Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 февруари 2014)
 
В ПЕЧАТА: ПАЦИЕНТИ ЛЪЖАТ ДЖИПИТА, ЧЕ СА ПЕНСИОНЕРИ
"Тарикати се опитват за цакат джипитата, като плащат потребителска такса само левче, представяйки се за пенсионери, вместо целия й размер от 2,90 лева, съобщиха общопрактикуващи лекари. Тази измама се опитвали да правят най-вече хора от големите градове, като София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, където един личен лекар има записан в листата си над 2000 човека и не помни в подробности социалния статус на всеки един от пациентите си", пише днес "Монитор" и уточнява, че близо стотина такива случаи са засечени в страната. "За някои от тях джипитата научили едва когато предали месечните си протоколи в районните здравни каси", отбелязва вестникът. И посочва, че вече има възможност това да бъде спряно: "За да няма спекула с таксата от един лев, занапред всеки личен лекар ще може да влиза в базата данни на Националния осигурителен институт, които се отнасят за пенсионния статут на всеки един български гражданин, съобщиха от там. За това НОИ и НЗОК вече подписаха споразумение за обмен на информация между двете институции, поясниха от НОИ."
От "Преса" пък научаваме за поредната чисто нова болница. "Супермодерна многопрофилна болница със 190 легла ще отвори вратите си в Стара Загора на 2 април. Частната инвестиция в сграда и апаратура на "Металик" АД надхвърля 40 млн. лв. Новото здравно заведение е под шапката на работещата от 2008 г. МБАЛ "Иван  Рилски", информира публикацията. "Близо 500 ще работят в болницата, над 100 са лекарите. За пръв път извън столицата ще отвори врати лаборатория по вирусология. Иван Колев, съсобственик на "Металик"АД, обясни, че очаква до официалното откриване да бъде сключен и договорът с НЗОК", допълва материалът.
 
БАЗП ТЪРСИ ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ КОНСУЛТАНТИ 87 ИДЕИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) ще покани още от сега 87-те национални консултанти за отбелязване на Европейския ден на пациента. Желанието на пациентската организация е всеки един от националните ни консултанти да даде идеи и предложения в своята област, като по този начин се съберат "87 идеи за развитието на здравеопазването".
БАЗП ще подкрепи определените 87 национални консултанти в техните усилия да дадат своя принос за изготвянето на Меморандум до месец април за практическата реализация на Националната здравна стратегия до 2020 г., казват още от пациентската организация
 
ОБУЧЕНИЕ НА ПАРАМЕДИЦИ ТРЕТА КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН
Училището за парамедици към Българския Червен кръст започна да записва желаещи да се обучават по професия парамедик - трета квалификационна степен, втори випуск. Обучението се провежда по програма, утвърдена от Националната агенция за професионално образование и обучение и е съгласувана с Германския Червен кръст, съобщават от БЧК. Програмата е с продължителност 960 учебни часа, разпределени в два семестъра, вторият от които е стаж, уточняват от организацията. Успешно издържалите държавния изпит по теория и практика ще получат българско и германско свидетелство за упражняване на професията.
Училището за парамедици към Българския Червен кръст, създадено съвместно с Германския Червен кръст - област Баден-Вюртемберг, съответства на утвърдените в Европа и света стандарти за подготовка на немедицински кадри в спешната медицинска помощ, отбелязват от БЧК.
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
На днешното си заседание депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстове от Закона за лекарствата, засягащи паралелния износ, като ги приеха повторно. Така паралелен износ на лекарство с рецепта ще може да се извършва само след изпращане на уведомление до ИАЛ за всеки конкретен случай. От лекарствената агенция пък ще могат да откажат износа, ако лекарството е дефицитно в страната ни. Според вносителите на законопроекта новите мерки се налагат, защото наличието на най-ниски цени на производител в България от страните в ЕС води до нарастване на паралелната търговия и дефицит на определени лекарства в аптеките. Сред аргументите на Росен Плевнелиев за вето са, че промените противоречат на Конституцията и въвеждат режим, който противоречи на принципа за свободно движение на стоки в Европейския съюз.
 
БАРПТЛ: ОЧАКВАМЕ НЯКОЙ ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ, АКО ЕК НИ СЪДИ ЗА ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС
Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) изразява своето недоумение от последователността, с която се вземат погрешни  решения и се генерират нови проблеми в лекарствения  сектор. Това се казва в становище на организацията, изпратено до медиите часове след повторното приемане на промените в Закона за лекарствата от парламента. От организацията заявяват още, че следят реакцията на Европейската комисия, която в момента разглежда жалби именно срещу частта за паралелния износ в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. "В случай, че бъде открита наказателна процедура срещу България, очакваме някой да поеме отговорност за последиците, които ще засегнат всички български данъкоплатци", отбелязват от БАРПТЛ.
 
ПРОЕКТЪТ "БОЛНИЦА ЗА ПЛЮШЕНИ МЕЧЕТА" ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ У НАС
За четвърти път Национален алианс на хора с редки болести и Асоциацията на студентите-медици в България организират събитието за деца "Болница за плюшени мечета". Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това, какво се случва в една болница. Ще могат да общуват с младите лекари по приятелски и спокоен начин, който ще им помогне да преодолеят страховете си от манипулации и бели престилки. "Пациенти" ще бъдат плюшените играчки на децата, а "мечешки доктори" ще са студентите по медицина от варненския Медицински университет. "Болница за плюшени мечета" е международен проект, харесван от децата в цял свят.