Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 март 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПРОЕКТОПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВНИТЕ ЗАКОНИ - ОТ ТИПА "НЯМА ЧОВЕК - НЯМА ПРОБЛЕМ"
Коментар по отношение на законовите промени откриваме в "Стандарт". "Две са основните посоки за промени в здравеопазването, които предлага ведомството на д-р Таня Андреева - болници и медикаменти. И двете са свързани с въвеждането на рестрикции, които пряко ще рефлектират върху достъпа до лечение на пациентите, а оттам и до качеството и продължителността на живота им", пише авторът.
"В сферата на болничната помощ здравното министерство предлага да се ограничи появата на нови болници, не всички клиники да сключват договор с НЗОК, както и да се въведат две различни цени, на които касата да плаща на клиниките. И ако първите две предложения звучат разумно, то последното е скандално. По-високите цени на касата ще важат за броя болни, които фондът смята, че всяка лечебница трябва да приеме, а по-ниските за всеки следващ пациент. По този начин клиниките няма да имат друг избор освен да връщат хората над определения им лимит, за да не трупат по-големи дългове от сегашните си. Затова болните хора или ще трябва да чакат следващия месец, за да се лекуват в болницата, която искат, или ще трябва да си доплащат повече, отколкото им се налага в момента, или да отидат в по-лоша. С това правило здравното министерство преразпределя пазара и ни лишава от правото ни на избор къде да се лекуваме", коментира "Стандарт".
Друга публикация в ежедневника се спира на цените на лекарствата без рецепта. "Драстично поскъпване на лекарствата без рецепта се очаква след месец, ако не бъде удължен едногодишният мораториум върху стойността им. На 1 април изтича срокът на наредбата, с която бяха замразени цените на тези медикаменти, предупреждават фармацевти.
 
КАСАТА НЯМА ДА НАМАЛЯВА БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Среща между министър Андреева и ръководството на НЗОК не е имало и от страна на осигурителната институция не е изказвано намерение за намаляване бюджетите на болниците с 20%. Това става ясно от съобщение на касата, изпратено до медиите във връзка с вчерашното изказване на здравния министър.
Средствата, предназначени за болниците тази година са в размер на 1,16 млрд. лв. Реално изплатената сума за тях през 2013 пък е в размер на 1,42 млрд. лв. Разликата е 260 млн. лв., което представлява 18%. Може би тези проценти е имала предвид министър Андреева в своето изказване, гласи в резюме съобщението на НЗОК.
От там отбелязват още, че въпросната сума от 1,16 млрд. вече е разпределена по РЗОК, по месеци и тримесечия, като стойностите са утвърдени от надзора на касата и сумите са гарантирани за лечебните заведения за 12, а не за 10 месеца, както миналата година.