Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 май 2014)
 
МЗ ЩЕ УВЕЛИЧАВА ЗАПЛАТИТЕ В СПЕШНАТА ПОМОЩ НА ГОДИНА С  10%
Министерството на здравеопазването ще се опита да увеличава заплатите на служителите на спешна помощ с около 10% на година. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия. Тя отбеляза, че все пак колко точно ще е увеличението зависи от бюджетните възможности на МЗ. Министърката също така каза, че от началото на управлението на кабинета "Орешарски" заплатите в спешните центрове са нараснали с между 5 и 15%, в зависимост от категорията на труд. "По принцип, заплатите в сектора са оставени. В последните 10 години е имало едно-единствено увеличение на заплатите в спешната помощ, и то след протест от страна на колегите. Същото е положението и в психиатричните клиники, същото е положението в домовете за медико-социални грижи. Така че в рамките на бюджета, който има Министерството на здравеопазването, поетапно ще вървим всяка година с увеличение на заплатите в тези лечебни заведения", заяви тя.
 
60-ТИ ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС
На 9-ти май, петък, започва 60-ият извънреден събор на лекарския съюз. Той ще се проведе в хотел "Ривиера" - Варна и ще продължи до неделя, 11-ти май.
Сред точките, предвидени за разглеждане на събора, са отчет за дейността на управителния съвет на съсловната организация за 2013 г., доклад на комисията за изграждането на Дом на лекаря, както и обсъждане на въпроса за работата на лекарите на повече от един договор с НЗОК.
 
В ПЕЧАТА: ЗАМИНАХ, ЗАЩОТО НЕ МОЖЕХ ДА СЪВМЕСТЯ МОРАЛНАТА СИ СИСТЕМА С НАШАТА ЗДРАВНА
"Парите са основен проблем. Особено в условията на отворен пазар в Европейската общност, където човек има възможност да получава по-достойно заплащане за знанията и труда, който полага. Затова и много медици напускат страната в търсене на по-добри условия." Това казва в интервю за "Монитор" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев във връзка с дефицита на педиатри, патологоанатоми, анестезиолози. "След като се реши проблемът със заплатите, тогава можем да накараме който и да било да избере такава специалност. Оттам нататък възможностите за израстване и специализация, за квалификация също оказват своето влияние", коментира той. Парите са голям, но не основен фактор за някои от напусналите страната ни млади медици. Това научаваме от интервю в "Телеграф" с лекарка, която специализира хирургия в Германия. "Завърших медицина в София през 2011 година и решението да замина за Германия беше добре планирано и обмислено. В момента специализирам хирургия в клиниката по обща, коремна и съдова хирургия Evangelisches Krankenhaus Paul Gerhardt Stift във Витенберг. Започнах подготовката си за това две години по-рано. Всъщност това беше и времето, през което като студентка бях направила много практики и бях видяла как работи здравната система у нас. Може би, ако това не се беше случило и не бях осъзнала, че не мога да съвместя тази система с моралната си система, надали щях да взема решението да замина", казва д-р Петя Петрова пред изданието. " За съжаление, не виждам причина да специализираш хирургия в България, където едвам успяваш да се докоснеш до същината на тази област от медицината, където четири години може и да нямаш собствени операции, но да излезеш специалист по хирургия", коментира тя.
И още: "Това, което обаче установих след две години практика като доброволец в клиниките в София, е, че отивайки в Германия, не знаех как се държи скалпел. Проблем за страната ни е, че за разлика от други държави, няма списък с определени оперативни интервенции, които трябва да направиш за периода на специализация."