Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 юни 2014)
 
БЕЗНАКАЗАНОСТТА НИ НАЛАГА ДА СЕ ПАЗИМ ОТ ТЕЗИ, КОИТО ЛЕКУВАМЕ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изказва дълбокото си възмущение от нападението над медицинската сестра Мария Велкова от инфекциозното отделение на МБАЛ Пазарджик АД, съобщава Zdrave net.. Това се казва в декларация на съсловната организация по повод инцидента от 11 юни, когато придружител на пациент нанесе удари по лицето и ръцете на сестрата. ОТ БАПЗГ отбелязват, че това е поредно нападение над член на организацията и напомнят, че предишното е от 18 май в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца.
"И в двата случая в момент, когато нашите колеги се опитват да помогнат на пострадалите, върху тях най-арогантно се нахвърлят с юмруци и обидни реплики придружаващи лица. Иска ни се да попитаме управляващите - днешни, вчерашни и още по-предишни - дават ли си сметка те, че с подценяването на агресивните прояви, които в началото на прехода бяха по-плахи, но постепенно започнаха да се увеличават и сега непрекъснато растат, те фактически насърчаваха подобно нагло поведение? Защо, въпреки настояванията на съсловните организации на работещите в здравеопазването и на пациентските организации, законите не се променят и не се търси строга  отговорност от тези, които безцеремонно нападат работещите в  здравеопазването?", се казва в декларацията.
От БАПЗГ напомнят, че всекидневно страната ни напускат много добре подготвени специалисти, които търсят препитание в чужбина, където са уважавани и ценени. От съсловната организация посочват, че има риск след време някои звена в здравеопазването да се окажат пред невъзможност да продължат дейността си поради липса на кадри. Ето защо професионалистите по здравни грижи настояват за бързи законодателни промени, които да позволят при подобни случаи да се действа по бързата процедура и виновните да бъдат наказвани възможно най-строго. Само така ще се постигне превенция на дивата и необуздана агресия, която заплашва да залее цялата страна, смятат те. "Ежедневие са новините за агресия над лекари, медицински сестри, фелдшери. Последствия няма. Тази ненаказвана арогантност ражда парадокса да се пазим от тези, които лекуваме." Това пък се казва в декларация на регионалната колегия на БАПЗГ - Пазарджик във връзка с инцидента.  От колегията заявяват, че се присъединяват към апела на съсловната си организация за незабавни законодателни промени, които да позволят при подобни случаи да се действа по бързата процедура и виновните да бъдат наказвани на момента. "Много са анализите за обществото, което е изгубило ориентирите си за добро и зло. Но ако всеки един човек не може или не иска да се държи към другия НОРМАЛНО, то законът трябва да го принуди", категорични са от БАПЗГ - Пазарджик.
 
ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕ НА ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ ПО ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ
Първите таксиметрови шофьори, които ще оказват първа помощ при инциденти в София, ще бъдат готови за това в началото на месец юли тази година. Това съобщават организаторите на проекта "Активна грижа", по който ще се обучават те. Утре своя курс на обучение ще започнат 15 човека. Те са подбрани от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Изискванията към тях са да имат средно или висше образование, да имат валидни документи за правоспособност, както и медицинско свидетелство. Идеята на проекта е шофьорите да оказват първа помощ до пристигане на медицински екип.
Обучението ще се провежда в Училището за парамедици в Националния учебен център на Българския Червен кръст в с. Лозен. Преподавателите са висококвалифицирани български лекари.
 
В ПРЕСАТА: ЦСМП - СОФИЯ ВЗИМА ПО 50 ЛВ. НА ЧАС ЗА ПРЕВОЗ ДО ПСИХИАТРИЯТА
"50 лв. на час е искал Центърът за спешна медицинска помощ в София (ЦСМП), за да транспортира болни в тежко състояние от Държавната психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" в Нови Искър към друго лечебно заведение. Тарифата е налагана, въпреки че по закон центърът няма право да изисква каквото и да е било заплащане", пише днес "Телеграф". Няколко ежедневника обръщат поглед към спешното отделение в благоевградската болница, този път обаче не заради инцидент с пациент или медик, а във връзка с дарение. "Спешното отделение в благоевградската болница получи дарение от признателен за усилията и професионализма на лекарите благоевградчанин. 79-годишната Невена Георгиева постъпила в сряда през деня в лечебницата с тежък алергичен шок. След бързата намеса на дежурния екип жената е стабилизирана и настанена в реанимация, където е под лекарско наблюдение", разказва "Стандарт" и продължава: "В знак на благодарност за навременната и адекватна реакция на лекарския екип синът на пациентката Стефан Георгиев реши да направи дарение на Спешния център".