Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 април 2014)
 
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ПОЕМАТ НАБЛЮДЕНИЕТО ПРИ РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, НАСТОЯВАТ ПАЦИЕНТИ
България е единствената страна в ЕС, в която иновативните биологични терапии на пациентите с имуномедиирани възпалителни заболявания се реимбурсира на 75%, като останалите 25% се поемат от фармацевтичните компании, защото повечето болни не могат да си позволят доплащане от около 600 лв. на месец. Повечето лабораторни и образни изследвания се заплащат от самите болни, често поради административни неуредици се налага пациентите да прекъсват терапията си за месец и дори повече, а това води до рязко влошаване на състоянието им и налага повече хоспитализации впоследствие, респективно - и до по-големи разходи на публични средства. Изправени сме пред невъзможност да имаме качествено проследяване на хода на болестта, защото ревматолозите у нас са малко и работят в София и още 2-3 големи областни градове. За това алармираха представители на пациентски организации, които  настояха за по-добър достъп до диагностика, съвременно лечение, адекватна рехабилитация и качествено проследяване.
Искаме промени, които да съкратят пътя ни до доброто лечение, искаме допълнителна възможност да бъдем редовно консултирани от специалист кардиолог, гастроентеролог, пулмолог, ендокринолог, но най-важното, което предлагаме е да бъдем наблюдавани и проследявани от личните си лекари, заявиха Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и Роза Чеглайска от Сдружение "Асоциация на пациенти с ревматоиден артрит". Те аргументираха това предложение с факта, че ревматолозите у нас са много малко и са изключително натоварени, а личните лекари са тези, които са най-близо до своите пациенти и най-добре познават състоянието им.
 
Д-Р РУМЯНА ТОДОРОВА: НАМЕРИХМЕ ПРАЗНИ ЛЕГЛА И ЗАКЛЮЧЕНИ ОТДЕЛЕНИЯ
Липсващи пациенти, заключени отделения, дежурни лекари без специалност, масово изписване на болни преди празниците, хоспитализации по скъпи клинични пътеки без реална необходимост - това са констатирали екипите на НЗОК, които работеха през празничните дни, съобщи на брифинг в Касата днес управителят й д-р Румяна Тодорова. В 38% от проверените лечебни заведения са констатирани нарушения, което е тревожен знак, посочи д-р Тодорова. По време на брифинга тя представи още данни и факти за дейността на касата през първото тримесечие на тази година и анализира тенденциите в системата, които предизвикват тревога и налагат необходимост от промени.
 
В ПЕЧАТА: ДПС ПРОТИВ ПЛАЩАНЕТО НА ОСИГУРОВКИ С ДАВНОСТ НАД ТРИ ГОДИНИ
"ДПС не застава зад идеята на здравния министър д-р Таня Андреева право на безплатно лечение да има само този, който е платил всичките си здравни вноски не само 3 години назад (както е в момента), а от 2000 г. досега, ако е имал средства да го стори." Това пише днес "Труд" и цитира шефката на здравната комисия д-р Нигяр Джафер, която коментира: "Няма начин да се накарат българите да погасят вноските си от 2000 г. досега. Да не говорим, че давност имат дори данъците и тя е 5-годишна. Здравната осигуровка няма тежестта на данък, тя е право, а не задължение, за което се носи отговорност." Според нея един от начините да влязат десетки милиони левове в системата е да се издължат 250-те хиляди неосигурени заможни българи и работодатели, които в момента не виждат смисъл от солидарния модел и плащат кеш, щом се разболеят", пише още вестникът.
И още: "ДПС няма да гласува и предложената от д-р Андреева поправка, според която нова болница ще се разкрива само ако здравният министър е дал предварително одобрение още на инвестиционно ниво. "Текстът трябва да се прецизира. Защо ако инвеститор иска да разкрие стоматологичен или медицински център, в които да се лекуват кешови пациенти, да няма правото да го стори?!", риторично запита д-р Джафер."
"Частните аптеки нямат икономическа изгода да работят нощем, признават общинари от Горна Оряховица. До тях хората редовно пращат жалби и припомнят, че осигуряването на нощна аптека е обещано преди местните избори от различни партии. В момента се обсъжда компромисен вариант - на ротационен принцип всеки обект да работи поне до полунощ", информира още "Преса".