Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 март 2014)
 
НЗОК Е ПРЕВЕЛА КОМПЕНСАЦИИТЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЗА ЯНУАРИ
Здравната каса е превела на общопрактикуващите лекари средствата, с които се компенсира заплащаната от пенсионери потребителска такса до пълната й стойност. Изплатената сума е за януари и възлиза на 1 372 327 лв., става ясно от писмо на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова до лекарския съюз.
 
НЗОК СКЛЮЧИ ДОГОВОР С 11 НОВИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
НЗОК приключи процеса на договаряне с лечебните заведения в страната за дейността им по Националния рамков договор за медицински дейности през 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на касата. 
През тази година 14 нови лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са подали заявления за сключване на договор с НЗОК. 11 от тях вече са сключили договори, а три очакват всеки момент разрешение за осъществяване на болнична дейност от министъра на здравеопазването. Новите лечебни заведения са регистрирали 184 нови клинични пътеки. Към броя на клиничните пътеки (18 374), клиничните процедури и процедури (477) и 200 високоспециализирани медицински дейности, по които са работили лечебните заведения през миналата година, се прибавят и договорени допълнителни дейности за 2014 г.
 
В ПРЕСАТА: 51 БОЛНИЦИ В РИСКОВИ РАЙОНИ ЩЕ СЕ КРЕПЯТ ОТ БЮДЖЕТА
"Държавата ще поддържа съществуването на 51 болници в отдалечени и рискови райони. За тази година те ще получат допълнителна субсидия от здравното министерство от 6 млн. лв. Средствата ще се плащат на тримесечие."Списъкът с болниците бе публикуван от сдружението на общините, а критериите за избора им са съгласувани със здравното ведомство. Критериите са лечебните заведения в населените места в общината да се намират на поне 40 км от областната болница, безработицата и делът на възрастното население в общината да са по-високи от средните за страната. От сдружението съобщиха, че има още 8 болници, за които нямат информация, но според проучването им могат да отговарят на критериите", допълва изданието.
"Дума" се фокусира върху детското отделение на русенската болница, което, според публикацията, тъне в мухъл. "Новинар" пък ни информира, че областната болница в Пазарджик отваря нова зала за хемодиализа.
 
БЕЗПЛАТНИ КАРДИОПРЕГЛЕДИ В "ПИРОГОВ"
На 22 март, събота, столичният спешен институт ще проведе кампания "Пролетни кардиологични дни в "Пирогов". В рамките й екипите на началника на Отделение по кардиология д-р Константин Стоянов и на началника на Отделение по инвазивна кардиология д-р Иван Мартинов ще преглеждат безплатно пациенти със сърдечни проблеми. Прегледите започват в 9 часа и ще продължат до 14 часа в деня на първата пролет, в сградата на Медицински център "Пирогов", съобщават от лечебното заведение. Всеки, който желае да се възползва от прегледите, трябва да се запише предварително на телефон  02/9154 574    02/9154 574, всеки делничен ден от 14 до 16 часа, уточняват от болницата. Пациентите, чието състояние налага, ще бъдат прегледани и с нова модерна апаратура - ехокардиограф и стрес-пътека. Те откриват сърдечни проблеми, които не се констатират при стандартно ЕКГ. При показания, екипът на д-р Иван Мартинов може да извърши и инвазивна оценка на състоянието.