Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 април 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКУВАТ НИ САМО СРЕЩУ ПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ ОТ 2000 Г. НАСАМ
Вчера се проведе неформална среща между здравния министър д-р Таня Андреева и журналисти. Акцентът, който ще проследим в пресата от тази среща, са здравните осигуровки, пише "Zdrave net".
"Искаме здравно неосигурените лица, които не са социално слаби, но имат нужда от болнично лечение по линия на здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски за всички години назад, за да могат да си възстановят правото на безплатно лечение. Това по закон сега е само три години назад, но тепърва ще се разисква увеличаването на този срок", казва д-р Андреева, цитирана от "Монитор". Вестникът уточнява, че по информация на министъра здравнонеосигурените, които не са социално слаби, са около 150 000.
Същата информация четем и в "Телеграф": Коментар на идеята "Труд" търси от "обичайните заподозрени" в системата. Председателката на здравната комисия в парламента д-р Джафер заявява, че ще коментира само внесени в Народното събрание законопроекти. Предшественичката й на същия пост д-р Дариткова излиза с подобен коментар: "В последно време сме свидетели на много медийни фойерверки, но реално през последната година има приет само един законопроект, касаещ сектора." Държавата пък няма такива намерения.
Децата и тяхното здраве са обект и на публикации в "24 часа". От една от тях научаваме следното: "Водещи детски лекари предлагат болничното лечение на децата да излезе от системата на клиничните пътеки на здравната каса. По-добро за целта било финансирането от държавата на база преминал пациент, както се плаща на психиатриите. Предлагам даже експеримент: въвеждане на по-точната система за финансиране диагностичносвързани групи за детските болнични структури, каза проф. Пилософ", четем във вестника.
 
ХИРУРЗИ ОТ ЧУЖБИНА ПОМАГАТ БЕЗПЛАТНО НА БЪЛГАРЧЕТА СЪС СКОЛИОЗА
Български деца с тежка форма на сколиоза (гръбначно изкривяване) ще имат възможност да се възползват безплатно от най-съвременните методи за лечение на болестта. Това ще се случи в рамките на програмата за международно сътрудничество на научната организация Scoliosis Research Society (SRS). В периода 7-11 април проф. д-р Ахмет Аланай от болница "Аджъбадем Маслак" (Турция) и негови колеги от САЩ ще консултират и оперират у нас деца с тежки гръбначни деформации, при които сериозно е засегнато качеството на живот. Операциите ще се извършат в столичната МБАЛ "Токуда", съвместно с екипа на Отделението по ортопедия и травматология.
 
ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ ОТ ДОГОДИНА?
Държавните служители сами да заплащат здравните си осигуровки. Такава нормативна промяна ще инициира здравният министър д-р Таня Андреева.
 
"Не виждам особена причина наистина те да не заплащат своите здравни вноски", коментира тя пред БНР. По думите на министър Андреева, тази промяна ще бъде включена във втория пакет от законодателни промени, който екипът й ще предложи за одобрение на Министерски съвет. Той ще бъде свързан както с преструктуриране на болничната помощ, така и със здравните осигуровки, стана ясно от думите й. По отношение на осигуровките на всички групи лица, които са ангажимент на държавата, тя каза: "Разбира се, че държавата би било добре да поема ангажимента си за всички групи, но това не зависи само от желанието на здравния министър или от желанието на министъра на финансите. Това е въпрос на едни много по-сложни анализи и на възможностите на финансовата ни система да издържи, ако това се случи. Което, разбира се, не означава, че не би трябвало да се мисли и да се върви в тази посока."
 
ВМА ЩЕ ОТВАРЯ СВОИ ДКЦ-ТА, ЗА ДА НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ СИ
Ръководството на ВМА планира да редуцира разходите си чрез създаването на ДКЦ-та към всичките си структури в страната. Това обяви директорът на болницата доц. Крум Кацаров днес, по време на тържество по случай Световния ден на здравето, 7 април. Той отбеляза, че в момента ВМА не разполага с ДКЦ-та, а само с Консултативни приемни отделения, през които за 2013 г. са минали около 250 000 човека. Според доц. Кацаров това е едно от нещата, които носят сериозни финансови загуби на лечебното заведение. Към момента задълженията на болницата са за около 100 млн. лв., съобщиха от там.
По случай Световния ден на здравето няколко лекари и служители на Военна болница получиха награди от Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната. Награда получи и Боряна Цонева, медицинска сестра от Клиниката по гастроентерология. Директорът на ВМА доц. Крум Кацаров получи почетния знак "Св. Георги" - втора степен и офицерски кортик на сухопътните войски от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов. Награди от МО получиха доц. Красимир Генов от неврологичната клиника, доц. Тони Дончев от клиниката по психиатрия, д-р Мирослав Миронов - специалист по спешна медицина и коремна хирургия, д-р Антоанета Маринов - началник на отделение за координация на спешна и неотложна медицинска помощ, Силвия Иванова - старши медицински лаборант от катедра по имунология.  Награди от МЗ бяха връчени на проф. Евгени Белоконски - зам.-началник на ВМА и на д-р Божко Божков, дългогодишен директор на санаториума в Хисар.