Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 април 2014)
 
В ПРЕСАТА: РЕФЕРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Цените на медицинските изделия отново са във фокуса на вниманието на "Стандарт". След като изданието информира, че у нас те са оста по-високи от тези в повечето европейски страни, започна да търси мненията на хора от сектора по темата. Днес ежедневникът предлага позицията на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков.
 
ЛЕКАРСТВАТА ПО НЗОК ЩЕ СЕ ОТПУСКАТ ПО-РАНО
Националната здравноосигурителна каса е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. Следващото предписание трябва да е на датата, до която са достатъчни получените от здравоосигуреното лице медикаменти след последните две отпускания от аптеката.
 
К. ПЕНЧЕВ ПОИСКА МС ДА СЕ НАМЕСИ В РЕШАВАНЕТО НА СПОР
Националният омбудсман Константин Пенчев е изпратил писмо до министър-председателя с предложение да инициира създаването на координационен механизъм с представители на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, за да бъде разрешен сериозен проблем, свързан с правата на граждани без роднини, изписвани от психиатричните болници. В препоръката Константин Пенчев пише, че по време на проверките в десет държавни психиатрични болници, извършени от служители на омбудсмана във връзка с функцията му на Национален превантивен механизъм , експертите са констатирали, че липсва координация между държавните психиатрични болници към МЗ и дирекциите "Социално подпомагане" към МТСП по отношение на изписването и предаването на пациенти на служители към дирекциите "Социално подпомагане", в случаите, при които лицата нямат близки и роднини. При омбудсмана са постъпили и конкретни сигнали от директорите на психиатричните болници "Св. Иван Рилски" в гр. Нови Искър и в с. Церова кория, обл. Велико Търново, в които се твърди, че служителите на дирекциите "Социално подпомагане" - Връбница, и "Социално подпомагане" - Горна Оряховица, отказват да приемат изписани пациенти, въпреки че нямат близки и роднини и място, където да отседнат.
 
ПРЕЗ 2013 Г. - ВИСОКА СМЪРТНОСТ И НАМАЛЯВАЩА РАЖДАЕМОСТ
Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Това се казва в доклад на Националния статистически институт за демографските процеси в България през 2013 г. Към 31 декември 2013 г. населението на България е 7 245 677 души, което представлява 1.4% от населението на Европейския съюз  и нарежда страната на 16-о място по брой на населението непосредствено след Австрия (8 452 000 души) и преди Дания (5 603 000 души). В сравнение с 2012 г. населението на страната намалява с 38 875 души, или с 0.5%. Мъжете са 3 524 945 (48.6%), а жените - 3 720 732 (51.4%), или на 1 000 мъже се падат 1 056 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 52 години.
 
НЗОК НЕ ПЛАЩА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАРКИНСОНИЦИТЕ У НАС
Абсурдно е да се изпращат български пациенти за лечение в чужбина, което е 3-4 пъти по-скъпо в сравнение с прилаганото в наши клиники при същото качество. Това заявиха вчера лекари и представители на пациентски организации във връзка с практиката болни от Паркинсон да се изпращат от НЗОК на лечение в чужбина, вместо да се лекуват у нас. От касата обещаха да заявят позицията си по въпроса днес, което и направиха. От тяхната позиция научаваме, че пациентите се изпращат в чужбина, защото се спазва основният принцип на ЕС за свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали. Общественият ни осигурителен фонд подчертава също така, че заплащането на лечението в чужбина се извършва между фондовете в съответните страни, като то може да стане до две години след приключване на лечението. "За планово лечение в ЕС обикновено разрешения получават рискови пациенти с тежка диагноза/диагнози, за които в съответната държава-членка са изчерпани възможностите за адекватно и успешно лечение, или за които има дълги листи на чакащите пациенти", пише в позицията на осигурителната институция.
От там обясняват и защо към момента не е поета стойността на имплантите при лечението на Паркинсон с дълбока мозъчна стимулация. Касата заявява, че спазва законите и разпоредбите на страната, след което се позовава на свое собствено решение от 13-ти декември 2013 г. Тогава надзорът на НЗОК е отказал предложението да се заплащат системи за дълбока мозъчна стимулация, като е взел предвид текстове от ЗЗО, постановление на Министерски съвет и член от Закона за публичните финанси, информира съобщението на фонда.