Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 март 2014)
 
ОТ ПЕЧАТА: ДРУГАРСКИ СЪД ЗА АНДРЕЕВА
"Здравният министър д-р Таня Андреева ядоса червените депутати с драконовските мерки срещу цигарите", четем днес в "Стандарт". Според ежедневника, неофициално соцдепутати определили идеите на д-р Андреева като "екзотични". "И деликатно обърнаха внимание, че научили за тях от медиите. От БСП са категорични, че по време на предстоящия семинар на властта в Боровец ще потърсят сметка на д-р Андреева за предложенията, които се разминавали тотално с партийните решения. "Ние обещахме на хората да свалим забраната, наложена от ГЕРБ, а сега се налага да се оправдаваме заради наш министър", недоволстваха червени", пише вестникът и допълва: "В същото време от ГЕРБ удариха рамо на д-р Андреева - поне за пушенето." Друга публикация в изданието обаче твърди, че бившите управляващи искат оставката на здравния министър. "Искаме оставката на здравния министър Таня Андреева незабавно. Причината е, че след девет месеца управление в сектора не е реализирана нито една нейна законодателна инициатива", четем във вестника. "От опозицията заявиха, че предпочитат директно да поискат оставката на здравната министърка, а не да минат към процедура по вот на недоверие, защото разчитат на "експертността на премиера Пламен Орешарски", допълва материалът.
"Репортер" цитира Десислава Атанасова, която заявила: "Нямаме нито едно действие на управленец, а напротив - на тъмно, без обществено обсъждане се създават подзаконови нормативни актове, които да обслужват настоящото статукво".
От "Преса" пък научаваме, че до края на годината в София ще заработят четири нови супермодерни поликлиники.
 
КОМПЕНСАЦИИТЕ ЗА ТАКСАТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ СА ПРЕВЕДЕНИ ВЧЕРА ОТ МЗ
Съгласно ПМС 312 от 27 декември 2013 г, от началото на 2014 година изпълнителите на медицинска помощ получават потребителска такса в размер на 1 лв. от съответните социални групи (от лицата, които са упражнили правото си на пенсия). Към настоящия момент Министерство на здравеопазването е спазило ангажимента си, изплащайки въпросната реимбурсация. Това съобщиха вчера от здравното ведомство, след като от столичната лекарска колегия алармираха, че компенсациите за общопрактикуващите лекари не се изплащат. Средствата, преведени от МЗ вчера са над 1 млн. лв. Общата сума, предвидена за компенсации за 2014 г., е 8 млн. лв.
 
ИВА СТАНКОВА ЩЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗАЯВИ МИНИСТЪРЪТ
Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от поста директор на Фонда за лечение на деца. Това каза в предаването "Преди всички" на БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя обаче добави, че преди да приеме оставката на д-р Станкова, трябва да намери нов директор, при който няма да има проблеми в работата на фонда. Министърката уточни, че самата тя ще направи подбора. Д-р Ива Станкова заяви точно обратното:  "Оставките са най-лесното нещо, което човек може да подаде. Не смятам, че съм сбъркала и че съм направила нещо, което заслужава оставка. Като всеки директор, директорките постове са уязвими по една или друга причина. Надявам се при една среща с министъра тези неща да бъдат уточнени. В случая обаче не смятам, че има някакви проблеми", каза директорът на фонда. Д-р Станкова и добави: "Смятам, че продължаваме напред".
 
ТРАНСПЛАНТИРАНИ ПОИСКАХА ОТ Д-Р АНДРЕЕВА РАБОТНА ГРУПА ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ С ЛЕКАРСТВАТА
Българският съюз на трансплантираните изпрати писмо до министъра на здравеопазването, в което предлага да се създаде работна група, която да намери решение на проблемите на трансплантираните пациенти с лекарствата. В групата ще вземат участие представители на организацията и специалисти, посочени от здравния министър, които да направят предложения за законодателни промени.
 
Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК
На днешното си заседание правителството определи заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков за председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Досегашният председател - заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, ще продължи да участва като представител на държавата. С тази промяна се възобновява традицията от последните няколко правителства член на ръководството на здравното ведомство да оглавява касата.
 
600 МЛН. ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ
Развитие и стабилизиране на здравноосигурителния модел и повишаване на финансовата самостоятелност на здравния сектор; Промяна в начина на финансиране на лечебните заведения за болнична помощ; Подобряване качеството на здравните грижи чрез прецизно определяне на потребностите от финансиране в определен продукт/технология; Оптимизиране на структурите и дейността на ТЕЛК и НЕЛК; Развитие на електронно здравеопазване - осигуряване на интеграция и свързаност в сферата на здравеопазването; Развитие на система за поддържане на квалификацията, продължаващо обучение и оценка на знанията и уменията на медицинските специалисти; Увеличаване броя на студентите и специализантите, обучавани по държавна поръчка. Всички тези мерки са набелязани с цел "повишаване качеството и ефективността на здравните услуги" в Тригодишния план за действие в изпълнение на Националната програма за развитие "България 2020", публикуван вчера за обществено обсъждане. Планът обхваща периода 2014 - 2016 г., но всички мерки без една, засягащи здравеопазването, са с краен срок за изпълнение 2020 г. Изключението е свързано с намаляване интензитета на зъбния кариес при децата, където крайният срок е 2014 г., а документът отчита, че набелязаното за 2013 г. е изпълнено.
Срещу по-голямата част от предвидените мерки фигурира текстът "не е стартирала". В целия раздел "Икономически ефективни мерки за намаляване на основни рискови за здравето фактори и подобряване профилактиката на болестите" пък срещу всяка мярка стоят думите "Недостатъчен финансов ресурс".
 
От документа става ясно, че например за развитието на здравноосигурителния модел, което трябва да стартира идната година и да приключи 2020 г., управляващите предвиждат изразходването на 600 млн. от държавния бюджет, плюс 270 000 от ЕС (видът валута не е упоменат). В графата "Описание на очаквания ефект" пък стои текстът "Заплатени в пълен размер здравно- осигурителни вноски за категориите лица, осигурявани от държавата".  Промяната в начина на финансиране на болниците пък се очаква да глътне "Общо за периода 2 310 000 (330 000 годишно) 150 000    2 910 000 от ЕС", а ефектът от това трябва да е подобрено изразходване на финансовите ресурси в болничната помощ.