Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 март 2014)
 
В ПЕЧАТА: ДЕСЕТ БОЛНИЦИ ХАРЧАТ ЧЕТВЪРТ ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК
"70% от бюджета на НЗОК отиват за 43 болници" (Репортер), "Десет лечебници изхарчили 26% от бюджета на касата" (Преса), "Касата сключва договори само с болниците отличници" (Монитор), "10 болници гълтат над 50% от парите за болнична помощ" (Дума). С такива заглавия днешната преса отразява късното извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, на което заедно с ръководствата на НЗОК и МЗ се обсъждаше здравето на финансите на касата.
Десет болници са изхарчили 26% от парите на здравната каса за миналата година. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред депутати от здравната комисия вчера. (…) В топ 3 на най-поглъщащите средства лечебни заведения са "Свети Георги" в Пловдив със 70 млн. лв., "Света Марина" във Варна с 56 млн. лв. и "Пирогов" с 44 млн. лева.", пише "Преса". Изданието допълва: "В десетката попадат още "Токуда", плевенската "Георги Странски", ВМА, "Света Анна" в София, Националната кардиологична болница, "Света Екатерина" в София и МБАЛ-Пловдив. В класацията на лечебните заведения, които имат най-много просрочени задължения, са "Свети Георги", "Света Марина" и ВМА." От публикация на "Стандарт" пък става ясно, че МЗ се отказва от някои от най-драстичните промени в ЗЗО, които предложи преди две седмици. "Здравното министерство даде стъпка назад за промените, които предложи в закона за здравното осигуряване за финансиране на болниците. Това стана ясно от думите на министър д-р Таня Андреева на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване вчера. "Мярката, която предложихме за плащане на различни цени на дейността на болниците от касата, няма как да се случи и решихме да я отменим", каза тя", четем във вестника. Изданието припомня: "Идеята за промяна на здравното ведомство беше касата да плаща надлимитните пари на болниците на по-ниски цени, отколкото останалите. Тя срещна острата съпротива на лекарите."
 
ОПАСЕН 10 САНТИМЕТРОВ ТУМОР ДО БЪБРЕКА БЕШЕ ОТСТРАНЕН БЕЗКРЪВНО ОТ УРОЛОЗИТЕ НА ТОКУДА
Сложна операция за отсраняване на голям тумор до десния бъбрек извършиха уролозите в Токуда по напълно безкръвен метод. По време на интервенцията беше изцяло премахнато 10 сантиметрово образувание само през 4 малки дупчици . 73-годишният пациент бил насочен за хирургично отстраняването на бъбречен тумор. Предвид напредналата възраст и съпътстващи заболявания за най-подходящи метод бил избран безкръвният. Само ден след интервенцията мъжът е на крака, в момента вече е изписан в много добро състояние.
 
НА ПЪРВА ПРОЛЕТ В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" КОНЦЕРТ НА МЛАДИ МУЗИКАНТИ И СТАРТ НА ПРОЕКТ С ДОБРОВОЛЦИ
Празничен концерт на Първа пролет, 21 март, ще изнесат в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги" ученици от 1 до 12 клас от Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив. Това съобщи директорката на училището Здравка Андреева.
 
КЗК ОТМЕНИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЗА ЛЕКАРСТВА
Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на зам.-министър на здравеопазването за класиране и избор на изпълнители на обществена поръчка с предмет "Доставка на лекарствени продукти, отпускани по реда на Наредба 34/25.11.2005 за реда за заплащане от републиканския бюджет за лечението на български граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за лечение на пациенти със СПИН, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост за 2014" в частта му по обособена позиция № 24. Това съобщават днес от Комисията, която е сезирана от жалба на "Софарма Трейдинг".