Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 януари 2014)
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИТЕ ДЪЛЖАТ 144 МЛН. ЛВ. ЗА ЛЕКАРСТВА
Над 144 млн. лв. са просрочените задължения на болниците към дистрибуторите. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт", позовавайки се на информация от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства.
Темите за президентското вето върху промените в Закона за лекарствата и изказванията на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева при гостуването и в БНТ присъстват в почти всички днешни печатни издания. Част от тях обръщат внимание на думите на министърката, че 400 болници са много за 7-милионна България.
"Дума" пише, че ще има закриване на болници и съкращаване на персонал на места, "Монитор" - че затварят болници пред фалит,  а "Новинар", че д-р Андреева иска отпадане на лимитите за направленията. Любопитна е коментарната статия на "Новинар" по темата. "Болници и доктори от много време се надпреварват да цакат болни хора чрез порочната система на направленията, които личните лекари като някакви бакали претеглят, пресмятат и раздават. Тази безумна и порочна практика е на път да отживее, ако намеренията на сегашните управници в болната здравна система се реализират. Здравният министър Таня Андреева отново заяви пред различни медии тези свои благородни идеи, мотивирайки се с това, че наистина не е нормално да има "лимитиране на медицински дейности, особено за определен период от време".
 
ПСИХИЧНОБОЛЕН РАЗБИ ВХОДА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО
Психичноболен мъж е счупил стъклата на входната врата на Министерството на здравеопазването, съобщиха от сайта Offnews.bg. Той не е успял да влезе в сградата. Към 7:30 часа мъжът е лежал пред главния вход на ведомството, докато служители на охраната и полицията изчаквали линейка да го откара в лечебно заведение. Не е ясно дали човекът е имал конкретни мотиви, тъй като говорел несвързано, допълват още от информационния портал.
 
НЗОК КЪМ ДИАБЕТИЦИТЕ: ЩЕ ПОЛУЧИТЕ 300 ТЕСТ-ЛЕНТИ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ДОГОВОРЕНИ ЦЕНИТЕ
Пациентите с диабет ще имат възможност да получават по 300 тест-ленти годишно, след като приключи процедурата по договаряне на цените на медицинските изделия от здравната каса. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК по повод на зачестилите запитвания от пациенти, болни от това заболяване, кога ще им бъдат дадени договорените 300 бройки, вместо 150-те, които са получавали досега. От касата обясняват, че процедурата по която се извършва договарянето е разделена на няколко етапа. Те включват преглед и правна оценка на подадените от кандидатите документи,  разглеждане на ценовите предложения на допуснатите кандидати, заявяване на предложения за отстъпки от страна на кандидатите и изготвяне и утвърждаване на окончателен списък на медицински изделия и стойността, до която те ще се заплащат от НЗОК. Според информацията през изминалата година по 150 тест-ленти годишно са получавали 74 994 диабетици.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ОДОБРИ 32 ЗАЯВЛЕНИЯ
На редовно заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" във вторник бяха разгледани заявленията на общо 41 деца, като от тях са одобрени заявленията на 32, съобщиха от здравното министерство. Две деца ще заминат за първи път за лечение в чужбина със средства от Фонда, като едното от тях беше одобрено за извършване на чернодробна трансплантация. Девет деца бяха одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 19 деца в България ще бъде подпомогнато от Фонда. Две деца ще бъдат подпомогнати за доплащане на лечението в чужбина. Вземането на решения по 3 заявления беше отложено, тъй като е необходимо да бъдат получени допълнителни медицински документи и медицински становища, включително от чужбина, и да бъдат извършени прегледи.