Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 МАРТ 2014 Г)
 
СОФИЯ ЩЕ РАЗПОЛАГА С 8 СПЕШНИ КАБИНЕТА ДО КРАЯ НА 2014
До края на годината в София ще заработят нови три кабинета за спешна помощ. Това съобщи зам.- кметът на София с ресор здравеопазване ген. проф. Стоян Тонев. Той отбеляза, че в момента в столицата работят пет такива кабинета и откриването на нови три няма да затрудни общината. Финансовите изчисления показват, че оборудването на един такъв кабинет струва около 10-12 хил. лв., а за възнагражденията на лекарите, които ще дежурят в тях ще са необходими към 140 000 лв. месечно.
 
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И КОНТРОЛ НА РОТАВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ
България стартира разработването на национална програма за контрол и превенция на ротавирусните гастроентерити, като вече е сформирана работна група от инфекционисти, педиатри и неонатолози. Това бе съобщено по време на дискусионен панел в рамките на Седмата национална практическа конференция на педиатрите специалисти в извънболничната помощ с участието на националния консултант по инфекциозни болести проф. Майда Тихолова, проф. Златко Кълвачев, началник на Центъра за диагностика на вируси и вирози при ВМА, д-р Татяна Ралчева, педиатър и главен секретар на НСПСИП, педиатри, вирусолози и инфекционисти.
СЗО препоръчва всички здрави кърмачета в Европа да бъдат ваксинирани срещу ротавирусна инфекция, а през последните години 8 европейски държави са въвели масова имунизация - това са Австрия, Белгия, Германия, Великобритания, Финландия, Испания, Люксембург, Гърция и Испания, стана ясно по време на дискусиите.
 
В ПРЕСАТА: БОЛНИЦИ ЛОВЯТ ПАЦИЕНТИ С РУШВЕТ
"Болници ловят пациенти с рушвет", обявява днес "Стандарт" и пояснява: "Болници дават рушвети на лекари, за да им насочват пациенти за изследвания и операции. Така човек може да получи лечение и без да има нужда от него, а това крие риск дори за живота му. С механизма се точи и здравната каса, която се чуди как да върже двата края, защото няма пари."
"От 80 до 250 лв. стигат тарифите за всеки насочен пациент за хоспитализация в болници по инвазивна кардиология и кардиохирургия. Това показват два договора и един имейл, с които "Стандарт" разполага. Първият е сключен в Бургас, а другият е проект, изготвен от столична клиника. (…) Механизмът, по който болниците си набират пациенти, е маскиран под формата на консултантски услуги с лекари в извънболничната помощ. Те се задължават да насочват пациенти със съмнения за сърдечни проблеми за изследвания или операции в кардиоклиниките. Също така след това може да следят състоянието им. Срещу всяко направление за хоспитализация по каса те получават и комисионите. За Бургас тарифата е по-скромна - 80 лв. За София обаче тя започва от 120 лв., ако става дума за инвазивна кардиология, и стига до 250 лв., когато се говори за кардиохирургия. На практика хонорарите са около 2-3% от приходите по каса на болницата за тези пациенти, тъй като цените на кардиологичните пътеки стигат до 4950 лв., а в кардиохирургията са над 10 000 лв.", разказва вестникът и, в случай че някой не е разбрал, уточнява: "Целта на договорите е да кара медиците да насочват хората в точно определени болници."  Според изданието, проблемът е, че с финансовия стимул лекарите могат да се изкушат и да пращат там и случаи, които не са за прием.
Материал в "Репортер" алармира за проблем, свързан с диализната апаратура у нас. "Пред срив е диализната система в България, която поддържа живота на над 3400 души, сигнализираха лекари и пациентски организации. През юни изтичат последните часове работа на медицинските апаратури, извършващи хемодиализа. Става въпрос за 35 държавни болници, които разполагат с животоподдържащата техника. Тя се подменя на всеки 36 месеца и срокът й е до средата на тази година. Подмяната струва около 7 млн. лв., които обаче не са заложени в бюджета на здравно министерство за 2014 г
 
НАД 40 ПАЦИЕНТИ СЪС СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ СЕ ПРЕГЛЕДАХА В "ПИРОГОВ"
Над 40 пациенти със сърдечни оплаквания, прегледаха безплатно пироговските кардиолозите в рамките на първия ден от Кампанията "Пролетни кардиологични дни в Пирогов". От тях 23 са мъже, а 20 жени.  Най-често при прегледаните пациенти, лекарите са констатирали артериална хипертония и ритъмно нарушение.
8 се налага да бъдат хоспитализирани, съобщиха от лечебното заведение. От тях най-младият е 32-годишен мъж с ритъмно- проводна патология, а най-възрастният е 82-годишна жена  с предсърдно мъждене.