Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 февруари 2014)
 
НОВ АНАЛИЗ НА СЗО ПОКАЗВА АЛАРМИРАЩИ НИВА НА НАДНОРМЕНО ТЕГЛО СРЕД ДЕЦАТА В ЕС
Според нов доклад, публикуван от Регионалния офис на СЗО за Европа, наднорменото тегло е толкова разпространено, че заплашва да се превърне в нова норма в Европейския регион на СЗО. За пример, до 27% от 13-годишните и 33% от 11-годишните деца са с наднормено тегло. Разбирането за нормални граници се измества; наднорменото тегло е по-често срещано, отколкото необичайно. Профилите на държавите, подготвени от Регионалния офис на СЗО за Европа дават мрачна картина за храненето, затлъстяването и липсата на физическа активност в 53 държави-членки на Европейския регион на СЗО. Те са оповестени на конференция в Атина по време на откриването на гръцкото председателство на Европейския съюз.
 
В ПРЕСАТА: "ОСНОВЕН РЕМОНТ" ОЧАКВА ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА КАСАТА
"Информационната система на здравната каса може да се срине всеки момент и цялата информация, която се събира от болниците и за пациентите, да се загуби. За това алармира подуправителят на институцията Динчо Генев. Причината е, че в последните 4 години касата не е инвестирала в техническата поддръжка и системата била оставена на самотек", четем днес в "Сега". "Въпреки че е далеч от пълноценното си функциониране, софтуерът на НЗОК все пак събира данни за всеки пациент в страната и се използва за разплащане с лечебните заведения, отпускане на лекарства и пр. В бъдеще тази информация трябва да стане основа за прословутото здравно досие, което ще има всеки българин", допълва публикацията.
Няколко вестника забелязват, че здравното министерство е назначило нови национални консултанти. "Трима нови национални консултанти са назначени със заповед на министъра на здравеопазването Таня Андреева. Имената и специалностите им са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Национален консултант по трансплантология ще бъде проф. Любомир Спасов, директор на болница "Лозенец". Други двама национални експерти ще са специалистът по клинична фармакология и терапия - доц. Емил Гачев от Медицинския факултет към Медицинския университет (МУ) -София, и доц. Петър Сапунджиев от Факултета по дентална медицина към МУ-София", пише "Телеграф".
 
ДЖИПИТАТА И ЗЪБОЛЕКАРИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ ЗНАЯТ ПЕНСИОННИЯ СТАТУС НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ
На 24 февруари, понеделник, управителите на НЗОК и НОИ д-р Румяна Тодорова и Бисер Петков са подписали споразумение за обмен на информация между двете институции. С него се поставя началото на съвместна работа за предоставяне от страна на НОИ на данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Информацията ще се ползва от лекарите, лекарите по дентална медицина и лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извънболнична медицинска помощ. Чрез нея те ще проверяват дали явилите се при тях пациенти са придобили това качество, информират от НОИ.
Електронната услуга ще бъде активна от 10 март 2014 г. с актуални данни за лицата към тази дата. Ежемесечно ще се добавят данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст към съответния месец. На интернет страниците на НОИ (www.nssi.bg) и НЗОК (www.nhif.bg) ще бъде публикувано подробно описание на начина за достъп до наличната информация, уточняват от НОИ.
 
ПРОМЕНИ В ЗЗО, ЗАСЯГАЩИ ПЛАЩАНЕТО НА НАДПРОГНОЗНАТА ДЕЙНОСТ НА БОЛНИЦИТЕ, ИСКА БЛС
Българският лекарски съюз иска НЗОК да заплаща на болниците дейността над прогнозния бюджет на лечебните заведения до два месеца след отчетния. Това става ясно от писмо на председателя на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов до председателя на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер. Лекарите предлагат заплащането да става след извършване на одит от страна на касата за спазена медицинска целесъобразност и критерии за хоспитализации.
 
ИЗГРАЖДАНЕ НА БАЛКАНСКА МРЕЖА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИИ ДОГОВОРИ Д-Р АНДРЕЕВА В ГЪРЦИЯ
Министър Таня Андреева и гръцкият й колега Спиридон-Адонис Георгиадис се договориха за изграждане на Балканска регионална мрежа по трансплантации, която да улесни  процеса на обмен на органи между съседните страни. Това съобщи пресцентърът на здравното министерство, като уточни, че сътрудничеството на балканските страни в областта на донорството ще се осъществява от координационни екипи.