Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 юни 2014)
 
В ПАРЛАМЕНТА СЕ СКАРАХА ЗА ЗДРАВЕ
По време на дебатите по петия вот на недоверие към правителството, който този път е за провала му в областта на фискалната политика, депутатите не пропуснаха да засегнат и здравните финанси. Опозицията, в лицето на бившата председателка на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и бившата здравна министърка Десислава Атанасова, нападна кабинета на Пламен Орешарски за дефицита в НЗОК. Отговорът на министър Андреева пък беше предимно в цифри. Тя припомни за отнетите от резерва на касата 1,4 млрд. лв. и заяви, че това не е дало възможност да се стартира реформа по изграждане на втори осигурителен стълб в системата. "В същото време през 2010 г. не бяха изплатени надлимитните средства на лечебните заведения", посочи министърката и напомни още за гласуваното от предходните управляващи прибиране на дивидент от печалбата на лечебните заведения в полза на държавата.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ОНКОБОЛНИ
На 17-ти и 24-ти юни (вторник) онколозите от болница "Софиямед" ще проведат безплатни консултации и ще изготвят  индивидуални хранителни програми за пациенти с онкологични заболявания. Те ще се извършват от 15:00 ч. след предварително записване на тел.   0700 31 051         0700 31 051.
Според завеждащия отделението по медицинска онкология в МБАЛ "Софиямед" д-р Мария Христова правилното хранене подобрява значително качеството на живот на онкоболните в хода на тяхното лечение.
 
ВОДЕЩИ СВЕТОВНИ НЕВРОХИРУРЗИ СИ ДАДОХА СРЕЩА ВЪВ ВАРНА
Завърши работата си Третият конгрес на неврохирурзи от Дунавско-Карпатския регион, преминал под тематичния наслов "Противоречия в неврохирургията". Форумът премина с рекордното участие на 40 топ-светила в неврохирургия за деца и възрастни. Заедно с медиците от страните в Югоизточна Европа, на конгреса си дадоха среща и водещи световни специалисти от Европа, Америка и Азия.
Организатори на конгреса бяха Българското и Югоизточноевропейското дружество по неврохиругия в партньорство с МУ във Варна и УМБАЛ "Св.Марина" в морската ни столица.        
 
ПРЕДСТАВИХА НОВИ МЕТОДИ ЗА РАБОТА С ДЕЦА С АУТИЗЪМ
Повече от 250 участници от България, Македония, Украйна и Холандия се включиха във втората Международна конференция по аутизъм на Карин дом. Чуждестранните лектори споделиха опита на Великобритания и САЩ  по темата и дадоха практически съвети на специалисти и родители, свързани с най-новите методи за работа с деца с аутизъм и стратегии за успешно функциониране в ежедневието. Новото в тазгодишното събитие беше възможността за българските специалисти  да представят своя опит в работата с деца с разстройство от аутистичния спектър. Университетски преподаватели, клинични психолози, лекари, кинезитерапевти и логопеди споделиха пред участниците в конференцията  изследвания и опит от своята практика в сферата на аутизма.
 
В ПРЕСАТА: ПЕНСИОНИРАНИ ЛЕКАРИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ В СПЕШНА ПОМОЩ
И днес Спешната помощ е тема, която занимава пресата. "До края на месеца ще внесем предложение в здравното министерство за ново и ефективно разпределение на спешните пациенти, което ще въведе ред и правила в работата ни. А не който е по-голям скандалджия, първо при него да отива линейката, заяви пред "Труд" д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията на работещите в спешната помощ. Както е в Италия, тя и колегите й предлагат делението на повикванията да е на три степени - с код "червено", "жълто" и "зелено". В първата група, която е за най-спешните пациенти - т.е. с код "червено", да попадат тези, които нямат пулс, не могат да дишат или са в безсъзнание. Във втората да са болните с проблем в сърдечно-съдовата, дихателната или централната нервна система. А в третата - например пациенти с температура от няколко дни", пише днес "Труд" и допълва: "При първите екипът ще отива веднага, вторите ще ги поема първият освободил се екип, а при болните от третата група може да се стигне до изчакване", каза д-р Кателиева." От МЗ пък заявили, че са готови да разгледат промените, щом бъдат внесени. От "Телеграф" научаваме, че само за няколко дни 5-6 пенсионирани лекари са изявили желание да работят в Центъра за спешна помощ в София.