style="color: #800000;text-decoration: none"
Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 май 2014)
 
БИТ ЛЕКАР ОТ СПЕШНОТО НА ВАРНЕНСКАТА МБАЛ "СВЕТА АННА"
Лекар от Спешния център на варненската МБАЛ "Света Анна" беше ударен от пациент в неделя вечерта. Това съобщават регионалните медии. Причината за нападението над медика не е ясна. Пред в. "Черно море" удареният с юмрук д-р Преслав Пенев разказва: "Дойде пациент с прорезна рана в областта на дланта на палеца и пети пръст. Събитията се случиха в рамките на няколко секунди. Когато пострадалият беше помолен да се премести на масата за обработка, стана изключително агресивен и така за няколко секунди получих удар в лявата долна челюст. Парадоксът е, че се опитваме да помагаме на хората, а вижте какво получаваме насреща".
Изпълнителният директор на МБАЛ "Света Анна" д-р Красимир Петров коментира пред медиите, че подобни случаи ще се ограничат, ако на извършителите се налага ефективно наказание. Той добави, че в Спешния център на болницата има денонощна охрана, камери и паникбутон. От областната дирекция на МВР във Варна обявиха, че извършителят е установен, а случаят е докладван на районната прокуратура.
 
НЗОК - С ЩАНД НА ИЗЛОЖЕНИЕТО "МИСИЯ ЗДРАВЕ"
Експерти от Националната здравноосигурителна каса ще посрещат пациенти на самостоятелен щанд в рамките на изложението "Мисия Здраве", което се открива на 6 юни в София. Това съобщи на пресконференция днес Марияна Димитрова, експерт в касата. Осигурителната институция участва за първи път в проява от този род с идеята да даде възможност на всички желаещи да се запознаят с правата и задълженията си като пациенти, а така също и да получат безплатен съвет и консултация по отделни казуси, допълни експертът. Подобни запитвания се отправят често към нас на горещата ни телефонна линия и онлайн, по тази причина смятаме, че участието ни ще бъде полезно за хората, обобщи Марияна Димитрова.
Друга новост на изложението, което ще продължи до 8 юни, ще бъде участието на Българското дружество по гастроентерология,, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, което организира срещи със специалисти от 7-те най-големи гастроентерологични клиники в София. Дружеството ще представи специална образователна инсталация на човешката храносмилателна система с органите, които я изграждат и тяхната роля в процеса на храносмилане. Във форума ще вземат участие няколко големи държавни и частни болници, клинични лаборатории, тъканна банка, дентална клиника, както и фирми производители на медикаменти, хранителни добавки, биохрани, медицински изделия и козметични продукти.
Работното време на изложението ще бъде от 10 до 20 часа на 6 и 7 юни, и от 10 до 17 часа в неделния ден, 8 юни, съобщиха организаторите.
 
В ПРЕСАТА: ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗАРАДИ ПАРАЛЕЛЕН ИЗНОС
"Дефицит на животоспасяващи лекарства заради паралелен износ". Това малко изненадващо заглавие след приетите нормативни поправки, които целяха избягването точно на подобни ситуации, откриваме в "Капитал Daily".
 
От публикацията научаваме, че в първия случай липсва лекарство срещу хепатит и СПИН, от което се нуждаят около 400 на брой пациенти. "В България то струва 600 лв. и се покрива напълно от здравната каса. В Германия обаче цената му е 600 евро и то представлява интерес за износ", четем във вестника.
Два дни след изборите за Европейски парламент няколко издания пишат за предстоящ ремонт на кабинета. Според някои той ще е козметичен (в. "Сега"), според други - основен (в. "Стандарт"). Според всички началото на "ремонта" е дадено с излизането на министъра на околната среда и водите (ДПС) от кабинета и отиването й в Европарламента.