Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 май 2014)
 
В ПРЕСАТА: РЕМОНТ НА КАБИНЕТА И ПРОБЛЕМИ В СПЕШНА ПОМОЩ
Втори ден вестниците пишат за предстоящ ремонт на кабинета, като в някои публикации броят на министрите, които според изданията ще бъдат сменени, се увеличава и варира от шест до девет.
"Според източниците на "Стандарт" шестимата министри, с които премиерът ще трябва да се раздели, са Анелия Клисарова (на образованието), Таня Андреева (на здравеопазването), Десислава Терзиева (на регионалното развитие), Искра Михайлова (на околната среда), Димитър Греков (на земеделието) и Иван Данов (на инвестиционното проектиране). Причините за отстраняването им са различни", пише ежедневникът. По отношение на здравния министър четем следното: "Най-спорно е махането на Андреева. Месец преди евроизборите нейната оставка бе сигурна заради разминаванията във вижданията й за реформи с тези на депутатите от БСП и ДПС. Точно преди евроизборите обаче Андреева отново успя да си осигури доверието на двете партии, а също така и на лекарския съюз."
Поредният случай на починал човек, преди кола на спешна помощ да достигне до него, отново обърна всички погледи към проблемите на сектора. Фотографка почина в столицата, като според близките й линейката се забавила фатално - 55 минути, пишат почти всички издания днес. Сред подробностите около случая изскочи и тази: "Във фаталния ден линейките, които са обслужвали столицата и околностите, са били едва 12, призна д-р Ангелов. За двумилионна София това означава по една кола за над 166 666 души население. По наш медицински стандарт автомобилите трябва да са 38, а по европейски - 58", пише "Репортер".
Няколко ежедневника излизат с коментарни материали.
 
ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЗАЕМЕ ПОЗИЦИЯ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ ПО ВРЕМЕ НА РАЖДАНЕ
Днес, 28-ми май, активисти и защитници на женските права от цял свят се мобилизират за честването на Международния ден за действие по отношение на женското здраве. Активистите настояват за включването в програмата за развитие след 2015 година на сексуални и репродуктивни права и здраве, които са холистични и базирани на човешките права. Кампанията се чества за първи път на 28-ми май 1987 година от активисти за женски права по време на четвъртата Международна среща за женски права, която се провежда в Коста Рика. Тази година в кампанията участват над 50 международни, регионални и национални организации. Неправителствената организация "Родилница" се включва в кампанията с искането женските права по време на раждане да се включат в програмата за развитие след 2015 година, съобщават от организацията. Жените не трябва да губят човешките си права и достойнство, прекрачвайки прага на болницата, посочват от там. Жените трябва да бъдат обслужвани с уважение на рождения ден на детето си и да си спомнят този ден с умиление, а не да плачат всяка година, като си спомнят насилието, което са преживели. Жените имат право на най-високо достижимите здравни грижи и това включва грижи, които са холистични, основават се на доказателствата и вземат предвид техните човешки права, казват от "Родилница". "Призоваваме българското правителство и министъра на здравеопазването да заемат ясна позиция против насилието над жени по време на раждане и да вземат всички нужни мерки за неговото премахване", заявяват още от сдружението.
 
УЧЕНИЦИ ОРГАНИЗИРАТ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ ЗА СВОИ ОНКОБОЛНИ ВРЪСТНИЦИ
Благотворителен концерт под надслов "Да помогнем на онкоболните деца" организират ученици от  пловдивски училища, съобщава dariknews.bg. Той ще се състои в събота, 31-ви май, от 18:30 до 22:00 ч. на пл. "Стефан Стамболов" в града.
Събраните средства ще бъдат дарени на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги", където се лекуват деца с онкологични заболявания. Около сцената на концерта ще бъдат поставени специални кутии, в които всеки, който желае, може да подпомогне благотворителната кауза.
 
7-ГОДИШНИТЕ БЪЛГАРЧЕТА - ВСЕ ПО-ЗАТЛЪСТЕЛИ
В България има негативна тенденция за увеличаване разпространението на свръхтегло и затлъстяване при децата в 1-ви клас, като тя е особено силно изразена при момчетата. Това става ясно от две национални проучвания, представени на провеждащия се в София Европейски конгрес за затлъстяването. Те са направени през 2008 и 2013 г. от специалисти от Националния център по обществено здраве и анализи в рамките на инициативата на СЗО за наблюдение на затлъстяването през детството.Според данните, през 2008 г. честотата на наднормено тегло при момчетата на възраст 7 години е 28,2%, а при момичетата - 27.9%. Затлъстяването при момчетата е съответно 12.8% , а при момичетата - 11.8%. През 2013 г. 32.4% от момчетата от наблюдаваната възраст и 28.6% от момичетата са с наднормено тегло. От тях 15.7% от момчетата и 12.2% от момичетата са със затлъстяване.
Белгийско проучване пък показва наличието на връзка между стреса при децата, хормоните, режима на хранене и повишаването на телесните мазнини. Според учените обръщането на внимание на стреса като допълнение към други фактори от ежедневието може да бъде ефективна мярка за контролирането на затлъстяване при децата. Изследователите откриват, че децата, които имат високи нива на стрес, докладват по-висока консумация на захарни продукти, хранене на емоционална основа, допълнително хранене като отговор на режим на ограничено хранене. Това създава предпоставка за превантивна програма срещу затлъстяването от много части, наблягаща на стреса.
 
Д-Р ГЕОРГИ ГЕЛЕВ ПРЕДЛОЖЕН ЗА УВОЛНЕНИЕ
Директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев, както и д-р Ангел Ангелов, началник отдел "Медицински дейности" в софийския Център за спешна медицинска помощ, са предложени за уволнение. Това съобщи на брифинг в здравното ведомство зам.- здравният министър д-р Бойко Пенков. Като причина за предложението той посочи изводите от доклад на комисия, направила проверка на дейността на ЦСМП София-град. Проверката бе предизвикана от смъртта на 40-годишна жена, чийто близки обвиниха спешните медици, че са закъснели с близо 50 мин., а в линейката е липсвал дефибрилатор. Комисията е направила четири основни извода за дейността на ЦСМП София-град. Според проверяващите там има недостатъчен брой екипи, недобра организация на екипите, недостатъчен контрол и слаба координация между телефон 112 и телефон 150.
Междувременно вчера стана ясно, че директорът на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев е в отпуска. Ето защо все още няма яснота кога ще бъде извършена неговата смяна.