Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 юни 2014)
 
БАБА И ВНУЧЕ ПРОПАДНАХА В АСАНСЬОРНА ШАХТА В ПОЛИКЛИНИКА
51-годишна бургазлийка и едногодишното й внуче полетяха в шахта на асансьор в местна поликлиника, съобщават от РУП - Бургас, цитирано от zdrave.net. Днес по обед жената отворила вратата на асансьора на третия етаж и, бутайки пред себе си количката с детето, опитала да влезе в кабината. Вместо това паднала в асансьорната шахта - на тавана на асансьора. Жената извикала за помощ, като своевременно към мястото на инцидента се отправили два екипа от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас, съставени от спасители и пожарникари и един полицейски автопатрул от Второ Районно управление "Полиция" - Бургас. Екипите успели да изтеглят бургазлийката и внучето й, което било без никакви наранявания. Жената обаче е откарана в МБАЛ - Бургас и настанена за лечение в отделение "Реанимация", в много тежко състояние, в кома. Припомняме, само преди две седмици проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор констатира, че във всички болници има неработещи и опасни асансьори. От там отбелязаха, че редица проверки на асансьори в лечебните заведения в действителност се правят формално, без съоръженията да се проверяват наистина.
 
ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ МИНАВАТ ПРЕЗ РЕФОРМИ И ФИНАНСИ, СМЯТАТ ПОЛИТИЦИ, ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ
Законодателството, засягащо правата на пациентите, трябва да бъде обвързано с провеждането на здравна реформа и адекватно финансиране на системата. Около това мнение се обединиха повечето от участниците в публична дискусия "Правата на пациента", която се проведе днес в Народното събрание.  Най-напред председателят на парламента Михаил Миков каза, че би било напразно да се създава закон за правата на пациента, ако няма реформа и финансиране. Думите му бяха подкрепени от националния омбудсман Константин Пенчев, който отбеляза, че ако не бъдат осигурени тези две неща, не може да се говори за права. Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пък каза, че основната причина все още да не съществува закон за правата на пациентите е липсата на политически консенсус.
Директорът на университетската болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев каза, че в момента в България не се спазват много от правата на пациентите. Освен правото на информирано съгласие, което според него не се разбира и от пациентите, и от много лекари, той посочи липсата на достъп до иновации.
 
ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦАТА В СТАРА ЗАХОРА СА ОКОЛО 22 МЛН.
Директорът на университетската болница в Стара Загора проф. Петкана Чакърова призова кмета на града Живко Тодоров да обединят усилията си за стабилизиране на лечебното заведение. Това съобщи БНР, цитирано от zdrave.net. Според информацията в момента дълговете на болницата са около 22 млн. лв. Заради част от тези дългове миналата седмица се стигна до налагането на запор на сметките на болницата от страна на общината, на която болницата дължи 450 000 лв. за местни данъци и такси за близо 10 години назад. Тогава от лечебното заведение обявиха, че ще спрат приема на пациенти, а проф. Чакърова нарече запора нехуманен, непристоен и неприличен акт от страна на общинското ръководство.
Той отхвърли всички обвинения на кмета като несъстоятелни и неверни и заяви, че очаква съдействие от общинската администрация за въвеждането на ред в пропусквателния режим на автомобили в двора на болницата.
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАШ УНИВЕРСИТЕТ - ДОМАКИН НА СЪВЕТА ЗА ДОКТОРАНТСКО ОБРАЗОВАНИЕ В ЕВРОПА
Съветът за докторантско образование в Европа отправи покана към Медицински Университет - Пловдив да стане домакин на следващата Годишна среща на Съвета, която ще се проведе през юни 2015 година. Медицински Университет - Пловдив е първият български университет, получил подобна покана, съобщават от учебното заведение. МУ - Пловдив e член  на Европейската асоциация на университетите от 2012 г. и оттогава академични представители редовно вземат участие в Годишните конференции и редица специализирани форуми, организирани от Асоциацията.
 
В ПРЕСАТА: ПЕДИАТРИ ОСЪДИХА ПРОКУРАТУРАТА ЗА 100 ХИЛ. ЛВ.
"Набедени педиатри осъдиха прокуратурата за 100 бона", озаглавява материала си "Монитор". Изданието разказва: "Трима лекари от Пазарджик осъдиха прокуратурата за 100 000 лв., след като бяха оправдани от съда за смъртта на бебе, издъхнало след усложнения след прекарана бронхопневмония. Затова те потърсиха правата си и преди дни Върховният касационен съд ги обезвъзмезди за причинения стрес и накърнена репутация, като им бяха присъдени обезщетения в общ размер от 100 000 лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди." По-нататък вестникът припомня случая с тримата педиатри и завършва така: "Заради смъртта на пеленачето тримата педиатри бяха изправени пред Темида, която ги оневини окончателно през 2010 г. и с право да съдят прокуратурата за вреди."
"Преса" пък се спира на може би най-нашумелия случай, в който са замесени лекари: "Прокуратурата на съд за "бебето от фризера". "Лекари от Горна Оряховица, които бившият вътрешен министър Цветан Цветанов набеди за "убийци" от трибуната на парламента, тръгват да съдят прокуратурата. Случаят се прочу като "бебето от фризера".Медиците ще търсят сметка за това, че от 2010 до 2013 г. бяха сочени като виновници за смъртта на мъртвородено бебе", пише ежедневникът и отбелязва: "Законът е ясен - държавата отговаря за вредите, причинени на гражданите от незаконни обвинения."
"Труд" се спира на друга твърде позната тема: "Всеки десети се самолекува, защото не вярва на лекарите и на начина, по който функционира здравната система у нас. По тази причина, както и заради ниска здравна култура, цели 18,6%, или всеки пети от българите признава, че никога не е бил на профилактичен преглед", пише изданието, като цитира проучване на института "Отворено общество".
 
МЗ ОРГАНИЗИРА СКРИНИНГ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
От днес до 20 юни ще се проведе Седмица на "Отворените врати" в двадесет и осем областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в това число оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания. Кампанията се организира от Програма "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.