Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 януари 2014)
 
ЗАПОЧНАХА СЪКРАЩЕНИЯТА В СТАРОЗАГОРСКАТА БОЛНИЦА
Започна съкращаването на лекари, сестри и служители в старозагорската болница "Проф. д-р Стоян Киркович". Днес предизвестия за освобождаване от работа са получили 25 души, навършили пенсионна възраст, съобщава регионалната преса. Съкращенията са във връзка със структурната реформа, която се извършва в лечебното заведение след сливането на университетската с областната болница в града. По данни на "Личен състав" пенсионери и подлежащи на пенсиониране до края на годината са 140 души. 85 от тях са работещи пенсионери, 48 подлежат на пенсиониране до края на годината, а 7 са без необходимия осигурителен стаж.
Следващият етап от структурната реформа ще започне след 24 февруари, когато ще бъде получена резолюцията от Бюрото по труда в Стара Загора за масово съкращение. След това започва и съкращението на персонала, определен по законни критерии, след съгласуване със съответните звена на болницата, съобщават от болницата.
 
ПЛЕВНЕЛИЕВ СПРЯ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС НА ЛЕКАРСТВА
Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в НС разпоредби от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, приет на 16 януари 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. С промените в закона се въвеждат нови правила за паралелния износ на медикаменти у нас. Според новите текстове търговците на лекарства ще са длъжни да уведомяват ИАЛ при паралелен износ, а агенцията ще има право да го забрани. Промените предизвикаха недоволството на няколко фармацевтични фирми и на "Движение България на гражданите". Търговците внесоха жалба в Европейската комисия, а политическата партия днес внесе в деловодството на президентството настояване да се наложи вето на законопроекта. Реакцията на Плевнелиев бе мълниеносна, защото по-малко от половин час след това неговият пресцентър излезе с съобщение, че той връща закона за ново разглеждане. Държавният глава подкрепя усилията на народните представители за осигуряване на достатъчни количества от лекарствени продукти за задоволяване на здравните потребности на населението, тъй като животът и здравето на гражданите са висша ценност, се казва в съобщението.  Президентът обаче счита, че това трябва да бъде направено в съответствие с основни принципи в Конституцията на Република България и в европейското законодателство.
 
Д-Р ДЖАФЕР: ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗАЩИТАВА КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ
Президентът Росен Плевнелиев защитава корпоративни интереси от собствения си кръг. Това каза председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер по повод наложеното от него вето на промените в Закона за лекарствата, отнасящи се за паралелния износ на медикаменти. Тя добави, че Президентът е поставил въпросните интереси над тези на пациентите. Д-р Джафер каза, че оттук нататък депутатите имат две седмици да разгледат наново законопроекта. Дали ще предприемат някакви промени в него, вносителите ще решат през следващите няколко дни.
 
БОЛНИЦАТА ПО ПНЕВНО-ФТИЗИАТРИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В ШУМЕН СТАВА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ
Правителството прие решение за безвъзмездно прехвърляне на дяловете на държавата от капитала на "Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Шумен" ООД в собственост на община Шумен. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.  От 2012 г. болницата, която е със смесено държавно и общинско участие, е в много тежко финансово състояние и в невъзможност да предприеме адекватни мерки за оздравяването си като търговско дружество. В края на 2012 г. е преустановила дейността си. В резултат на натрупаните финансови задължения е наложен запор върху рентгенов апарат, който енай-скъпата движима вещ, която дружеството притежава. За да не бъдат шуменци лишени от този модерен апарат, общината е покрила задълженията на лечебното заведение, като запорът върху рентгеновия апарат е наложен в нейна полза. Освен това, болницата притежава и триетажна сграда, която Община Шумен има намерение да използва за медицинско обслужване.
 
В ПРЕСАТА: КРАЖБА НА ПАЦИЕНТИ, НОВИ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ
Лични лекари си крадат пациентите. Това пише в днешния си брой в. "Монитор", като цитира информация на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Председателят на комисията Венета Шопова съобщава, че експертите правят проверки по две жалби от граждани, които са се оплакали, че някой им е сменил джипито. Случаите са в провинцията. Ако се докаже, че джипитата са си присвоили пациенти, санкциите ще бъдат сурови, допълва тя.
"Най-много обаче са оплакванията от близки на починали, на които болници са отказали да предоставят пълна информация за лечението. Те нямат право да им отказват", разказва пред "Монитор" Шопова. С удостоверение за наследници роднините могат да получат заверени копия от цялата медицинска документация за техния близък или на място да се запознаят с нея. Тя разказа и случай, в който жена получила призовка за дело срещу нея за обезщетение и когато проверила в съда за какво става дума, към исковата жалба била прикачена нейна епикриза от психиатрично заведение. Проверката на комисията по жалба от дамата установила, че мъжът, който я съди за обида, е шофьор на линейка в психиатрията и старшата сестра там му дала епикризата. Болницата е наказала своите служители, а комисията е глобила лечебницата с 15 000 лв.
Още 10 нови частни болници ще се борят за парите на здравната каса, пише в. "Стандарт". Официална справка на МЗ показва, че заявленията за четири от тях са подадени през декември и още нямат лиценз. Останалите шест клиники вече имат разрешение за работа. Става въпрос за пловдивския диализен център "Фърст Диализис Сървисис България", трите софийски - специализирана очна болница "Пентаграм", МБАЛ "Европа" и МБАЛ "Здравето 2012", специализираната кардиологична клиника "Мадара" в Шумен и МБАЛ "Медицински комплекс Свети Иван Рилски" в Стара Загора. Здравните предприемачи бързат да изпреварят ограничителните мерки, за които се говори от доста време, се казва в статията.
 
ЛЕКАРСТВА ЗА ШИЗОФРЕННИ ПСИХОЗИ, АФЕКТИВНИ РАЗСТРОЙСТВА И ЕПИЛЕПСИЯ ЩЕ СЕ ИЗПИСВАТ БЕЗ ЕКСПЕРТИЗА
От 1 февруари 2014 г. отпада изискването за експертиза при изписването на 18 скъпоструващи лекарствени продукта, предназначени за домашно лечение на шизофренни психози, афективни разстройства и епилепсия. Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.  Медикаментите имат следните международни непатентни наименования -Azathioprine, Clonazepam, Carbamazepine, Valproic acid и Sodium Valproate.  Във връзка с това за лечението  на пациенти, на които в терапевтичните схеми като монотерапия или комбинирана терапия са включени цитираните лекарствени продукти, няма да е необходимо издаването и утвърждаването на протокол при предписването и отпускането им. При наличие на утвърдени действащи протоколи за съответните лекарствени продукти ще се издава рецептурна бланка за конкретния лекарствен продукт с дозите, посочени в протокола. За здравноосигурените лица, които имат назначена терапия с такива медикаменти и са им издадени протоколи, не се налага извънреден преглед или консултация със специалист за остатъчния период на валидност на протокола. Започване на терапия с лекарствени продукти, за които е отпаднало изискването за експертиза, както и при промяна на терапевтичната схема, задължително ще се извършва след преглед от лекар - специалист по вида на заболяването. На общопрактикуващия лекар ще се представя актуален медицински документ от извършени прегледи, амбулаторен лист или  епикриза, с назначената терапия - лекарствен продукт и доза. Корекция на терапията и на съответната доза ще извършва само специалист по заболяването.