апаратура за болници и медицински служби за спешна помощ", четем в "Политика".
"През 2006 г. бе приет закон за реформа в системата на здравеопазването в Румъния, към който бе прибавен нов източник на собствени приходи на министерството на здравеопазването: данък здраве, известен като "данък порок". Нормативният акт има за цел борба с прекомерната употреба на тютюневи изделия и алкохолни напитки, различни от бира и вино, както и финансиране на разходи в здравната система", информира седмичникът.  "Сумите, които са събрани от "данък порок" в периода 2006 - април 2012 г., са били близо 7,5 млрд. леи, според данни на министерството на здравеопазването. Ведомството изчислява, че годишните приходи от данъка са около 1,3 млрд. леи на година. Данъкът бе определен в момента на въвеждането му на 20 евроцента за всеки пакет цигари и 200 евро за всеки хектолитър дестилиран алкохол. В периода 2007-2014 г. сумите от този данък са представлявали източник за около 9-10 процента от всички държавни разходи в системата на здравеопазване."
"Новинар" пък ни води чак в Индонезия, където реализират българската приказка "Сливи за смет" в болничната си помощ. "Болници в индонезийския град Маланг предлагат лечение на бедни пациенти срещу торба боклуци, които могат да бъдат върнати за вторични суровини. Идеята е на млад предприемач, който иска да помогне на най-ниската социална прослойка и който вече е отворил пет подобни лечебни заведения и планира да разшири дейността си", пише вестникът. От публикацията научаваме, че 24-годишният мъж вече е отворил пет болници "Медицински грижи срещу смет", където тези, които искат да се лекуват, трябва да носят отпадъци веднъж седмично. Те трябва да събират отпадъци на стойност най-малко 10 хиляди индонезийски рупии месечно (60 евроцента), за да се възползват от системата, която им позволява два прегледа месечно. "Освен че по този начин осигурява медицински грижи за бедните, той помага много и за чистотата в града, тъй като много от желаещите да се лекуват са започнали да събират боклуци от улицата", пише още ежедневникът.