Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 май 2014)
 
ПУЛМОНАЛНАТА ХИПЕРТОНИЯ СЕ РАЗПОЗНАВА ТРУДНО
В България все още не се използват интравенозни медикаменти за лечение на тежки форми на пулмонална хипертония. Това каза по време на пресконференция днес председателят на Асоциация "Пулмонална хипертония" Тодор Мангъров. Той посочи, че този вид терапия, при която лекарствата се поставят чрез помпа, е много популярна в другите европейски страни. Тя обаче струва около 20 000 лева на месец и поради тази причина българските пациенти не могат да си я позволят. Мангъров отбеляза, че би било добре държавата да се погрижи за навлизането на това лечение и у нас. Той също така добави, че е необходимо в България да бъдат създадени и специализирани центрове за лечение на пулмонална хипетония, в които пациентите да имат достъп до екип от кардиолог, пулмолог и психолог. По думите му в момента пациенти с това заболяване се приемат само в две софийски болници и една във Варна.
 
120 НОВИ ПРОДУКТА И РЕШЕНИЯ НА БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ 2014
Традиционно изложбата се организира под патронажа на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на съсловните организации Български лекарски съюз (БЛС) и Български зъболекарски съюз (БЗС). Тази година се постави началото на тясно сътрудничество и с Българския фармацевтичен съюз (БФС). Повече от 170 фирми директни изложители са участници в международния форум, като освен български има чуждестранни компании от Германия, Унгария, Русия, Полша, Израел, Пакистан, Словения, Румъния, Италия, Южна Корея, Гърция, Швеция, Македония, Китай, Турция.
Изложбата е отворена за посетители от 21 до 23 май 2014 г., от 9.30 часа до 18.00 часа.
 
В ПРЕСАТА: ТОЧАТ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
"Близо 3 хил. лв. е разликата между биоимпланти, които се прилагат при ортопедични заболявания. Това става ясно от становищата на водещи специалисти от университетската болница "Проф. Б. Бойчев", които са давали по молби във фонда за лечение на деца." Това пише днес "Стандарт" и дава следния пример: "Според документите, с които в. "Стандарт" разполага, за 13-годишно момче, което се е нуждаело от оперативно лечение в началото на тази година, е постъпила оферта за 7595 лева. Тя е включвала цената на един биоимплант за 3695 лева и на "Дарко плака" за 3900 лева. Офертата е била на частна фирма. В свое становище обаче доц. Христо Георгиев заявява, че "биоимплантите на водеща френска фирма, рутинно използвани в УСБАЛО "Проф. Б. Бойчев", при сходен на предложения от фирмата състав и структура са на цена около 720 лева". Това е с около 2975 лв. по-ниско, се казва още в становището му." "В този случай фондът одобрява по-ниската цена за лечение. В много други случаи обаче не е така", отбелязва изданието и посочва: "Това не са първите случаи със злоупотреби във финансирането на медицинските изделия от държавата, както и от нашия джоб. Преди известно време в. "Стандарт" показа драстичните разлики в цените на стентовете и клапите за сърце. Здравната каса ги плаща със стотици левове над реалната им стойност. Случаят с фонда за деца е аналогичен. Причината за драстичната разлика в цените дори на сходни медицински изделия е липсата на регулация в България."
Няколко издания се спират на скандален случай, огласен през празничните дни. "Български педиатър, работещ в Гърция, е обвинен в педофилия. 47-годишният Светлозар Захариев, който имал частна практика в град Йоанина, се разследва за притежаване и разпространение на порнографски материали в интернет и за заснемането на непълнолетни. Повдигнато му е обвинение от районната прокуратура в град Йоанина, съобщи електронното издание "Български новини".
Вестникът разказва още: "Полицаите са следили поведението на доктора както в реалния, така и във виртуалния живот. Разследващите разкрили, че Захариев заснемал прегледите на децата, а после ги пускал в специализирани интернет страници за детска порнография. Полицията в момента разследва дали българинът е посягал на малките си пациенти, докато ги е преглеждал."
 
УСПЕШНА ФИНАНСОВА 2013 ГОДИНА ОТЧИТА БЛС
Икономии по всички пера и успешен завършек на финансовата 2013-та - това отчита ръководството на БЛС в доклад за дейността на съсловната организация през изминалата година. Към 31-ви декември 2013 г. сумата в сметките на организацията възлиза на 373 046,59 лв., пише в доклада.
Като важни моменти от дейността на БЛС се отбелязват развитието на системата за продължаващо обучение и професионално развитие, доизграждането  на Акредитационния съвет и развиването на неговите функции, осигуряването на стипендии за 56 млади лекари - специализанти и докторанти, както и увенчалите се с успех усилия посегателствата над медици да бъдат криминализирани.