Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 март 2014)
 
В ПРЕСАТА: ОТНЕМАНЕ НА ЛЕКАРСКИ ПРАВА ЗА ТОЧЕНЕ НА КАСАТА
В интервю  в "Труд"  д-р Румяна Тодорова разказва за проблемите на осигурителната институция. По думите й, проблемът не е само финансов, а по-скоро организационен. "По тази причина финансовите потоци не отиват по предназначение", отбелязва тя. Като проблем д-р Тодорова посочва броя на болниците у нас, който "се увеличава с всяка изминала година, както и недоволството на хората, а качеството намалява".
"Затова сме решили проверките на НЗОК т.г. да са свързани с качеството. Пазарната логика е, че независимо колко са лечебните заведения, тъй като броят на пациентите е почти константен, търсените болници да просперират, а тези, които не са предпочитани, да загиват. Само че у нас това не се случва. Ресурсът се употребява и в едните, и в другите. А това означава, че нещо в системата куца. Изводът, който ние правим, е, че НЗОК не плаща за лечението на пациенти, а за издръжката на болниците. В същото време всеки болничен директор прави така, че да има повече пациенти, за да може да си покрива разходите, т.е. те набъбват. Парадокс също е, че болниците, които получават най-много пари от НЗОК, имат и най-големите дългове", коментира шефката на касата.
Министър Таня Андреева в интервю за в. "Сега" казва, че промени ще бъдат реализирани до края на годината,. Ще започне изграждането на е-здравеопазването, ще има три готови "малки пироговчета", както и няколко изградени филиала на ЦСМП в по-малките общини. "И другото, което ще видим, е по програмата за майчино и детско здравеопазване разкрити и работещи всички кабинети за медико-социални грижи в областните болници - консултации, услуги за бременни жени, за двойки с репродуктивни проблеми, за лица до 18 г.", допълва здравният министър.
 
ЕЖЕМЕСЕЧНИТЕ БЮДЖЕТИ НА БОЛНИЦИТЕ ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ ДЕФИЦИТИ, СМЯТАТ ЛЕКАРИ
Решението на НЗОК да определя  бюджети на  лечебните заведения  ежемесечно, без предварителни годишни финансови прогнози и без историческо планиране на бюджетите ще навреди на работата на болниците. Това каза в предаването "Денят започва" на БНТ директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Според него няма яснота кога здравната каса ще заплаща за надлимитната дейност и е напълно възможно плащанията да се отлагат във времето. Това ще доведе до формирането на все по-големи дефицити, което ще се отрази на качеството на медицинската дейност, смята той.
 
ЛИПСВАТ ЛЕКАРСТВА ЗА ЕПИЛЕПСИЯ
Липса на евтини медикаменти, куфарна търговия, липса на обучени диетолози, неглижиране на ситуацията - с тези проблеми запознаха днес медиите родители на деца, болни от епилепсия, както и детски невролози.
Ако при други заболявания проблемът често е в доплащането от страна на пациентите, тъй като лекарствата им са скъпи и НЗОК не ги поема изцяло, то при епилепсията ситуацията е различна - медикаменти изобщо липсват, тъй като ниската им цена е предпоставка фирмите просто да не ги внасят.