Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 май 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЗДРАВНАТА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ Е КАТО ЛОША ПИЕСА
Вчерашните протест на медицинските специалисти разцепиха лекарското съсловие. Това твърди в днешния си брой в. "Монитор". Изданието разказва, че те са били рехави и не са били подкрепени от всички лекари. За пример е посочена "Александровска" болница, чийто служители вчера не излязоха да протестират. Посочва се обаче, че медицинският съвет на лечебното заведение е поискал оставката на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова. "Рехава група от санитарки пък бе единственото представителство на протестиращите символично в "Пирогов". Общинските болници масово отказваха да се включат в акцията, както и частните, които също работят по договор с касата. От Многопрофилната болница в Бургас също обявиха, че няма да връщат пациенти, нито да ги включват в листа на чакащите, каквато идея също бе лансирана от БЛС", се казва в статията.
Впрочем, по отношение на частните болници, със съвсем противоположна информация излизат в. "Стандарт", в. "Преса" и в. "Капитал Daily". "Стандарт" отбелязва, че за първи път тази година и частните болници са излезли на бунт срещу недъзите на здравната система. Според информацията над 200 лекари и сестри са излезли пред  болница "Токуда". В друга частна столична болница "Сити Клиник" са протестирали 30 от всички 84 лекари. По данни на лекарския съюз към колегите си са се присъединили медиците от частната клиника "Пулс" в Благоевград, както и докторите от частните болници в Пазарджик и други градове.
"Частните болници отсрамиха държавните". С това заглавие излиза в. "Преса". Изданието цитира изказване на д-р Славомир Кондов, председател на лекарската колегия и началник на отделението по неврохирургия в "Токуда"."Като отговорни доктори ние няма да толерираме каквито и да било рестрикции спрямо пациентите, защото като лекари сме полагали клетва да оказваме медицинска помощ", е заявил той.  От статията става ясно, че протести е имало и в "Сити Клиник" и "Софиямед". Единствено Пета градска и "Пирогов" отсрамиха държавните лечебни заведения, пише още изданието.
От в. "Сега" научаваме, че на протест са излезли лекари от 16 града. Изданието цитира изказване на председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов:  "Протестираме срещу фиксираните бюджети, защото лекарите всеки месец трябва да застанат очи в очи с пациента и да кажат, че за него няма средства. Няма страна, в която да има листи за чакащи и да няма нормативен документ, който определя ясно критериите за това".
 
ДАЛИ СМЕ КЛЕТВА ДА ОКАЗВАМЕ, А НЕ ДА ОТКАЗВАМЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Лекарите от Токуда се включиха в общоевропейския протест. Със символично шествие пред болницата точно в 12 часа днес, лекарите от Токуда Болница София се включиха в общоевропейския лекарски протест. Над 200 лекари и професионалисти по здравни грижи от японската болница се присъединиха към своите колеги от цяла Европа в т.нар. Ден на действието за лекарите в името на по-добри системи на здравеопазване и по-добра грижа за пациента на стария континент. "Присъединяваме се към този протест, за да изкажем нашето мнение и позиция, относно това, което се случва в системата на здравеопазването и основния проблем - ограничаване правата на пациентите да избират къде да се лекуват и да получават полагащите им се качествени грижи.", каза изпълнителния директор на Токуда Болница д-р Явор Дренски.
"Подкрепяме тази инициатива не за да търсим интереси като лекарско съсловие, а най-вече, за да покажем, че пациентът има права да решава и избира къде да се лекува, които непрекъснато му се отнемат." - добави д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в японската болница и член на лекарската колегия в Токуда.
"Ние сме полагали клетва да оказваме медицинска помощ и трябва да покажем, че не толерираме никакви рестрикции спрямо пациентите, чрез които ни принуждават да я отказваме, когато лимитът се изчерпа." - добави още д-р Славомир Кондов, председател на лекарската колегия  и началник на отделението по Неврохирургия в Токуда.