Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 февруари 2014)
 
В ПРЕСАТА: АРЕСТУВАХА "МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ" В АТИНА
Арестуваха наши медицински сестри в гръцка болница, съобщава в. "Телеграф"., цитиран от Zdrave net.. Двете българки са арестувани в атинската болница "Евангелизмос". В лечебното заведение е била извършена проверка от Агенцията за чужденците. Освен нашенките са задържани още 12 жени -7 грузинки, 2 албанки, 1 рускиня, както и две гъркини. Всички те са работили като частни медицински сестри, без да имат необходимото образование и лиценз. Заловените са откарани в Районната прокуратура на Атина. През януари 2014 г. при друга такава голяма акция в голяма общинска болница в Атина, са били арестувани 15 чужденки, две от които с българско гражданство.
Българският лекар е най-беден в Европа, пише в. "Преса". Изданието цитира изследване на френски специалисти за средните европейски възнаграждения на докторите в държавните болници. Според него страната ни е на последно място с 296 евро. Преди нас е Румъния, където лекарите получават по, 523 евро. В държави, сравними с нас, като Словения например докторите вземат по 765 евро, в Полша - по 972 евро, а в Латвия - по 873 евро.
Роми превзеха болницата в Петрич, пишат "Новинар", "Земя", "Репортер" и "Телеграф". "Тумби роми щурмуват петричката болница "Рокфелер" и се самонастаняват в лечебното заведение заради подслона и храната, което им осигурява то. Оправдават се, че стоят при болните си деца,които се лекуват там", съобщава "Новинар, като допълва, че лекарите от лечебното заведение са на нокти. Управителят д-р Борис Киров е заявил, че е  трудно да се работи в присъствие на ромите, тъй като медицинския персонал непрестанно получава заплахи от тях. Преди дни станал масов бой и разбеснелите се роми изпотрошили врати и стъкла, така че се стигнало до намесата на полицията. Ръководството е решило да въведе такса "рехоспитализация" от 50 лева за тези, които се връщат, за да използват болницата за битови нужди. Засилен е и пропускателният режим. Изданието напомня, че само преди дни лекари от лечебното заведение са заплашили с напускане, заради неизплатени заплати.
 
ДЖИПИТА ИСКАТ ДОСТЪП ДО ПЕНСИОННИЯ СТАТУС НА ПАЦИЕНТИТЕ
Семейните лекари нямат точна информация кои техни пациенти могат да се възползват от постановлението на Министерски съвет, с което им се разрешава да плащат по-ниска потребителска такса заради пенсионната си възраст. Това става ясно от писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари до управителя на НОИ Бисер Петков. Джипитата предлагат на управителя на НОИ да обсъди с тях възможността лекарите да могат да правят електронна проверка чрез медицинския софтуер на социалния статус на българските граждани. Като аналог на това те посочват справките за здравноосигурителния статус на пациентите.
 
НЯМА ДА ИМА ПРОМЯНА НА СТАТУТА НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ
За момента не се води дискусия, университетските болниците да бъдат с променен статут. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод вчерашното изказване на депутат от БСП доц. Красимир Мурджев, че в националната стратегия се предвижда университетските лечебни заведения да нямат статут на търговски дружества и да бъдат финансирани от държавата. Според нея вероятно доц. Мурджев е имал предвид това, че се предвижда да бъде върната задължителната акредитация за всички болници, включително и за университетските. Министърката коментира, че в сегашния си вид, с пожелателен характер, акредитацията е безсмислена.
 
МЗ РАЗМРАЗИ СТРОЕЖА НА КОМПЛЕКС ПО ЛЪЧЕТЕРАПИЯ В СБАЛО
Министерството на здравеопазването е размразило проекта за изграждане на комплекса по лъчетерапия в СБАЛО София. Според плановете, комплексът трябва да бъде завършен до края на тази година, а в него да бъдат поставени два нови линейни ускорителя. Проектът е на стойност около 30 млн. лв. и бе спрян преди няколко месеца заради проблеми с проектирането на комплекса.
 
СБАЛО ОРГАНИЗИРА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ
Нова гама камера беше открита днес в СБАЛО София . Директорът на лечебното заведение д-р Валентин Ангелов каза, че проектът за закупуването на апарата е на стойност 2 млн. лв. Гамакамерата е инсталирана в клиниката по нуклеарна медицина на болницата през 2013 г. и за неговото използване има договор с НЗОК. Апаратът Symbia T16 е хибриден апарат SPECT-CT последно поколение, произведен през миналата година. Той представлява двуглава гама-камера и рентгенов компютър-томограф 16-slice, интегрирани в едно гентри. SPECT-CT съчетава предимствата и намалява недостатъците на двата диагностични метода - нуклеарно-медицински и рентгенов. В България са в действие още три подобни хибридни апарата, като  Symbia T16 е най-модерният от тях. Той е комплектован с колиматори за ниски, средни и високи енергии и всички записващи и обработващи софтуерни програми, което дава възможност за провеждане на всички сцинтиграфски изследвания, дефинирани в протоколите на Националния стандарт по нуклеарна медицина.Д-р Ангелов също така обяви, че СБАЛО обявява безплатни профилактични ехографски прегледи на млечни жлези, щитовидна жлеза и простата на  5, 6 и 7 февруари 2014. Прегледите ще се извършват в  Отделение по образна диагностика, ет. 2 от 12 ч. до 15 ч. само с предварително записване - на тел.  02/ 8076  262 от 10,30 ч. до 13,30 ч.
 
 
 
НОВООТКРИТИТЕ СЛУЧАИ НА РАК СЕ УВЕЛИЧАВАТ С 2% НА ГОДИНА
През последните години нараства броят на новооткритите случаи на рак на гърдата, женски гениталии, тестиси, пикочен мехур, колоректален карцином и др. Въпреки това една трета от случаите при тези локализации се откриват в късен стадии. Това обяви директорът на СБАЛО София по повод Световния ден за борба с рака. Той каза, че в резултат на късната диагностика, преживяемостта на онкологично болните в страната е 39,7%. Тя е доста по-ниска от тази в Европа, където е 54,2%.
 
ЗАЩО ИЗОСТАВАМЕ С ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ОНКОЛОГИЧНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ?
Днес успешното лечение на рака се свързва най-вече с въвеждането на нови класове медикаменти, нови методи за лъчелечение, с авангардни и щадящи хирургични техники. Много често обаче се забравя, че след активното лечение следва дълъг и в много случаи нелек период на възстановяване на болния. Онкологичната рехабилитация е област, която в развитите страни се радва на сериозен интерес, практиката в много държави е наложила успешен модел на специализирани рехабилитационни центрове за онкологични пациенти. У нас засега единственият такъв център е разкрит в София, независимо, че имаме много добре подготвени физикални медици и лечебни заведения, които биха могли да разширят и обогатят дейността си, като въведат и такива медицински услуги.
Защо у нас все още връзката между физикални медици и онколози не е така тясна и пълноценна, каквато би трябвало да бъде? Какви специфични физикални методи могат да се приложат при пациенти след оперативно, лекарствено и лъчелечeние? Може ли физикалната медицина да помогне при болни в напреднал  стадий на болестта, без да навреди? Може ли да се прилага без риск акупунктура и акупресура при онкологични пациенти с болкови синдроми, свързани с раковото заболяване? Отговор на тези и  други въпроси търсим днес, в Световния ден за борба с рака, пише Zdrave net.
 
НЗОК ще плати на аптеките парите за лекарства на военноинвалидите
04.2.2014 г., zdrave.net
 
 
Вчера Агенцията за социално подпомагане (АСП) е превела на НЗОК средствата за лекарствата на военноинвалиди, необходими за заплащане на аптеките за месец декември 2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на касата във връзка със зачестили сигнали за забавяне на плащанията към аптеките, обслужващи ветерани от войните.  От НЗОК уточняват, че дължимите суми ще бъдат изплатени утре - 5 февруари.
 
"Тъй като през миналата година парите за лекарствата на ветераните и на военноинвалидите за месец ноември 2013 г. бяха преведени от АСП към НЗОК на 19 и на 20 декември, което на практика, не позволяваше тяхното оползотворяване, поради приключване на финансовата година, те бяха върнати в АСП", се казва в съобщението. В най-скоро време, щом средствата за лекарства за месец ноември 2013 г. отново бъдат преведени от Агенцията, касата ще изплати дължимите суми на аптеките, заявяват от НЗОК.
 
От осигурителната институция информираха още, че днес НЗОК е изпратила към районните каси разрешение за извършване на плащане към аптеките - договорни партньори на НЗОК за периода 01.12. - 15.12.2013 г. в размер на 24 137 732  лв.