Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10-11 април 2014)
 
В ПЕЧАТА: РОДИТЕЛИТЕ ДА ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НА ДЕЦАТА           
Има предложение от работодателите родителите сами да плащат здравните вноски на децата си. Това е съобщила за в. "Преса" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер. Тя е уточнила, че това засега е само идея, която не е внесена в НС. Подобна информация пуска в днешния си брой и в. "Новинар". Пред изданието д-р Джафер коментира, че може да се помисли и за заплащане на пълния размер на здравната вноска на държавните служители. "Имаше спорове, защото е заложено изплащането на половин вноска и това е едно от предимствата, фиксирани за тази група. Но все повече обществото задава въпроса защо определени категории трябва да се ползват с привилегирован статут", казва тя.
 
ЩЕ ПОДНОВЯВАТ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ОСТЕОПОРОЗА                      
Близо 10 000 души в България на възраст над 80 години умират всяка година от фрактури в следствие на остеопороза. Това стана ясно по време на кръгла маса, посветена на проблемите на това заболяване, която се проведе в Народното събрание. Ендокринологът д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ "Александровска" уточни, че около 5000 от тях са в следствие на бедрена фрактура, а 4000 - в следствие на фрактура на прешлените. Тя също така каза, че няма яснота какъв е точният брой на хората с остеопороза в България. Според нея техният брой е огромен, тъй като около 19% от населението на страната е над 50-годишна възраст.
ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ КАК ДА ОКАЗВАТ СПЕШНА ПОМОЩ
Практическо обучение за спасяването на пациент в клинична смърт ще се проведе в Медицинския университет в Пловдив в рамките на Дните на медицинската наука от 10 до 12 април. Това съобщиха от пресцентъра на университета. Кардиопулмоналната ресусцитация е начин, чрез който човек може да бъде върнат към живота. Студентите ще се учат как да оказват спешна помощ, да правят сърдечен масаж и обдишване на пациент, за да го върнат към живота.
ЗАЩИТАВАЙТЕ РЕАЛНО ПРАВАТА НИ!
Искаме от българските евродепутати, които ще влязат в Европейския парламент ясни ангажименти, отговорно отношение и реална защита на правата на българските пациенти. Това заявиха представители на пациентските организации, обединени в Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ) на пресконференция в столицата. Те призоваха всички български граждани да подкрепят манифеста, приет наскоро от Европейския пациентски форум. В този документ пациентските общности от 61 организации призовават политиците от европейските институции да осмислят и да заработят за една по-активна политика  в интерес на пациентите. "Все още сме много далеч от нивото на здравеопазните и социалните системи в повечето европейски  държави и затова ще изискваме от нашите представители в Европейския парламент да защитават правата ни като пациенти граждани на Европа, каквито сме. Сега ние даваме своя глас за евродепутатите и призоваваме тези, които ще изберем да не забравят, че ние сме ги изпратили, за да решават нашите проблеми, а не да се извиняват непрекъснато с обяснението "Няма пари!", посочи Веска Събева, председател на асоциацията на родители на деца с епилепсия.