Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 май 2014)
 
БАПЗГ ВРЪЧИ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ "ПРОФЕСИОНАЛИСТ НА ГОДИНАТА"
Тази година традиционната тържествена церемония за връчването на престижните награди  "Професионалист на годината" се състоя на 9 май 2014 г. в хотел "Рамада София" столицата и бе посветена на двадесет години от организираното сестринско движение в България, десет години от основаването на БАПЗГ и   12 май - Международния ден на сестринството. Съсловието бе топло приветствано от Президентството, Парламентарната комисия по здравеопазване, Министерството на здравеопазването, Столичната община, Българския червен  кръст, Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Сдружение "Български лекар", Федерацията на синдикатите от здравеопазването към КНСБ,  Медицинска федерация "Подкрепа",  висши медицински учебни заведения, пациентски организации и др.
Председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева  връчи наградите "Професионалист на годината" за 2012 и 2013 г. в две категории:  "Професионалист по здравни грижи" и "Ръководител на здравните грижи".  Сред наградените са: Соня Любенова Кръстева-Вълчева - мед. сестра, ВМА, РК София град;
Юлия Кръстева Николова - акушерка, МБАЛ "Христо Ботев" АД, РК Враца;
Силвия Юлианова Стаменова -медицински лаборант, УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ, РК София град; Росица Николова Дойновска - старша мед. сестра, ВМА, РК София град; Катя Тодорова Димова - главна мед. сестра, УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ, РК София град; Мария Иванова Петрова-Димитрова - мед. сестра, МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" АД, РК В. Търново; Евгения Иванова Коричкова - акушерка, ПСАГБАЛ "Шейново", РК София град; Петя Тотева Запрянова - старша акушерка, УМБАЛ "Св. Георги" ЕАД, РК Пловдив; Ива Димитрова Иванова - главна мед. сестра, СБАЛНП "Св. Георги" ЕООД, РК Монтана.
Със Специални награди - Плакет за принос в развитието на сестринството бяха удостоени  Проф. Магдалена Александрова, дм -  за принос за основаването на първото сестринско движение в България; Катя Кокин -  за принос за основаването на първото сестринско движение в България; Бистра Павлова - за принос за основаването на първото сестринско движение в България; Радка Милушева - за принос за основаването на първото сестринско движение в България; Божидара  Борисова - за принос за основаването на първото сестринско движение в България;
Румяна Кирчева -  за принос за основаването на първото сестринско движение в България; Росица Генчева - председател на регионална колегия Кърджали;  Кресимирка Янева - председател на регионална колегия Хасково; Виолетка Бонева - последователно дългогодишен председател на регионална колегия Търговище и член на УС на БАПЗГ.
Бяха обявени и специални номинации за:  Проф. д-р Станка Маркова, дм - за изключителен  принос за обединяването на съсловието на професионалистите по здравни грижи; проф. Соня Тончева, дм -  за изключителен принос за развитието на БАПЗГ; доц. Силвия Борисова - за научен принос в направление "Здравни грижи"; Руска Паскалева, дм - за научен принос в направление "Здравни грижи"
За проявен професионализъм при справяне с последиците от земетресението в гр. Перник през май 2012, БАПЗГ отличи със специална номинация:
Мариана Георгиева Георгиева - за проявен професионализъм в кризисни ситуации
 
За проявен професионализъм при справяне с последиците от атентата на летище Бургас през 2013, БАПЗГ отличи със специална номинация:
Татяна Тодорова Петрова - за проявен професионализъм в кризисни ситуации
Марияна Ангелова Атанасова - за проявен професионализъм в кризисни ситуации
Теодора Иванова Томова - за проявен професионализъм в кризисни ситуации
Пенка Костадинова Милчева -  за проявен професионализъм в кризисни ситуации
Светлана Димитрова Кръстева - за проявен професионализъм в кризисни ситуации
За проявен изключителен хуманизъм - заявено желание за донорство, с което бяха спасени 4 човешки живота, БАПЗГ награждава посмъртно:
Медицинската сестра Наташа Стоянова Варсанова от Регионална колегия - Благоевград.
Награда за "Медийно отразяване дейността на БАПЗГ" бе връчена на:
Бойко Бонев от Агенция Zdrave net
Дарина Стоева от Форум "Медикус"
 
ОТ ПЕЧАТА: 100 ПАРАМЕДИЦИ ЗАПОЧВАТ ОБУЧЕНИЕ НАЕСЕН
От "24 часа" научаваме, че наесен тръгва първият випуск парамедици. "Първите 100 парамедици и 80 лекарски асистенти ще започнат академичното си обучение наесен, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева пред "24 часа" вчера.
Ще ги приемат в медицинските университети в София и Варна. Предстои акредитация на факултета в Бургас, който ще обучава медсестри и парамедици. Това е първата подготовка на такива кадри, която ще се провежда по одобрена от МОН програма", четем във вестника.
И още: "От догодина ще се работи и по заявки на общините, тъй като тези кадри ще работят и в общинските патронажни центрове. Резултати се очакват след 3-4 г."
 
БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ НАДЛИМИТНИТЕ СИ СРЕДСТВА ЗА МАРТ Болниците ще получат средствата си за дейността, извършена над определения им от НЗОК лимит за март, най-рано през юни. Това става ясно от писмо от централата на здравната каса до РЗОК с дата от 10-ти май. В него сроковете на проверките на въпросната дейност се удължават до 10-ти юни 2014 г. Така пълното изплащане на дължимото към лечебните заведения се отлага с близо три месеца от периода на отчитането на дейността им.
 
БЛС ОДОБРИ ПРОЕКТА ЗА СТРОЕЖ НА ДОМ НА ЛЕКАРЯ
Ще се строи Дом на българските лекари. Това съобщава в писмо до медиите ръководството на Българския лекарски съюз. На провелия се извънреден 60-ти събор на съсловната организация с превалиращо мнозинство делегатите са дали мандат на комисията, занимаваща се с проекта, да предложи подписване на договор за изграждане на дома със спечелилата конкурса фирма. Преди гласуването лекарите са изслушали доклада на съставената на предишния събор комисия за изграждане на Дома на лекаря. Били са обсъдени процедурата, новият проект и изборът на инвеститор.
 
 
"АЛЕКСАНДРОВСКА" ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА КОЖАТА
На 14 май (сряда)"Александровска" отново ще бъде един от центровете на ІХ-та Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак "ЕВРОМЕЛАНОМА 2014", която се провежда по инициатива на Европейската асоциация по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество. Дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести ще консултират гражданите от 8.30 до 13.00 ч., в кабинети №121 и 122 на партерния етаж на клиниката. Телефон за предварително записване: 02/ 9230 495 
Прегледи ще има и в ДКЦ "Александровска" без предварително записване.
Д-р Виолета Нанкова, кожен кабинет №103 , от 9 до 13ч.
Д-р Румяна Грънчарова, кожен кабинет №103, от 14 до 16ч.
Д-р Петьо Брезоев - кожен кабинет №104, №104; от 8.30 до 12ч.