Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 април 2014)
 
НОВИ РАБОТНИ МЕСТА В ЕВРОПА ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Кариери в бяло представя календара на международните изложения за работа за медицински персонал през тази пролет. Събитието ще се състои в девет европейски страни, в периода от 1 - ви Март до 19 - ти Май. Изложенията са изключително насочени към медицинския персонал, търсещ работа в страната и в чужбина.
Българските здравни работници са поканени да се присъединят към събитието на следните дати:
- София, 17-ти Май, 10:00 - 16:00, Хотел Родина
- Стара Загора, 18-ти Май, 10:00 - 16:00, Хотел Мериа Палас
- Варна, 19-ти Май, 12:00 - 18:00, Хотел Графит
Частни болници, клиники и техни посредници се включват в изложението, за да бъдат по-близо до здравните работници, търсещи нови професионални възможности и да ги подкрепят пряко в намирането на желаната работа. Предлаганите оферти са за страни като Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Белгия, Дания, Норвегия, Финландия, Швеция, Австрия, Швейцария и Близкия изток. Могат да кандидатстват здравни работници от всички специалности и медицински степени.
Изложението за подбор на медицински персонал ще се състои и в Хърватия, Словения, Испания, Словакия, Португалия, Унгария, Румъния и Гърция. Освен това изложението ще продължи и онлайн във Виртуалния трудов пазар, в периода между 9 - ти Юни и 29 - ти Юни.
Посещението на изложенията е напълно свободно и безплатно. Здравните работници се съветват да си подготвят въпроси към международните работодатели и да носят кратка автобиография.
Кариери в бяло е платформа, насочена към медицински специалисти търсещи работа,  давайки им възможност да се срещнат с няколко потенциални работодателя. Предлагат се заплати, започващи от 2 200 евро за сестри и лекари-специализанти и от 4000 евро за лекари специалисти. Предлагат се още езикови курсове и подкрепа в кариерното развитие.
Повече информация може да се намери на официалната страница на събитието - www.careersinwhite.com или на електронната поща - contact@careersinwhite.com .
 
В ПРЕСАТА: СМЕНЯТ МИНИСТЪР АНДРЕЕВА СЛЕД ЕВРОВОТА
"Д-р Таня Андреева ще бъде отстранена от поста министър на здравеопазването, като вероятно мястото й ще заеме сегашната шефка на парламентарната здравна комисия - д-р Нигяр Джафер, научи РЕПОРТЕР от свои източници в правителството. Очаква се промените да станат факт още след изборите за Европарламент - в края на май или началото на юни." Това пише днес "Репортер", цитиран от Zdrave net. "Сред мотивите за отстраняване на д-р Андреева са лоша регулация на медицинските стандарти, неефективни здравни политики, ниско доверие от страна на Националната здравноосигурителна каса и др.", твърди вестникът.
Два случая, свързани със Спешна помощ, откриваме във вестниците днес. "Жена инвалид била оставена да чака 8 часа пред спешен кабинет в пловдивската болница "Св. Георги". За това съобщиха близки на пациентката пред Нова тв. Дамата била с тахикардия и високо кръвно". Другият случай е представен от "24 часа". Авторът на материала пише: "Жената на актьора Венци Кисьов ми позвъни късно вечерта оня ден. Повикали линейка в 16,30 ч, в 21 часа се обадили от "Спешна помощ", че не могат да ги обслужат. Имало повиквания и преди тях - от 14 часа, които още чакали медицински екипи. Обяснили й, че София има нужда от 86 линейки, но всъщност наличните били само 16." И още: "Трескаво мислех -животът на Венци Кисьов е в опасност, какво реално да направя. Позвъних на началничката, тя - на друг, а след 10 минути от "Спешна помощ" се обадили на Калина, че изпращат линейка. През това време обаче Кисьови повикали частна линейка и тя вече била дошла на адрес. За 10 минути!"  И още: "Състоянието на спешната помощ у нас показва дереджето на цялата нация. Образованите млади бягат - не, те са прогонени от властите и кастите, на които умни не им трябват. Трябват им такива, които с тройка кебапчета и 20 лв. в джоба ще гласуват за всеки политически дебил. Иначе защо държавата ще ги изучва безплатно и после ще им бие шута, за да обслужват със знанията си и издигат жизнения стандарт на други държави? В Европа има глад за лекари, инженери и други специалисти и ние им ги харизваме даром изучени."
 
ПРЕГЛЕДИ В ИСУЛ ЗАРАДИ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ДВИЖЕНИЕТО
Във връзка със Световния ден на движението на 7, 8 и 9 май 2014 г. Клиниката по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Ц. Йоанна - ИСУЛ" ще проведе безплатни профилактични прегледи, съобщиха от лечебното заведение. Необходимо е предварително записване в работни дни на тел. 02 9432 312              02 9432 312 от 9.00 -13.00 ч. Прегледите ще се проведат в поликлиничната част на болницата, на 2 етаж, 224 кабинет, от 9.00-13.00 часа.
Световният ден на движението - 10 май, се провежда по инициатива на Световната здравна организация от 2002 година насам. Той напомня, че физическата активност е изключително важна част от здравословния начин на живот.
 
ОНКОЛОЗИ ИСКАТ ПРОМЯНА НА АЛГОРИТМИТЕ В КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ
Лекари, специалисти по онкология, настояват за спешни промени в алгоритмите и изискванията на онкологичните клинични пътеки. Това става ясно от отворено писмо от Управителния съвет на Българско онкологично дружество, изпратено до медиите. Лекарите също така настояват за незабавно регламентиране на многофункционална експлоатация на легловия фонд на онкологичните лечебни заведения. Според лекарите една от причините за техните искания е разминавания между реалностите на клиничната практика и шаблоните на нормативните уредби. Писмото е провокирано от последните проверки на НЗОК, след които се заговори за лечение на мъртви души и онкологично болни фантоми.От дружеството обясняват, че всяка година в онкологичните заведения на България се провежда химиотерапия на около 12 000 пациенти, реализират се около 290 000 лечебни курса с приблизително 860 000 венозни приложения на лекарствени продукти. Лекарите отбелязват, че за да бъде резултатна, химиотерапията изисква строга периодичност на курсовете и приложенията, а всяко отклонение от лечебния ритъм води до недопустимо снижение на лекарствената дозова плътност и до неизбежен провал на противотуморната ефективност. Лекарите заявяват че ако трябва да изпълнят настоящите изисквания на НЗОК, визирани в клиничните пътеки, ще се изправят пред абсурдна дилема - или болниците да увеличат легловия си фонд над три пъти или да лекуват пациентите си, пропускайки по един химиотерапевтичен курс. Според тях резултатът от това би бил финансов крах или лечебен неуспех. "Всички нормативни изисквания на НЗОК за задължителен болничен престой и обезателен леглови режим са терапевтичен анахронизъм и чиновническо тесногръдие, които парализират функционалността на онкологичните лечебни заведения, хаотично объркват лечебния ритъм на химиотерапията и с нерадостния болничен интериор депресират пациентите, задълбочавайки психоемоционалния им дистрес", се казва в писмото на Българско онкологично дружество.
 
СПАСЯВАТ  КАСАТА С ПРОМЕНИ В ПЛАЩАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА
Нови иновативни лекарства да влизат в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) на една, а не на половин година, както е в момента. Това гласят последните проектопромени в Наредба 10 на МЗ. Това обаче не е всичко. Според проектопромените, в ПЛС ще влизат веднъж годишно също така комбинирани медикаменти, съдържащи съставка, която до момента не е плащана от НЗОК; лекарства с включени разширени показания и диагнози, както и лекарства, чиято цена за 12-месечния период се е увеличила. В добавка, промените предвиждат тези текстове да влязат в сила със задна дата - от 1-ви януари 2014 г., с надеждата това да намали очаквания дефицит в бюджета на НЗОК: