Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 юни 2014)
 
Д-Р ЗЛАТАНОВ: УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В ЦСМП Е НЕИЗПЪЛНИМО
Исканията за двойно по-високи заплати и по-добри условия за труд на протестиращите служители на ЦСМП София - град са справедливи, но неизпълними в много кратък период. Това каза в интервю за bTV временният директор на центъра д-р Александър Златанов. Той все пак добави, че повишаване на възнагражденията ще има, но не можа да каже с колко и кога ще стане това.
 
ЖЕНА ПОЧИНА СЛЕД ИНВИТРО, ПОДОЗИРАТ ЛЕКАРСКА ГРЕШКА
Млада жена почина след инвитро процедура, извършена й в столична клиника. Телевизиите съобщават, че 27-годишната Десислава Ангелова е била приета за процедурата на 7 юни. Няколко часа след като манипулацията е направена, състоянието на жената рязко се влошава. Оказана й е спешна помощ, но лекарите не успяват да я спасят. Според информация от страна на близките на жената, месец по-рано на Десислава е било извършено отпушване на маточните тръби. Роднините разказват, че жената  е с алергия към парацетамол, имала и дихателни проблеми. Те са категорични, че в случая става дума за лекарска грешка и искат наказание за виновния.
 
В ПРЕСАТА: МЪЖ ПОЧИНА СЛЕД ДВА ПРЕГЛЕДА НА СПЕШНИ МЕДИЦИ
Спешна помощ в София попълва екипите си с лекари от столични болници, търси да назначи 50 души на щат. Информацията, съобщена вчера от и.д. директор на ЦСМП - София д-р Александър Златанов, днес очаквано е отразена в печатните издания. Помощта за Спешна помощ обаче не минава гладко, научаваме от публикация в "Преса". "Шумно прокламираното сформиране на спомагателни екипи в столичната Спешна помощ започна с елементи на хаос. Болниците са предоставили списък в насипно състояние на желаещи кадри, но нямат идея кой кога ще поеме дежурствата, нито знанието за юридическата страна на ангажимента - с договори или като командировани", четем в изданието. "Кандидатите да се качат в линейките са преимуществено специализанти, в което няма лошо - поне ще трупат опит. Но дали вестта звучи успокоително за хората, на които ще се наложи да потърсят помощ, не само бърза, но и компетентна", отбелязва ежедневникът. "Сега" пък "Изкуственото дишане няма да спаси "Спешната помощ". "Спасяването на "Спешната помощ" в София засега върви с изкуствено дишане. Като не можаха да измислят друго, в министерството решиха да преместят проблема - задължиха Военномедицинската академия, "Пирогов", ИСУЛ, "Света Анна" и други големи болници да осигурят екипи, които да работят на хонорар. Който е бил скоро в болница, знае колко оголени са там отделенията откъм лекари и медицински сестри. Те обаче сега ще трябва и да съвместят дневните си и нощните си дежурства с допълнителни в "Спешната помощ". Идеята на министерството изглежда абсолютно недомислена и не е ясно как едни уморени и претоварени хора ще решат проблемите с недостига на екипи за линейките. Остава и въпросът кой ще запълни празнината, която те ще отворят, отивайки на неспецифичното дежурство", коментира изданието. 
За нов случай, отново свързан със Спешната помощ, пишат вестниците днес. "Арестант издъхна от кръвоизлив в мозъка, след като на два пъти е бил прегледан от екипи на Бърза помощ в Созопол, които не установили нищо притеснително", информира "24 часа". Публикацията разказва, че мъжът на 39 години е арестуван заради катастрофа, причинена под въздействието на алкохола.