Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 февруари 2014)
 
ОТКРИВА СЕ АКАДЕМИЯ ПО РЕДПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА
На 15 февруари 2014 г. в 10:00 часа в Аула Токуда, Токуда Болница-София, 9-ти етаж ще бъде открита първата в България Академия по репродуктивна медицина. Лектори на събитието ще бъдат австрийските светила в репродуктивната и фетална медицина проф. Хайнц Щромер и проф. Ерик Хафнер, лекари от Виена Ин Витро Център и председателите на пациентските организации "Искам бебе" и "Зачатие".
Събитието се фокусира върху международните добри практики в репродуктивната медицина и е организирано от Виена Ин Витро Център в Токуда
Основни теми на първия по рода си еднодневен семинар  ще бъдат адаптирането на лечението към индидивидуалните потребности на пациентите, разширяване на достъпа до ин витро процедури и повишаване качеството на здравните услуги в репродуктивната медицина на територията на България.
 
В ПЕЧАТА: МНЕНИЯ ЗА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ МОДЕЛ
Реформата на здравната система минава през промяна на здравноосигурителния модел и по-точно - през пълната демонополизация на НЗОК. Това казва пред в. "Стандарт" проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве в МУ-София. "Ние пропуснахме момента, в който можехме да въведем допълнително задължително осигуряване. Той беше преди 10 г. Тогава можеше да се каже, че НЗОК не покрива всичко и 2% или 3% от вноската да се дадат на втория стълб. Сега обаче единствената възможност е пълна демонополизация на НЗОК", заявява той.
По същата тема д-р Димитър Петров, експерт на БЛС смята, че заможните българи трябва да могат да си избират фонд. "Развитието на задължителен втори стълб и доброволен трети, което се прави по аналогия с пенсионното осигуряване, е друг вариант, който обаче в здравеопазването е неуместен. Такъв експеримент в Европа беше правен само в Хърватия за 3-4 г., но приключи неуспешно. Моето лично мнение е, че у нас е най-добре да се тръгне към стимулиране на доброволното осигуряване чрез изчистване на пакета на НЗОК и въвеждане на по-значимо доплащане.", казва той.
Над 100 млн. лв. - европейски пари, ще изгуби българското здравеопазване през 2014 г. Това пише в днешния си брой в. "Репортер". Според изданието причината е неграмотно написана Национална здравна стратегия 2014-2020 г., с която страната ни е кандидатствала пред ЕС за финансиране. Експертите от Брюксел са върнали документа за коригиране. "Средствата са били предназначени за здравни реформи. Какви точно от ЕК така и не успели да разберат заради противоречия в текстовете и липса на конкретика", се казва в текста.  Според депутата от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, колкото повече се бавим, толкова по-късно ще бъдат пренасочени пари за здраве от оперативните програми. 
 
НАМУШКАХА ШЕФ НА МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР В ПЛОВДИВ
Управител на лечебно заведение в Пловдив е бил нападнат вчера вечерта и прободен няколко пъти с нож. За това съобщава сайтът Plovdivskinovini.com. Пострадалият, който е на 42 години, вече е настанен в хирургичното отделение на УМБАЛ "Св. Георги". От пресцентъра на пловдивската полиция информират, че вчера около 19 часа на тел. 112 е съобщено, че 42-годишен пловдивчанин бил нападнат пред жилището си от двама непознати, които му нанесли удари с нож в гърба и избягали. Пострадалият е с няколко прободни рани. По случая е образувано досъдебно производство. По-късно се разбра, че нападаният човек е Аргир Гяуров, шеф на Медицински център "Хипоталамус". Ударите с нож са попаднали в областта на гърба и раменната част, но за щастие не са засегнали жизненоважни органи и животът му е вън от опасност.
 
КЗК ОТЧЕТЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ В ПЕТ ЗДРАВНИ НОРМАТИВА ПРЕЗ 2013 Г.
През изминалата година Комисията за защита на конкуренцията е отправила препоръки по 20 нормативни актове, от които пет са в сферата на здравеопазването. Това става ясно от отчета на комисията за 2013 г. КЗК е изразила становище по текстове от Закона за лечебните заведения. Според комисията чрез определянето на максимален брой легла и максимален брой лечебни заведения в областните се ограничава предлагането на медицински услуги за болнична помощ. Отбелязано е, че по този начин се ограничава и възпрепятства ефективната конкуренция между лечебните заведения, които са лишени от стимул да подобрят качеството на предоставяните услуги. КЗК е изразила мнение, че държавата може да изпълни задължението си да осигури достъпна, финансирана от НЗОК болнична помощ чрез стимулиране на ефективната конкуренция между отделните лечебни заведения независимо от формата им на собственост. От Комисията са изразили становище, че неточното остойностяване на клиничните пътеки и наличието на обективно необосновани диспропорции в цените им би могло да създаде условия за нарушаване на ефективната конкуренция между лечебните заведения. 
Лечебните заведения към Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията не представляват "предприятия" по смисъла на ЗЗК и правото на ЕС в областта на конкуренцията, са заявили също така от КЗК. При изпълнение обаче на медицински дейности, финансирани по договор с НЗОК, тези ведомствени лечебни заведения придобиват качеството на "предприятия", осъществяващи "стопанска дейност", по смисъла на ЗЗК и европейското право на конкуренцията. Именно в това им качество те участват на пазара на финансирани с публични средства болнични медицински услуги и следва да се конкурират с всички останали лечебни заведения от болничната помощ, независимо от собствеността им (държавна, общинска, държавна/общинска, частна), за привличането на здравноосигурени пациенти, чието лечение се поема от НЗОК.