Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 април 2014)
 
НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА - ЯСЕН ДО 7 АПРИЛ
Новият директор на Фонда за лечение на деца няма да бъде избран само след интервюта, както е било досега, а всеки един от кандидатите ще трябва да представи своя концепция за неговата работа и развитие. Няма да има конкурс, защото правилникът на фонда не го предвижда, но промяната в ръководство на институцията трябва да се случи до 7 април, защото тогава изтича срокът на оставката на д-р Ива Станкова. Това съобщи днес пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.
 
КЗК ИСКА ОТМЯНА НА РАЗПОРЕДБИ ЗА ТЪРГОВИЯТА С ЛЕКАРСТВА Нормите, въвеждащи ограничение за максималния брой рецепти, които могат да бъдат обработени в рамките на един отчетен период от съответната аптека, биха могли да бъдат приравнени на квотно ограничение на търговията на дребно с лекарствени продукти, реимбурсирани от НЗОК. Това заявяват в свое становище от Комисията за защита на конкуренцията. Според Комисията разпоредбите са в състояние да повлияят негативно върху конкуренцията на посочения пазар и да засегнат благосъстоянието на потребителите.
 
НЯМА ОФИЦИАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА ЗА ДИРЕКТОР НА НЦОЗА
Конкурс за директор на Националния център по обществено здраве и анализи е проведен на 24-ти март, а за поста са кандидатствали проф. Петко Салчев, управителят на 29-то ДКЦ в София д-р Красимир Кушев и директорът на РЗИ Кърджали доц. Жени Стайкова. След провеждането на конкурса, конкурсната комисия е съставила протокол, подписан от министъра на здравеопазването. След това са изготвени писма до кандидатите, с което те са уведомени за резултатите от конкурса. Към момента обаче няма публично обявени резултати, гласи официално съобщение на здравното ведомство.
 
ПЛАЩАТ НА БОЛНИЦИТЕ ПО РЕВОЛЮЦИОННО НОВА МЕТОДИКА
Нова промяна във финансирането на лечебните заведения готвят управляващите, стана ясно от нарочна пресконференция днес. Идеята за ежемесечните бюджети няма да влезне в сила. Вместо тях болниците ще получават средствата си по клинични пътеки подобно на мобилните оператори. Всяка медицинска интервенция ще се отчита по различни тарифи в зависимост от сложността, а натрупаната сума ще се тегли моментално от сметката на здравната каса. Така например, ако пациент влезе в болница с диагноза счупен крак, още на входа това се въвежда в системата и тя започва да отчита импулси в зависимост от времето за лечение и използваните консумативи.  В момента на излизането на лечебното заведение, системата се изключва и започва изтеглянето на средствата от НЗОК. Когато сметката на касата се изчерпи, болницата получава СМС, с който е известена за това и може да прецени дали да спре лечението или да го продължи.
"Това е панацеята, която ще реши проблемите с финансирането на системата. Всичко се отчита в реално време, няма как пациентът да напуска болницата, преди да му е изтекла пътеката, просто защото няма кой да го пусне, иначе така тя ще губи пари", отбеляза министърът по време на пресконференцията.
 
БАВИ СЕ ЗАКРИВАНЕТО НА ДОМОВЕ ЗА ДЕЦА
Реформите по отношение на деинституционализацията на децата от домовете за умствена изостаналост текат много бавно. Това се казва в доклад на Българския хелзинкски комитет, посветен на състоянието на правата на човека в България през 2013 г., който бе представен на пресконференция днес. Антоанета Ненкова от неправителствената организация напомни, че правителството е поело ангажимент да закрие всички домове за деца през тази година и отбеляза, че това няма да се случи. Според нея пълната деинституционализация на децата от тези домове се отлага за следващата година.
 
В ПРЕСАТА: ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА МИНУС ОЩЕ ОТ ФЕВРУАРИ
"По бюджетите на социалното и здравното осигуряване зейна сериозен дефицит още в началото на годината. Данните на финансовото министерство за изпълнението на бюджета към февруари показват, че минусът в баланса на НОИ и НЗОК възлиза на общо 148.4 млн. лв. Сравнението показва, че през февруари 2013 г. и през февруари 2012 г. системите на здравното и социалното осигуряване са излизали на плюс, а не на минус." Информацията поднася "Сега" и допълва: "Извършените разходи от социалноосигурителните фондове за първите два месеца на годината възлизат на 2 млрд. лв. Разходите за пенсии, помощи и обезщетения са в размер на 1.47 млрд. лв., за здравни плащания - 520.8 млн. лв. Към февруари 2013 г. и НОИ, и НЗОК са харчили по-малко - съответно 1.39 млрд. и 418.5 млн. лв. На фона на изпреварващите разходи приходите в социалноосигурителните фондове са 893.3 млн. лв. и леко изостават спрямо февруари 2013 г., когато са били 897 млн. лв." Няколко издания съобщават за отказ на спешен лекар да закара човек в болница.