Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 юни 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИ ОТКАЗВАТ КОМАНДИРОВКА В "СПЕШНА ПОМОЩ".
Това пише в днешния си брой в. "Сега". Според изданието напрежението от "Спешната помощ" е започнало да се пренася и в големите столични болници. Причината е решението на здравното министерство да подпомогне работата на Центъра за спешна медицинска помощ в София, като командирова за един месец лекари и медицински сестри от други лечебни заведения в столицата, се припомня в статията. Според информацията на вестника, вчера по обяд ръководството на голяма болница в София е събрало шефовете на отделения и е изчело писмо от МЗ. Според указанията на ведомството още същия ден работещите е трябвало да излъчат по равен брой лекари и медицински сестри, които да работят за един месец в "Спешната помощ". Оказало се, че желаещи няма и ръководството на болницата е предупредило, че само ще определи кои специалисти да отидат в Спешното. Като причина за отказа се посочва, че лекарите и сестрите се притесняват, че командироването на техни колеги ще открие допълнителни дупки в и без това незапълнения щат на болницата. Медиците не изключват възможността зараждащото се недоволство да прерасне в протести.
Съмнявам се, че е възможно лекари и сестри да бъдат командировани в центъра за спешна помощ, защото на дежурящите ще трябва да им плащат, а пари няма. Това пък казва в интервю за "Дума" бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Според него няма лекар, който за 50-60 лева ще се съгласи да дежури по 12 часа и да го бият.
 
ЗАПОЧВА ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ВИРТУАЛЕН ПАЗАР
Кариери в бяло обявява старт на четвъртото издание на единствения онлайн медицински виртуален пазар в Европа. След серия от 19 събития в Испания, Португалия, Хърватия, Унгария, Румъния, Гърция и България, пролетното издание на Кариери в бяло завършва кулминативно с единствено по рода си виртуално издание, съобщават организаторите. Най-големият и мащабен проект за набиране на персонал ще стартира на 9 - ти юни. Събитието ще е на разположение три седмици за медицински персонал, търсещ работа в страната или в чужбина. Изложителите търсят медицински персонал от всички специалности - студенти по медицина, медицински сестри, стоматолози, физиотерапевти, кинезитерапевти, акушерки, фармацевти и помощен персонал. Търсещите работа могат да създават и публикуват своите автобиографии и лесно да търсят информация за бъдещи работни места. Също така ще могат да осъществяват директен контакт с работодателите, да им изпращат своите автобиографии и да уговарят бъдещи интервюта. Тези услуги ще бъдат активни 24 часа, седем дни в седмицата, в целия триседмичен период. Виртуалния трудов пазар на Кариери в бяло е платформа, специално предназначена за медицински кандидати, които могат да се срещнат с редица потенциални работодатели. Предложенията към тях включват заплати, започващи от 2500 евро, курсове по езиково обучение и професионално ориентиране в сектора на международното здравеопазване.

Д-Р ЗЛАТАНОВ БЕ ПОСРЕЩНАТ  БЕЗ ЖИВА ВЕРИГА
Назначеният за временен директор на ЦСМП София-град д-р Александър Златанов не бе посрещнат от жива верига, както бе заплашван от част от служителите. Пред журналисти временният директор коментира, че е бил приет добре.  Според него протестите на медиците от центъра за по-високи заплати са заслужени, но трябва да бъдат отчетени икономическите възможност към настоящия момент. Като едно първите неща, които ще направи д-р Златанов посочи увеличаването на броя на екипите в центъра. По думите ми това ще стане до дни. Според него при нужда броят на дежурните екипи може да бъде увеличен до 15 с помощта софийските лечебни заведения. Той потвърди информацията, подадена от министър Андреева, че готовност да помогнат имат ВМА, "Пирогов", "Царица Йоана - ИСУЛ" и  "Света Анна". Д-р Златанов добави, че постигането на оптимален брой екипи не може да стане бързо и че вероятно това ще отнеме години. По отношение на времето за пристигането на линейките до адресите д-р Златанов каза, че то трябва да бъде оптимизирано до 17 минути, както е по европейски стандарти.
 
СПЕШНИ ЛЕКАРИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ ЕКИПИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА
Несъгласие със заповед на министъра на здравеопазването за командироване на екипи от центровете за спешна помощ в страната в ЦСМП София-град изказват от Националната асоциация на работещите в спешна помощ. В протестна декларация до д-р Таня Андреева лекарите заявяват, че през месеците юни и юли на 2014 г. изпълнението на такава заповед е невъзможно, защото по места едва достигат екипи, които да изпълняват графиците. Според тях ако един екип от който и да е център се командирова в София, последствията ще са натоварването с извънредни дежурства на останалите медици.  Като аргумент те също така изтъкват, че изпращането ще струва пари и ще ги лиши от възможността да полазват летните си отпуски. От асоциацията предупреждават министъра Андреева , че ако не искат да последват оставки на екипи от ЦСМП в страната, тя трябва да отмени въпросната заповед. 
 
ФАНДЪКОВА ИСКА СРОКОВЕ ЗА СПЕШНИТЕ ЕКИПИ В СОФИЯ
Ще поискам гаранции за конкретни срокове от министър Андреева, в които спешната помощ в столицата да бъде окомплектована с необходимите по стандарта екипи. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти на влизане в МЗ за работна среща с министър на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя добави, че ще поиска също така да бъдат намерени механизми за заплащането на труда на специалистите, които ще работят в спешните звена.
Фандъкова заяви, че днес е научила за разпращането на писма до столичните общински болници от страна на МЗ с искане за предоставяне на екипи. "Не знаех за това. Не крия, че диалогът с този екип на МЗ не върви от самото начало. Това е първата ми среща с министър Андреева и се надявам да има резултат от нея", каза тя. Кметицата съобщи, че от откритите в столицата пет филиала на спешна помощ функционират само тези в Кремиковци и град Нови Искър. Останалите три в Люлин, Надежда и Студентски град не работят поради липса на екипи. По нейно мнение за столицата са необходими 40-50 спешни екипа.
 
ЕКИПИ ОТ СТОЛИЧНИТЕ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ ЩЕ ПОМАГАТ НА СПЕШНА ПОМОЩ
Столична община ще осигури четири екипа за нуждите на софийската спешна помощ. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че екипите ще бъдат командировани временно за нощни дежурства в ЦСМП в рамките на до 45 дни, както позволява законът, докато се намери трайно решение на въпроса. Помолена да коментира начина, по който екипите ще бъдат командировани, кметицата поясни, че след като са заявили лично съгласие лекари, медицински сестри и шофьори на линейки, посочени от директорите на болниците, ще бъдат на разположение на ЦСМП, който ще им заплати извънреден труд, ще им предостави линейка и ще ги използва за изпращане на адреси. Йорданка Фандъкова увери, че това може да се случи в близките дни, още до седмица и изрази надежда, че след като преминат тези 45 дни, МЗ вече ще е намерило трайно решение на проблема.