Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 април 2014)
 
РЕДНО БЕ ДА НЕ НАУЧАВАМЕ ОТ МЕДИИТЕ, ЧЕ ЩЕ ДЕЖУРИМ ПО СТОЯНКИ*
През последните две десетилетия, българските лекари стоически понесохме много експерименти в името на здравната реформа. За последния експеримент със спешните лекари и лекарите от общински болници научихме от интервю на проф. д-р Тонев по БНТ на 22.04.2014г. Идеята за общинска спешна помощ не е съгласувана с лекарите, оказващи спешна помощ и затова ние задаваме следните въпроси на Министерство на здравеопазването и на зам.-кмета по здравеопазване в Столична община:
1. В кой нормативен документ е указано кой, как и какъв вид медицинска помощ ще оказва с линейките по бензиностанциите? Според настоящата нормативна база спешна помощ се оказва само от ЦСМП и СПО към болници, а 24-часово медицинско обслужване се оказва от ОПЛ.
2. Кой ще оказва спешна помощ в линейките, базирани в столичните бензиностанции? Лекарите от общинските болници трябва да дежурят в спешните кабинети и по отделенията си и никъде в трудовите им договори не е указано, че оказват мобилна медицинска помощ. Лекарите в ЦСМП София са крайно недостатъчни и практически не спират 12 часа.
3. Какъв вид медицинска помощ ще оказваме - спешна или неотложна? Ако ще оказваме спешна помощ, оборудвани ли са общинските линейки със съответната апаратура, медикаменти и консумативи?
4. От кого и как ще получаваме повикванията? Как ще се триажират повикванията по степен на спешност? По настоящата нормативна уредба спешните състояния изискват изпълнение до 20-тата минута, съответното оборудване и двоен екип - лекар и медицински специалист, педиатричните повиквания за деца под 1 г. се изпълняват от педиатри, а неотложните състояния могат да се изпълняват и от сам лекар или медицински фелдшер.
 
По света спешна помощ от екипи, базирани на обществени места се оказва от доброволци парамедици, работещи по алгоритми, с телемедицина, съответно оборудване и връзка с централа. Никъде по света няма да видите лекар да стои в линейка 12 часа по бензиностанции, площади, молове, метростанции, магистрали в очакване на повикване. Редно бе да не научаваме от медиите, че ще дежурим по стоянки, а да се потърси и нашето становище като спешни медици.
 
В ПРЕСАТА: КАСАТА Е БЕЗПОМОЩНА ЖЕРТВА, ПОПАДНАЛА В ОМАГЬОСАН КРЪГ
Резултатите от празничните проверки на болниците, оповестени вчера от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, очаквано днес са описани в почти всички вестници. Освен на нарушенията на самите лечебни заведения, "Монитор" се спира и на тези на личните лекари.
"Общопрактикуващи лекари въртят търговия с направления. Това разкри управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова вчера. Някои от джипитата дават част от талоните за безплатни прегледи непопълнени, веднага щом ги вземат от районните каси, на лекари-специалисти или на лабораториите. Впоследствие, когато касата плати на специалистите и лабораториите за всеки прегледан и изследван болен, оттам дават по 5 или 10 лева от преглед на джипито, което е дало направленията, разказа за схемата д-р Тодорова. Така по този механизъм някои общопрактикуващи лекари си докарвали по заплата - заплата и половина отгоре всеки месец", четем в изданието.
Няколко от ежедневниците излизат и с коментари по изнесените вчера данни. "Касата всъщност е регистрирала най-лесните за улавяне нарушения, които в голяма част от случаите са следствие от собствените й порочни правила", пише "Сега". "Новинар" пък смята, че жертвата е именно НЗОК. "От касата тропат с крак, ще налагат санкции на непослушните - няма да дадат на лечебните заведения предвидените 1,5 млн. лв. за медицинските дейности, които са били извършени. На пръв поглед това изглежда повече от логично. Истината обаче е, че касата е безпомощна жертва, попаднала в омагьосан кръг. Ако не плати на здравните заведения, те ще организират протести, ще скандират, че са омерзени, ще отказват да приемат пациенти. На свой ред болните няма да плащат здравните си осигуровки, защото ще са лишени от адекватна здравна грижа. Така или иначе са принудени да вадят от джоба си солидни суми, щом прекрачат болниците или зъболекарските кабинети.
 
ТЪРГОВИЯ С ОРГАНИ В БЪЛГАРИЯ НЯМА
"Хората, които дариха през изминалата година органи (на починали близки, б.р.) и спасиха човешки животи, могат да бъдат спокойни. Става въпрос само евентуално за търговия с органи от живи донори, което е различно. Търговия с органи в България няма." Това заяви днес директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова във връзка с информацията за разкрит от израелската полиция канал за нелегална трансплантация на органи, в който участвала и българска клиника.  "От материала разбирам, че става въпрос за живо донорство. Бих искала да уверя хората, че когато се касае за донорство от починал, няма как да се случи търговия с органи", каза д-р Симеонова. По думите й, нелегално донорство може да има единствено в страни, в които няма развита донорска система. Директорката на ИАТ информира, че във връзка с разкриването на този канал предстои среща с представител на израелското посолство и с представители на нашата прокуратура, "тъй като в агенцията не е постъпвала официална информация от нито една институция - разследваща или съдебна".
 
БЛС В ПОДКРЕПА НА "ПЕПЕРУДЕНИТЕ ДЕЦА"
Българският лекарски съюз подкрепи идеята на група абитуриенти от Втора английска гимназия за осигуряване на лечение на т.нар. "пеперудени деца", съобщават от съсловната организация. Преди около два месеца в София, трогнати от съдбата на болните с булозна епидермолиза, провокирани от пълната липса на ангажираност от страна на държавата към съдбата им, учениците подеха изключително благородна инициатива. Те решиха да спестят средства от тоалети за деня на изпращането в училище, като отидат на последния си учебен ден с бели тениски с логото на кампанията "Панаир на добрината", а средствата да дарят на болните деца за закупуване на незалепващи марли, бинтове, гелове и другите необходими консумативи, чиято стойност е от 500 до 2000 лева месечно, в зависимост от тежестта на заболяването. Инициативата бързо се разрасна и в други училища и получи обществен отзвук.