Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 март 2014)
 
ЩЕ РАБОТИМ ПО ЗАПЛАТИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ И НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Ежемесечните бюджети на болниците няма да доведат до щета за пациентите, но ще бъде трудно на лечебните заведения по-коректно да си планират разходите. Това заяви днес здравният министър д-р Таня Андреева. "Ще бъде трудно и на НЗОК, защото практически тя се поема на ръчно управление. През цялото време ще се следи как разходът за ресурс за болнична помощ ще бъде изразходван, непрекъснато ще се правят проверки, ще се правят корекции", обясни тя. От думите й стана ясно, че се предвижда ако не реално, то поне по-адекватно и балансирано остойностяване на клиничните пътеки, което да влезе в сила с новия НРД. Тя се спря и на друг проблем - кадрите в сектора. "Първо най-трудно ще ни бъде да се справим с кадровия проблем, защото в годините и то в много години назад, последните 15 години масово заминават новозавършили лекари и лекари, които са взели специалност", посочи тя.  "Остава ни да работим върху заплащането на лекарите, на медицинските сестри. Пак казвам, това ще е най-трудният процес, защото, с чиста съвест го казвам - аз не съм вълшебница и не мога да поправя злото, сторено 20 години назад", заяви министърът и за пореден път посочи готвените нормативни промени като спасение за системата.
 
ИЗЧЕЗВАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗАРАДИ НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ
Заради предстоящи промени в нормативната уредба, които засягат лекарствената политика в страната, е възможно определени медикаменти да изчезнат от българския пазар. Това каза по време на пресконференция днес членът на УС на Българската генерична фармацевтична асоциация д-р Валентин Димитров. Той посочи, че една от причините е промяна на тарифата на таксите, които фармацевтичните производители заплащат на Изпълнителната агенция по лекарствата за всеки един препарат.
 
НАЙ-ГОЛЯМОТО МЕДИЦИНСКО КАРИЕРНО ИЗЛОЖЕНИЕ ОТНОВО У НАС
MedPharm Careers е най-голямото по рода си медицинско изложение за търсене на работа в Европа, където стотици лекари и медицински сестри намират възможности за развитие на своята професионална кариера. Тази година пролетното издание на MedPharm Careers ще се състои в над 23 европейски града. От българска страна домакин на кариерния форум ще бъде град София, като събитието ще се проведе на 30 март от 11 до 18 часа в хотел Рила.
На MedPharm Careers медиците могат да се срещнат с представители на фирми, предлагащи възможности за кариерно развитие във Великобритания, Ирландия, Германия, Франция, Швейцария, Скандинавския полуостров, Кувейт, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, Сингапур и Обединените арабски емирства. Участващите на събитието компании съдействат за оформянето на всички документи нужни за работа в чужбина, осигуряват езикови курсове и подпомагат в планирането на кариерата на всеки един кандидат. По време на форума са предвидени и семинари, на които ще бъде представена най-актуалната информация за възможностите за работа в България и в чужбина за здравни специалисти. След всяка лекция е предвидена и дискусия с въпроси и отговори. Семинарите ще засегнат следните теми: 1. Какви възможности за работа по света имат лекарите в момента?
2. Как да научим ефективно медицински английски? 3. Какви възможности за специализация в България и в Европа имат младите лекари? 4. Какви възможности за работа по света имат медицинските сестри?
Освен това на събитието ще бъде представен и най-добрият онлайн курс по медицински английски в света (Medical English 24), за който всеки посетител ще получи 20% отстъпка. Всеки присъствал на изложението ще получи безплатни броеве на списания MD и MedPharm Magazine. Участието във форума е безплатно, необходима е само регистрация на: http://www.medpharmjobs.com/fairs/400,bulgaria-sofia2
 
В ПРЕСАТА: ЧЕКИРАНЕТО В БОЛНИЦИТЕ - ОТ СЕПТЕМВРИ
"От септември т.г. пилотно в няколко големи болници у нас пациентите ще се приемат за лечение, след като поставят личната си карта в специални четци. При изписването си те пак ще извършват същото действие, а здравната каса ще покрива разходите за терапията им само през "маркирания период". Това ще е първата стъпка към ефективен контрол върху дейностите, които отчитат болниците", пише "Труд".Другият проблем за парите на касата е, че хроничноболни не престават да пълнят отделенията за активно лечение. "В останалите страни от ЕК те се поемат от структури за продължително лечение, а терапията в специализираните отделения не е толкова скъпа.",  пише изданието.
"Стандарт" ни представя някои иновативни лекарствени терапии, влезли у нас за периода на работа на Националния съвет по цени и реимбурсиране.