Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 февруари 2014)
 
ВЪРНАХА ПРОФ. РАДЕНОВСКИ В РЪКОВОДСТВОТО НА "ПИРОГОВ"
Проф. Димитър Раденовски е върнат в ръководството на болница "Пирогов". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Според информацията са сменени двама от тричленния състав на борда на директорите. Освен проф. Раденовски в ръководството на лечебното заведение е назначен и проф. Веселин Борисов. Двамата заемат местата на проф. Петър Николаков и Георги Маламов, който беше представител на финансовото министерство по времето на Симеон Дянков.
От Министерството на здравеопазването казаха за Zdrave.net, че промяната се прави, за да се постигне по-добро финансово обезпечаване на болницата. От там обаче добавиха, че не могат да коментират как назначенията на проф. Раденовски и проф. Борисов ще спомогнат за това. Пред bTV от пресцентъра са заявили, че връщането на проф. Раденовски в управлението на болницата е защото по негово време "Пирогов" няма нито лев дълг.
 
ПАДА ИЗИСКВАНЕТО ВСЯКА БОЛНИЦА ДА ИМА СОБСТВЕНА МИКРОБИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
Изискването всяко лечебно заведение да има собствена микробиологична лаборатория по съответната медицинска специалност, за която има договор с касата, да отпадне. Това предвижда проект за промяна в Наредба 2 на здравното ведомство, качен на страницата на МЗ за обществено обсъждане.
С промените се позволява при липса на собствена микробиологична лаборатория болницата да сключва договор с друга такава, по собствен избор, без да се поставя ограничение за нейното териториално местоположение.
Припомняме, изискването всяка болница да има собствена микробиологична лаборатория бе въведено с допълнение към наредбите за утвърждаване на медицинските стандарти през ноември 2010 г., като лечебните заведения разполагаха с гратисен период до началото на 2014 г., за да го изпълнят.
 
ОМБУДСМАНЪТ ОТЧЕТЕ ЗАСТОЙ В РЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМИТЕ В ПСИХИАТРИЧНИТЕ БОЛНИЦИ
Министерството на здравеопазването не е предприело никакви мерки по отстраняване на констатираните от националния омбудсман проблеми в психиатричните болници през 2012 г. Това се казва в доклад на Константин Пенчев за 2013 г. От него става ясно, че със съдействието на Изпълнителна агенция "Медицински одит" експертите на омбудсмана са проверили положението в 13 психиатрични болници и центрове за психично здраве. Констатирано е, че не се изпълняват условията за изпълнение на медицинските дейности, свързани с наличното и изправно медицинско оборудване и обзавеждане, броя и разпределението на медицинските специалисти, хигиенните и битовите условия, при които са поставени пациентите и др.
 
БОЛНИЦАТА В СМОЛЯН - С НОВ ДИРЕКТОР
МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" в Смолян има нов изпълнителен директор, съобщават регионални издания. На мястото на досегашния шеф на болницата д-р Марин Даракчиев е назначен специалистът по кардиология д-р Нина Шехова-Янкова. От 2001 г. досега тя е била ръководител на кардиологичното отделение в лечебното заведение.  Д-р Нина Шехова-Янкова също така е и общински съветник от гражданската квота на БСП-Смолян. На последните парламентарни избори тя се кандидатира за народен представител в листата на Коалиция за България.
 
КАСАТА ОТПУСКА 190 ХИЛ. ЛВ. ЗА ИНВИТРО ПРОЦЕДУРИ, ЗАПОЧНАЛИ ПРЕЗ 2013 Г.
189 573 лв. отпуска НЗОК за дейности по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. Това е решил на днешното си заседание надзорът на осигурителната институция, съобщават от там. Средствата са от оперативния резерв на НЗОК.
От касата допълват, че за декември 2013 г. изпълнителите на болнична медицинска помощ, сключили договор с касата за този вид дейност, са отчели 1 189 573 лв., което е със 189 573 лв. повече от предвиденото и уточняват, че РЗОК са извършили проверки на лечебните заведения за начина, по който са изразходвани средствата над предвидените в бюджета. Предвидените средства за инвитро от миналата година са в размер на 1 млн. лв., уточняват още от НЗОК.
 
В ПРЕСАТА: 12 МЛН. ЛВ. ПО-МАЛКО ЗА БОЛНИЦИТЕ ТАЗИ ГОДИНА
"Средно с 12 млн. лв. по-малко са средствата, които здравната каса ще може да дава на болниците през тази година в сравнение с миналата. Това показват разчетите на фонда за разпределението на бюджета му, които ще се гледат от Надзорния съвет тази седмица. Намалението може да доведе до ново напрежение сред лекарите и опити за печелене на повече средства на гърба на пациента, признават медици. Над 1,66 млрд. лв. са всички харчове на касата за болниците през 2013 г. ", пише днес "Стандарт". В същото време за тази година прогнозните й разчети са за 1,37 млрд. лв. "Стандарт" съобщава още, че в бюджета на касата са предвидени и средства за нови болници. "Този път за разлика от предни години те са ограничени до около 13 милиона лева", уточнява вестникът, като допълва, че все още не е ясно между колко нови клиники ще се поделят тези средства.
"24 часа" пък ни информира, че от днес бившият шеф на ВМА ген. Стоян Тонев става зам.-кмет на столицата. Ген. Тонев е осмият заместник на Йорданка Фандъкова и ще отговаря за здравеопазването, уточнява ежедневникът. "Първата задача, с която ще се заеме ген. Тонев, е изграждането на специализирана общинска спешна помощ. Тя ще има 14 линейки, които ще обгрижват деца до 1 г., възрастни хора над 75 г., страдащи от психиатрични и инфекциозни заболявания", четем още в "24 часа".