Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22 май 2014)
 
1 МЛН. ДУШИ  ЗАСЕГНАТИ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Токуда Болница София и Ендокринно отделение към Първа вътрешна клиника на японската болница се включват активно в инициативата по отбелязването на Световния тиреоиден ден и Международната тиреоидна седмица. На 23 май в японската болница ще се проведат безплатни прегледи за пациенти, които желаят да прегледат щитовидната си жлеза. Необходимо е записване на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4917. "Над 1 млн. са болните от тиреоидни заболявания в България", алармира един от водещите ендокринолози в страната проф. д-р Боян Лозанов, дмн,  началник на Клиника по Ендокринология и Нефрология в Токуда Болница София, на пресконференция по повод Световния тиреоиден ден - 25 май. И докато йод-дефицитните болести са почти изкоренени в нашата страна, благодарение на създадените преди години програми, то останалите проблеми остават актуални и имат тенденция за нарастване през последните години. Особена значимост имат автомунните тиреоидни заболявания като тиреоидит на Хашимото и тиреотоксикоза, безплодие, депресия, рак на щитовидната жлеза и др. Като изключително сериозен проблем може да се посочи връзката на тиреоидните заболявания със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите проблеми - атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, неврологични усложнения, които са основна причина за смъртност и инвалидизация.
 
В ПРЕСАТА: ЕК ПИТА ЗА ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВАТА
"ЕК поиска България да даде обяснения какво е наложило да приеме ограничителни промени в лекарствения закон, свързани с паралелния износ на медикаменти", информира днес в "Труд". Поправките предвиждат фирмите да изчакат 30 дни преценката на директора на агенцията по лекарствата, за да могат да извършат износа, припомня изданието. Няколко издания информират за анонсираното от министър Андреева бъдещо сътрудничество с Израел в областта на спешната помощ. Най-подробен е "Телеграф". "Български специалисти от Спешна помощ ще минат на обучение в Израел за реакция при кризисни ситуации като терористични атаки. (…) "Израел има добър опит в спешната помощ, особено при кризи", заяви здравната министърка Таня Андреева. По думите й българската държава е почерпила опит от няколко други страни за предстоящата реформа в спешната помощ и именно близкоизточната държава ще ни помогне да подобрим реакциите си при кризисни ситуации. За целта ще стартират програми за обучение на родни специалисти в Израел. "Другите съвместни интереси в сферата на здравеопазването, по които сме се договорили с израелците, са фармацевтиката и балнеолечението. Те са проявили интерес към разработването на нови иновативни медикаменти заедно с български производители", допълва ежедневникът.
"Преса" се спира на въпрос, повдигнат от "Пирогов" пред общинските власти. "На служебни безплатни погребения да могат да разчитат не само бедните, настояват от "Пирогов" в писмо до Столичната община. Сега това се прави само за починали, които приживе са получавали социални помощи, както и за бездомници. В моргите в столичните болници е пълно с непотърсени починали или такива, на които близките им отказват да ги погребат", съобщава изданието.