Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 април 2014)
 
В ПРЕСАТА: ИНФОРМАЦИЯТА ЗА СМЯНА НА МИНИСТЪРА - "ИНСИНУАЦИИ И СЛУХОВЕ"
"Допълнителна проверка на РЕПОРТЕР опроверга слуховете, разпространени от шефове на пациентски организации, че се подготвя отстраняване на здравния министър д-р Таня Андреева." Това четем в днешния брой на вестника, който вчера обяви предстоящото освобождаване на здравния министър, позовавайки се не на шефове на пациентски организации, а на свои източници в правителството.
"От централата на БСП окачествиха подобни твърдения като пореден опит на определен кръг лица от медицинския бизнес, чиито интереси ще бъдат сериозно накърнени от предвижданите реформи в здравеопазването, да саботират усилията на МЗ". Д-р Нигяр Джафер също е казала, че никога не е обсъждано подобно нещо.
"Сега" ни информира за влязло в сила решение на ВКС, свързано с лечението в болница. "Пациентите няма да са задължени да заплащат лечението си, ако независимо от причината преждевременно напуснат болницата. Това гласи решение на Върховния касационен съд от 14 декември м.г. То влезе в сила от вчера - деня на обнародването му в "Държавен вестник". От интервю на проф. Любомир Спасов в "Телеграф" пък научаваме, че според него изпращането на хора за трансплантация извън страна е "каналджийство": "Аз наричам това каналджийство - определени субекти, които са някъде по трасето, получават комисиона за това, че ще осигурят платен пациент в чужбина. Казвам го в прав текст. (…) Не мога да визирам никого, но коментирам нещо, което се знае - бедната България плаща на богата Англия два пъти повече средства за една чернодробна трансплантация. За една такава операция британска здравна каса ще заплати около 45 000 паунда, ако България обаче изпрати пациент там, ще заплати 90 000 паунда, тоест двойно. Някой има интерес от това там да се изпращат "кешови" пациенти, от което да спечели пари", заявява шефът на правителствена болница.
 
ВТОРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО АУТИЗЪМ
Фондация Карин дом, за втора поредна година, организира Mеждународна конференция по аутизъм, която ще се проведе от 30 май до 1 юни 2014г. в хотел "Интернационал", к.к. "Златни Пясъци" - гр. Варна. Регистрацията за събитието вече е отворена, съобщават организаторите.
 
ПАЦИЕНТИ ИСКАТ ПО-ДОБРО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА РЕВМАТОЛОЗИТЕ
Близо 30 000 българи страдат от болестта на Бехтерев. Това се казва в съобщение на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев по повод световния ден за борба с това заболяване - 3 май.
На Световния ден за борба с болестта Сдружението отчита два положителни сигнала, които водят до подобряване на механизмите за справяне и овладяване на последствията от заболяванията.  Първият позитивен сигнал е броят на ревматолозите в България. В момента работят 120 ревматолога. През 2011 година медицински специалисти с квалификация "Ревматология" бяха 80. Вторият е свързан с разходите за биологична терапия, заплащана от Националната здравноосигурителна каса. През 2012г. с биологични лекарства се лекуваха малко под 1000 души. Към текущия момент хората, подложени на биологична терапия, са малко над 3000 души.  Все още обаче има области в България, където няма нито един ревматолог, като Силистра, Кърджали, Хасково, Монтана, Враца, Благоевград, Кюстендил.
 
БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТ С ТРАНПЛАНТИРАН БЯЛ ДРОБ ВЪВ ВИЕНА
52-годишният Стефан, лекуван в Токуда стана първият български пациент с транплантиран бял дроб след животоспасяваща операция, извършена във Виенската университетска болница, Австрия. Той бе излекуван успешно от идиопатична белодробна фиброза, което е сред най-опасните белодробни заболявания. Подготовката за трансплантация и стабилизирането му преди присаждането на донорски бял дроб бе извършвана в продължение на година от екипа на д-р Наталия Стоева в отделението по Пулмология към Втора вътрешна клиника на японската болница. Трансплантацията на бял дроб, извършена във Виена на 3 януари 2014 г., е първата подобна операция на пациент, изпратен от България.

БЛС ОБВИНИ ЗДРАВНАТА КАСА, ЧЕ УМИШЛЕНО ОЧЕРНЯ ЛЕКАРИТЕ
Проверките на болници и лекари от извънболничната помощ около великденските празници са ПР акция на НЗОК, която очерня лекарското съсловие. Това обявиха по време на пресконференция днес представители на ръководството на Българския лекарски съюз. Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов каза, че акцията, наречена от БЛС "Великден", е имала за цел да отклони вниманието от факта, че разчетите за бюджета на здравната каса са сгрешени и че дефицитът в края на годината няма да бъде 200 млн. лв., а над 400 млн. лв. Той също така каза, че данните от проверката се крият от лекарския съюз, въпреки, че в правото си на договорен партньор съсловната организация има право да се запознае с тях.
Д-р Райчинов каза, че от БЛС настояват за диалог с институциите и ще поканят на следващия събор на съсловната организация министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков, за да се направи открита дискусия и да се опитат да намерят решения на проблемите.