Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 юни 2014)
 
СВРЪХМОДЕРНА ОНКОЛОГИЧНА БОЛНИЦА ЗА БОЛНИТЕ ОТ РАК У НАС
Вицепрезидентът на MD Anderson Cancer Center - Проф. Едуардо Диаз и управителите на Сити Клиник подписаха договор за сътрудничество при създаването на свръхмодерна онкологична болница и внедряване на комплексна програма за борба с рака, която ще е част от дейността на новото лечебно заведение в София. Онкологичен център Сити Клиник ще приеме първите си пациенти в края на 2015г. В момента България разполага с апаратура и специалисти в различните области на онкологията, но пациентите са принудени да обикалят множество болници и центрове в чужбина, за да се възползват от съвременна диагностика и лечение. Целта на новата болница, която Сити Клиник изгражда, е да предостави пълния спектър от услуги в областта на онкологията - поставяне на своевременна точна диагноза, изготвяне на лечебен план, прилагане на хирургия, химиотерапия и лъчетерапия във всичките им разновидности, рехабилитация и психологическа стабилизация на пациентите и техните близки.
Онкологичния център Сити Клиник ще бъде с разгърната застроена площ от 12 000 кв. м. и ще разполага с 140 легла като ще предложи на своите пациенти над 300 от най-добрите специалисти и най-съвременни технологии в лечението на тежките заболявания.

УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ СРЕЩУ ОСТАВКА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР, БЛС СЪЩО СЕ ОТКАЗА ДА ИСКА ОСТАВКИ
Асоциацията на Университетските болници е против перманентните идеи за смяна на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева при всеки възникнал проблем. Това се казва в декларация на членовете на организацията до медиите, по повод последните проблеми около спешната помощ в София. Управителите на университетските болници заявяват, че трябва да бъдат отчетени предприетите от министър Андреева действия, както и постигнатите от нея реални резултати, пряко свързани с качеството на българското здравеопазване. Междувременно от ръководството на Българския лекарски съюз обявиха, че Националният съвет на съсловната организация приема предприетите от МЗ и НЗОК стъпки в посока удовлетворяване на исканията на лекарите за отмяна на ПМС 94 и актуализация на бюджета. "На този етап съсловната организация не предвижда организиране на протестни действия или искане на оставки на ръководствата на МЗ и Касата", се казва в писмо до медиите. 
 
ПЕРОРАЛНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ ЗА МС СА ПО-ЕФЕКТИВНИ ОТ ИНЖЕКЦИОННИТЕ, СЪОБЩАВАТ ЛЕКАРИ
Българските лекари диагностицират всяка година около 100-130 нови случая на множествена склероза. Това съобщи проф. Ивайло Търнев , началник на клиниката по неврология при УМБАЛ "Александровска" по време на медийния семинар на фондация "МОСТ", провел се през изминалия уикенд. Той отбеляза, че липсва точна информация колко са болните от тежкото заболяване у нас, като допълни, че по последни данни те надхвърлят 3600 човека. От тях със съвременната модифицираща терапия се лекуват около 1650. Тяхното лечение се заплаща от НЗОК и е на стойност около 27 млн. лв. годишно. Проф. Търнев каза, че в света има регистрирани 10 медикамента, които повлияват на множествената склероза в по-ранните фази, чрез прилагането на модифицираща терапия. В България се използват 7 от тях и за щастие лекарите не са принудени да лекуват с най-евтиния, както е при много други заболявания.
 
В ПРЕСАТА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПАК ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИОРИТЕТ
"Нови акценти в управленската програма на кабинета си може да изведе икономическият екип на премиера Пламен Орешарски. (…) Експерти прогнозираха, че след като фискалната стабилност, рестартът на икономиката и социалните мерки бяха приоритет в началото на управлението, идвал редът на здравеопазването, пенсионната реформа и икономиката", четем днес в "24 часа".
"Стандарт" пък се спира на вероятните кадрови промени в кабинета. "Една от най-оспорваните кадрови промени в кабинета е тази на здравния министър. Решението за Таня Андреева ще дойде в 12 без 5, научи "Стандарт". Тя има подкрепата на соцлидера Сергей Станишев, а вече и на Асоциацията на университетските болници", пише вестникът.  и добавя: "Преди месец смяната на Андреева изглеждаше почти сигурна
И днес пресата продължава да се фокусира върху спешната помощ. "Труд" пише: "На всеки лекар в Спешна помощ в София се пада по един чиновник. А чистачките са вземали в пъти повече от доктор. Според справка, с която "Труд" разполага, в центъра има назначени на щат 100 души администрация, в т.ч. чистачки, диспечери, технически персонал и 18 души охранители. Докторите са 99, медсестрите и фелдшерите - 96, а шофьорите - 135. От справка за периода от 1 януари 2013 г. до 31 март 2013 г., с която "Труд" разполага, става ясно, че възнаграждението на един от хигиенистите в Спешна помощ е 2062 лв. (сумата влиза основната заплата и допълнителни възнаграждения - б.а.). На охранител са начислени 2267 лв. за същите месеци. В същото време за този период част от лекарите са получили между 965 и 1677 лв. Има и медици, на които са начислени и над 5000 лева възнаграждения, но тези случаи са единични. За същото време д-р Гелев се е разписал срещу общо 6253 лв., а началникът на отдел "Медицински дейности" д-р Ангел Ангелов срещу 6460 лв. Възнаграждението на главния счетоводител е по-голямо - 7193 лв."
 
И СИНДИКАТИТЕ ПОДКРЕПИХА ИСКАНИЯТА НА СПЕШНА ПОМОЩ
С позиция по проблемите в системата на Спешна помощ излязоха днес и синдикалните организации. От КТ "Подкрепа" заявяват, че "разписаната преди година концепция за реформа на Спешната помощ не визира алгоритъм за извършването й, както и времеви рамки на отделните стъпки. Това й придава пожелателен характер и звучи безотговорно." По думите им, състоянието на системата за Спешна медицинска помощ категорично доказва необходимостта от промени. "Все още е налице фактът, че почти 50% от дейността на ЦСМП е свързана с оказване на медицинска помощ на пациенти, които следва да се обслужват от лечебните заведения за първична и специализирана извънболнична помощ и не са обект на системата за Спешна медицинска помощ", се отбелязва още в становището на КТ "Подкрепа".
От Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ пък заявиха, че подкрепят исканията на работещите в системата на Спешната помощ.
"Расте дефицитът на екипите, налице са лоша комуникация между спешния телефон 112 и екипите на центровете, както и чести случаи на физическа и психическа агресия към работещите", посочват от там в обръщение, цитирано от медиите.
 
ШЕФЪТ НА РЗИ - СОФИЯ ОБЛАСТ ПОЕМА СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ
Директорът на РЗИ - София-област д-р Александър Златанов ще поеме временно ръководството на столичната Спешна помощ. Това заяви на брифинг след среща със спешни медици здравният министър д-р Таня Андреева. Д-р Златанов ще бъде назначен като временно изпълняващ длъжността директор на ЦСМП - София от утре, стана ясно от думите й.