Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 февруари 2014)
 
В  ПЕЧАТА: БРИТАНСКИ КЛИНИКИ КАНЯТ НАШИ МЕД. СЕСТРИ И АКУШЕРКИ
Въпреки антибългарсите настроения на Острова британски клиники се канят да гушнат 200 наши медицински сестри, акушерки и болногледачи. Това пише в днешния си брой в. "Земя", позовавайки се на данни на Агенцията по заетостта. Според информацията, условията, които предлагат британските клиники, са постоянни договори и заплати до 5200 лева. За длъжността "обща медицинска сестра в болница" се търсят 100 българи. Те трябва да имат поне 6 месеца опит по специалността и да владеят свободно английски. Обещаното заплащане за тази позиция е 2200 лири. Още 100 българи ще могат да заминат на Острова като асистент-болногледачи. Те ще се грижат за болни хора в домашни условия. Изискванията са да имат квалификация на медсестри и акушерки, като опитът е препоръчителен, но не задължителен. За 37,5 работни часа на седмица ще получават месечна заплата от 1200 лири, пише изданието.
Българските млади лекари напускат страната поради три основни причини - липсата на кариерно развитие, трудното зачисляване за специализация и ниското заплащаме. Това се казва в статия  в днешния брой на "24 часа".
Петричката болница МБАЛ "Рокфелер" ще получава допълнителни 200 000 лв. на година, съобщава в. "Новинар".  Информацията за това идва от Общинската администрация в града. От статията става ясно, че лечебното заведение е било включено в списъка на 36-те одобрени болници в страната, които ще получават допълнителни средствата.
Върху вероятните промени в здравноосигурителния модел се спира днес в. "Стандарт". Според изданието две са основните посоки, между които управляващите трябва да избират как да променят здравноосигурителния модел у нас - пълна или частична демонополизация на здравната каса. "Различни са и вижданията на двете управляващи партии. ДПС настояват за пълна демонополизация на НЗОК, докато БСП са по-предпазливи и залагат на по-голямата централизация във финансирането.
 
ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ - ГРЪБНАК НА СИСТЕМАТА
В България средният брой на болничните легла е малко по-голям от този в Европейския съюз, но проблемът не е в бройката, а в това, че няма нито едно за долекуване. Това заяви директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев в интервю за Zdrave.net. Той отбеляза, че болничната помощ трябва да се преструктурира по такъв начин, че общинските лечебни заведения да се занимават именно с долекуване и травматизъм. Според него гръбнакът на системата трябва да бъдат добре оборудвани болници, в които работят достатъчен брой медицински специалисти, каквито са например областните болници. В университетските лечебни заведения пък трябва да се прави високоспециалзирана и иновативана медицина.
 
ПРОМЕНИ В НК ПРЕДСТАВЛЯВАТ ОПАСЕН ЗАВОЙ В НАРКОПОЛИТИКАТА
Промени в проекта за Наказателен кодекс (НК), приет от Министерски съвет, представляват опасен завой в наркополитиката. Това е мнението на неправителствени организации, които се обявиха против текстовете, уреждащи притежанието на наркотици.  В момента, според НК при притежание на наркотично вещество човек може да бъде осъден на лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години и глоба от две до десет хиляди лева. Предвижда се също така, че в маловажни случаи, наказанието е глоба до 1000 лева.
 
В 38 ОБЩИНИ НЯМА АПТЕКА, КОЯТО ДА РАБОТИ С НЗОК
В 38 общини няма нито една аптека, която да е сключила договор с НЗОК, а в 11 области няма нито една денонощна. Това обяви председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов по време на пресконференция.
Той отбеляза, че все още се работи по създаването на национална аптечна карта, която има за цел да покаже къде в страната е влошено снабдяването с лекарства. Проф. Гетов добави, че БФС има уверението на МЗ, че картата ще бъде готова през 2014 г. Според него тя няма да бъде използвана за закриването на аптеки. Няма да се поставят и неизпълними условия за откриването на нови, каза той.