Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (5 февруари 2014)
 
КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ПРЕМАХНА ОБЩАТА СМЕТКА В НАП
Фирмите и гражданите ще определят за какво да отиват внесените от тях пари в Националната агенция по приходите, премахва се и единната сметкa за приходите. Това реши вчера Конституционният съд, като обяви за противоконституционни две промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, приети през 2012 г. от управляващите от ГЕРБ. Така всеки данъкоплатец ще може да реши за какво по-напред да бъдат разпределяни внесени от него пари, дали за здравни вноски или за пенсии и данъци.
 
ОБЩИНСКИЯТ ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР В СЛИВЕН - БАЗА ЗА ОБУЧЕНИЕ
Управителят на Общинският дентален център в Сливен д-р Живка Георгиева е внесла предложение в Общинския съвет за провеждане на акредитационна процедура, с която лечебното заведение да бъде утвърдено като база за специализация на дентални лекари. Така центърът ще стане единствената структура за целия Югоизточен регион, където зъболекари ще могат да специализират, тъй като в близките областни градове Бургас, Стара Загора и Ямбол такива бази няма.   
 
В ПРЕСАТА: НАМАЛЯВАТ ПАРИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА И БОЛНИЦИ
Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратегия 2014-2020 г. Това пише в днешния си брой. "Сега". "Идеята е да отпадне монополът на здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества. Добрата новина е, че не се предвижда увеличаване на здравните вноски, тъй като според управляващите подобна тежест е непосилна за населението". Бюджетът на НЗОК ще бъде сериозно преструктуриран чрез намаляване на парите за лекарствата и болниците за сметка на извънболничната медицинска помощ. Здравната каса няма да е задължена да сключва договори с всички болници, те ще се избират след конкурс. Още през тази година ще бъде разработена Национална здравна карта за броя, вида и местоположението на болниците и леглата в тях.
 
 
Депутати от ДПС внасят законопроект за облекчаване на забраната за тютюнопушене, съобщава в. "Репортер". Те предлагат пушенето да се разреши в заведения, които разполагат със зали за пушачи, а в останалите да е позволено след 22:00 часа.