Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 февруари 2014)
 
СТАНКОВА ИСКА ОЩЕ БРОЙКИ ЗА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Директорът на Фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова е подала молба за увеличение на броя на работещите във фонда. Това обяви самата тя по времена на гостуването си в предаването на bTV "Тази сутрин". Тя обясни, че в момента, заедно с нея там работят общо седем човека. Според нея работата с хартия е огромна, защото се печатат хиляди екземпляри на  документите. Д-р Станкова каза, че тази работа може да се облекчи, като се назначат нови четири човека. По време на предаването екипът на bTV осъществи пряко включване с дома на 4-годишния Кирил, за чиято съдба Zdrave.net писа вчера. Майката Боряна Стоименова заяви, че момчето е върнато неоснователно за изследване в същата болница, където е лежало преди повече от година, за да полежи пак и така да се източат клинични пътеки от НЗОК. "Фондът го прави с цел първо да разтакава нещата и ние да се откажем от нашето искане Кирил да бъде подпомогнат. И второ ако сме достатъчно настоятелни да съберем по-голямата част от нужната ни сума и ако има някакъв малък остатък, фондът да даде разликата от сумата и просто да извади някакви дивиденти. Да кажат - поредното дете беше подпомогнато от Фонда за лечение на деца", каза Стоименова.
 
ИЗ ПЕЧАТА: БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ СА ДОБРИ, ДАЖЕ ОТЛИЧНИ.
Мит е, че в България има търговия с органи. Това казва в интервю за в. "Телеграф" директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова. Тя обяснява, че у нас няма как да има подобна търговия. "Ще ми се да имаме повече доверие на специалистите, на лекарите, ще ми се да не загубим всички съвестни и добри лекари, които са избрали най-тежките професии и все още са тук. Крайно време е всички да разберем, че пациенти и лекари сме от едната страна", казва д-р Симеонова. В своето интервю тя оборва още няколко мита. Един от тях е, че няма как органи да се взимат от починали хора, а само от живи. Тук д-р Симеонова посочва, че органи се взимат от пациенти в т.нар. мозъчна смърт, което означава, че мозъкът вече няма кръвообращение. Когато човек попадне в интензивно отделение с черепно-мозъчна травма или кръвоизлив, целта на прилаганото му лечение е да се манипулира мозъчното кръвообращение, така че да не се увеличава мозъчният отток и да не загине мозъкът. Ако изпадне в мозъчна смърт, вече нищо не може да се направи за пациента. Като друг мит, който битува сред хората, тя посочва мнението , че само млади хора могат да станат донори.  "Дори човек на възраст над 70 години би могъл да стане донор и да спаси млад човек, неговият бъбрек може да спаси живот на пациент, живеещ от години на хемодиализа, който е изгубил зрението си, или пациент с хепатит, който има месец живот... Нямаме ограничения във възрастта, дори последното сърце, което беше трансплантирано, е от човек над 50 години, преди това беше немислимо", казва д-р Симеонова.
В Спешния център в Кюстендил има сериозен недостиг на кадри, но от 4 години кандидати за работа няма. Това пък пише днес в. "Новинар". Изданието съобщава, че в бюрото по труда в града обявените свободни позиции за медиците са 15.