Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 април 2014)
 
57% ОТ ДЕЦАТА У НАС СА ИЗЛОЖЕНИ НА ПАСИВНО ПУШЕНЕ В ДОМА СИ
Това показват резултатите от мащабно национално проучване, проведено от НЦОЗА в 28-те региона на страната в периода декември 2012 г. - декември 2013 г. В рамките на проучването са анкетирани 2914 родители на деца от 3 до 7-годишна възраст от случайно подбрани детски градини. Пушат 45.7% от бащите и 39.0% от майките. Само 42.5% от децата живеят в дом без тютюнев дим.
Резултатите от проучването на нивото на образование на родителите и връзката му с тютюнопушенето, сочат определени статистически значими разлики между родителите  пушачи и непушачи. От получените данни се вижда, че преобладаващата част от пушачите са със средно или средно специално образование. За разлика от тях, повече от половината родители - непушачи са с висше образование. Проучването показва, че децата на майки, пушили по време на бременността са родени със 107 г. по-ниска телесна маса  в сравнение с децата на майки непушачки.
 
МЗ ПРОВЕРЯВА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАЦИЕНТСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
В края на миналата седмица министерството на здравеопазването е извършило проверка на всички областни структури на така наречените  "представителни организации на пациентите". Това съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Съгласно наредба № 48, всяка представителна организация на пациентите е задължена да има свое представителство във всяка една от административните области на страната. Освен физическо лице - представител, организацията трябва да разполага с място, където да се приемат граждани по предварително обявен график, телефон и електронен адрес за контакти. Наредбата задължава организациите на всеки три години да предоставят доказателства, че продължават да отговарят на критериите за представителност. Министърът на здравеопазването може да разпореди проверка по всяко време на една или всички представителни организации на пациентите. При установяване на нарушения или неспазване на определените нормативни изисквания, министърът може да отнеме представителността на  организацията. Според ЦЗПЗ ахилесовата пета на представителните организации на пациентите са областните представители. В голяма част от случаите формално са посочени имена на хора, които нямат нищо общо със съответната организация, а понякога и въобще с проблемите на пациентите. В много градове, като място за прием на граждани са посочени адреси на кафенета, ресторанти и магазини, а прием на граждани изобщо не се осъществява. "За сега не са оповестени резултати от проверката, но няма да е голяма изненада, ако бъде отнета представителността на някои от четирите представителни организации на пациентите или дори на всичките", коментират от ЦЗПЗ.
 
СВЕТОВНА БАНКА ПАК ЩЕ КОНСУЛТИРА МЗ
Правителството прие Проект на Решение за одобряване на Проект на Споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерство на здравеопазването и Международната банка за възстановяване и развитие, като основа за водене на преговори. Това съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Партньорството със Световната банка предоставя на страната ни възможност да се възползва от опита и експертизата на международната финансова институция за разработване и прилагане на стратегии и програми в сектори, подкрепяни от оперативните програми, финансирани от Структурните фондове на ЕС, смята правителството. По този начин се цели ускоряване и ефективно усвояване на средствата по европейските програми, обясняват от там. Целта на споразумението е правителството да получи подкрепа при поставянето на основите за реализиране на Националната здравна стратегия 2014 - 2020 г., като предостави помощ на МЗ  да разработи и оцени варианти в областта на финансирането на здравеопазването за повишаване на ефективността, справедливостта, финансовата закрила и дългосрочната устойчивост на системата на здравеопазването. Ключов момент за реализацията на дейностите, заложени в проекта на Споразумение, е осигуряване на финансиране. Същото е предвидено в Решение на МС за приемане на Плана за действие за 2014г., включващ мерки и интервенция на експерти от Световната банка по Оперативните програми. Съгласно решението финансовият ресурс се осигурява от ОП "Техническа помощ". Съгласно посоченото решение на Министерския съвет, финансовият ресурс се осигурява от Оперативна програма "Техническа помощ", информира още правителствената пресслужба.
 
В ПЕЧАТА: "МАЙЧИН ДОМ" - КАТО АГ "ПИРОГОВ"
"15 553 жени са преминали през Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" през 2013 г., като по спешност са били приети над 6500 бременни, родилки и гинекологично болни", пише днес "Новинар", като цитира директора на лечебното заведение проф. Виктор Златков, който заедно със здравния министър д-р Таня Андреева участва в откриването на новото спешно приемно отделение. "Това е ярко доказателство за необходимостта и значимостта на реализирания проект за нов достъп и ново спешно отделение на болницата", коментира той, цитиран от изданието. "Телеграф" ни съобщава точния брой на недостигащите спешни медици. "Спешна помощ има спешна нужда от близо 400 медици, установи проверка на "Телеграф" в центровете в страната. Въпреки обещаната реформа и увеличението на заплатите почти няма звено, което да не се оплаква от остър недостиг на доктори. В системата на Спешната медицинска помощ са ангажирани 7113 души, като лекарите са едва 1146. Столичният център, който е най-големият у нас, има нужда от 94 спешни медици. Абсурдът там е, че ангажираните лекари са по-малко от свободните позиции - 85 души, става ясно от справка на ЦСМП", пише вестникът.