Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19 май 2014)
 
ОТВОРЕНО ПИСМО - БАПЗГ ПИТА: ДОКОГА ЩЕ СЕ ПОДЦЕНЯВАТ НАПАДЕНИЯТА НАД МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ?
В неделя, 18 май 2014 г., около 18.40 ч. пред Центъра за спешна медицинска помощ във Враца по време на изпълнение на служебните си задължения е нападната фелдшерката  Галина Петкова Ярмин. Тя е удряна жестоко с юмруци по главата от близък на пациента,  на когото тя се е опитвала да помогне в момента. Тази недопустима и неразбираема вероятно за нормалните европейски страни постъпка, е поредната за страната.  Само този център за спешна помощ е нападан няколко пъти, а побоищата над лекари, медицински сестри, фелдшери и други медицински специалисти станаха едва ли не всекидневие.
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи нееднократно е изразявала своето категорично несъгласие с търпимостта към подобни деяния,  които сриват авторитета на цялата ни държава пред света. Как да си обясним факта, че и по телевизията често виждаме озверели хора да се заканват и да удрят медицински специалисти или журналисти, без това им поведение да бъде криминализирано и те да получат заслуженото наказание?  Забелязва се, че агресията в цялата страна ескалира, че хората даже и по домовете си, особено в по-малките населени места, нямат сигурност. Но това сякаш не стряска и не тревожи единствено отговорните фактори. Те винаги намират оправдание за мудните действия или за бездействията си. За съжаление, последствията от това отношение към един изключително тревожен процес - ненаказаната арогантност, която постепенно ще прогони всички медицинските специалисти в чужбина -  ще търпим всички ние, целият български народ. 
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява за бързи законодателни промени, които да позволят при подобни случаи да се действа по бързата процедура и виновните да бъдат наказвани възможно най-строго. Само така ще се постигне превенция на дивата и необуздана агресия, която заплашва да залее цялата страна.
                                Милка Василева,
                                Председател на УС на БАПЗГ
19 май 2014 г. 
 
 
ПОРЕДНА АГРЕСИЯ СРЕЩУ МЕДИК, БАПЗГ ИСКА НОВИ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ
Вчера, неделя, 18-ти май, около 19.40 ч. пред Центъра за спешна медицинска помощ във Враца по време на изпълнение на служебните си задължения е нападната фелдшерката Галина Ярмин, съобщиха медиите. Тя е удряна жестоко с юмруци по главата от сина на пациента, на когото се е опитвала да помогне в момента. 20-годишният мъж е криминално проявен, е задържан в полицията за едно денонощие, а по случая е образувано досъдебно производство.
Светкавичната реакция по случая този път идва от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, съобщи Zdrave net.
"Тази недопустима и неразбираема вероятно за нормалните европейски страни постъпка, е поредната за страната. Само този център за спешна помощ е нападан няколко пъти, а побоищата над лекари, медицински сестри, фелдшери и други медицински специалисти станаха едва ли не всекидневие", отбелязват от там в отворено писмо до медиите.
"Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи нееднократно е изразявала своето категорично несъгласие с търпимостта към подобни деяния,  които сриват авторитета на цялата ни държава пред света. Как да си обясним факта, че и по телевизията често виждаме озверели хора да се заканват и да удрят медицински специалисти или журналисти, без това им поведение да бъде криминализирано и те да получат заслуженото наказание? Забелязва се, че агресията в цялата страна ескалира, че хората даже и по домовете си, особено в по-малките населени места, нямат сигурност. Но това сякаш не стряска и не тревожи единствено отговорните фактори. Те винаги намират оправдание за мудните действия или за бездействията си. За съжаление, последствията от това отношение към един изключително тревожен процес - ненаказаната арогантност, която постепенно ще прогони всички медицинските специалисти в чужбина - ще търпим всички ние, целият български народ", се казва още в писмото. 
От БАПЗГ настояват за бързи законодателни промени, които да позволят при подобни случаи да се действа по бързата процедура и виновните да бъдат наказвани възможно най-строго. Само така ще се постигне превенция на дивата и необуздана агресия, която заплашва да залее цялата страна, смятат от там.
 
УНИКАЛНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ ИЗВЪРШЕНА В УМБАЛ "ЛОЗЕНЕЦ"
Уникална за света трансплантация е била извършена преди два месеца в университетската болница "Лозенец" е София. Трансплантирано е 7-месечно бебе  с изключително рядка вродена аномалия, включваща обратно разположение на вътрешните органи - сърцето е разположено вдясно, а черният дроб - вляво. То е постъпло в болница "Лозенец" в средата на март 2014 г. в тежко състояние с картина на крайна степен на чернодробна недостатъчност. Майката е щяла да бъде донор, но за късмет на детето възниква донорска ситуация и нужния за трансплантацията черен дроб е взет от мъж на 55 години с установена мозъчна смърт. Трансплантацията е извършена на 5 април. Проф. Спасов заяви, че за първи път в света при такава аномалия е направено директно връзване на черния дроб към дясното предсърдие. Случаят ще бъде описан съвсем скоро в световните научни списания, каза той. Два месеца след операцията състоянието на Валери е стабилно и съвсем скоро ще бъде изписан от болницата, каза проф. Спасов. Той поясни, че момчето има всички шансове за пълноценен живот, защото обикновено при децата на тази възраст приемането на органа върви по-добре, отколкото при по-големите.
 
НОВО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ ПРЕД ЗАТВАРЯНЕ
Пред Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ за женско здраве "Надежда" стои заплахата да затвори врати само месец и половина след откриването си не поради липса на пациенти, а поради нелогичната и непоследователна политика, касаеща финансирането на надлимитните дейностти от НЗОК. Това заявяват от лечебното заведение в писмо до медиите.
 
ТАКСА ЗА ПИТАНЕ  ВЪВЕДЕ ДЖИПИ В БАНСКО
В ДКЦ в Банско достъпът до информация вече е регламентиран и оценен. Доказателството е залепено на вратата на лекарски кабинет и гласи "Такса за "Аз само да попитам" - 3 лева", показа репортаж на Нова телевизия. Предупредителният надпис е поставен от д-р Георги Кушлев. Според него с основателна причина. "Много често пациенти, за да не чакат, минават и казват "аз само да попитам", но всъщност това питане отнема много повече време отколкото един рутинен преглед и ние сме я сложили да има възпиращ характер, макар че в нея има и лека закачка", обяснява лекарят. Д-р Кушлев заимствал идеята от негов софийски колега, който не можел по друг начин да се справи с настъпателните пациенти. И оттогава въпросът "Аз само да попитам" секнал. А  пациентите твърдят, че вече се научили на ред.
 
МИНИСТЪР АНДРЕЕВА: НЕ МОГА ДА НЕ ПОДКРЕПЯ ЛЕКАРИТЕ, АЗ СЪМ ЧАСТ ОТ ТЯХ
В интервю на здравния министър д-р Таня Андреева за bTV, в предаването "Тази неделя" от вчера, 18-ти май, тя казва: "Вижте, аз не мога да не подкрепя лекарите, аз съм част от тях. Преди една година работех в една болница с бяла престилка, със скалпел в ръка...Помагах на жените да родят своите деца. Не бих могла изведнъж да се окажа от другата страна на барикадата, защото аз и като лекар, и като директор на лечебно заведение съм била в същата ситуация. Другият факт е, не заставам срещу касата, нека и това да изясним. Но това, което казах преди малко, е факт. Бюджетът на касата се гласува от Надзорния съвет на касата, той се внася в парламента и парламентът го гласува. Очевидно, когато е правен този бюджет, т.е. когато предстои да се прави в бъдеще, трябва малко по-добре да се съобразят новите реалности. Това, че медицината е скъпо занимание - добрата апаратура струва средства, доброто образование на лекарските екипи струва средства. Все повече субсидии в света отиват за здравеопазване. И, както наскоро си говорихме и с колегите министри на здравеопазването от европейските страни, на здравеопазването трябва да се гледа като на инвестиция, а не като на обременяващ разход".
 
ПОДГОТВЯ СЕ НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС ПО ДИАБЕТНА НЕФРОПАТИЯ
Експертна група от нефролози и ендокринолози започва подготовката  на национален консенсус по диабетна нефропатия. Документът ще бъде готов до два месеца и ще включва единни правила за превенция, диагностика и лечение на заболяването. Това стана ясно по време на Националната интердисциплинарна конференция "Хронично бъбречно заболяване, захарен диабет и диабетна нефропатия", която се проведе през уикенда с участието на повече от 350 лекари от цялата страна.
 
1889 СА НОСИТЕЛИТЕ НА ХИВ У НАС
По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 12 май 2014 година общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 1889 лица. От началото на 2014 година към 12 май са регистрирани нови 59 ХИВ-серопозитивни лица, съобщиха от здравното министерство. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 43 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 16 - жени.
 
В ПРЕСАТА: ПО-МАЛКО ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Почти всички печатни издания отразяват интервюто на здравния министър д-р Андреева от вчера, част от тях се спират основно на думите й, свързани с лекарствата. "Здравният министър Таня Андреева призова НЗОК да намали парите за лекарства. "Това, което трябва да се направи, е да се намери баланс. Никъде по света 60% от бюджета на здравната каса не се дава за лекарства", заяви Андреева", цитира "Монитор". "Възможно е НЗОК да спре да плаща за някои медикаменти, което ще рефлектира на цената им за крайния потребител. Това ще стане, ако бъде променен моделът за заплащане на лекарства, които касата покрива изцяло или частично. Вчера за пореден здравният министър д-р Таня Андреева даде заявка за промяна в методиката за плащането им, заявявайки, че никъде по света 60% от бюджета на касата не се използва за лекарства, както това става у нас", пише "Телеграф" и допълва: "Какви точно изменения ще бъдат предприети по отношение на лекарствата все още не е ясно. Най-вероятно обаче ще се върви към промяна в процентите на реимбурсация от страна на НЗОК, тоест отстъпката, която касата прави спрямо медикаментите, определени в Позитивния лекарствен списък.