Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
21 януари - Бабин ден или Ден на родилната помощ
СЪС ЗВАНИЕТО "ЗЛАТНИ РЪЦЕ" БЕ УДОСТОЕНА ВАЛЯ ИВАНОВА,          СТАРША АКУШЕРКА В СТОЛИЧНАТА АГ БОЛНИЦА "МАЙЧИН ДОМ"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В цялата страна днес,  21 януари, бе отбелязан по стар стил Бабин ден или Деня на родилната помощ. В Университетската АГ болница "Майчин дом" на  тържеството присъстваха д-р Таня Андреева,  министър на здравеопазването, Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, д-р Цветан Райчинов, председател на УС на БЛС, преподаватели от медицинските ВУЗ-ове, ръководители на лечебни заведения, много журналисти и граждани.                                                                                    Милка Василева поздрави присъстващите в залата акушерки и акушер-гинеколози, както и всички акушерки от цялата страна с вълнуващия празник. Тя им благодари за това, че са останали да работят в родината си и изрази надежда, че в близко бъдеще трудът им ще бъде оценен по достойнство. 
В своето встъпително слово директорът на болницата проф.  Виктор Златков обяви, че през 2013 г. в ръководената от него болница са се родили 3984 деца, сред които 132 двойки близнаци и пет тройки близнаци. В лечебното заведение са постъпили 15 503 пациентки,а в клиниката по неонатология са се грижили за 715 деца, като 11 от тях са били с екстремно ниско тегло - под 500 грама. В болницата са извършени 7420 оперативни интервенции.                                                                                                                       Министър Таня Андреева поздрави колектива на "Майчин дом" и връчи на неговия ръководител проф. Златков Плакет на Министерство на здравеопазването по случай 110 годишнината от основаването на лечебното заведение. "Нашата грижа започва от стимула на съкровеното желание у всяка жена - да бъде майка или от помощта на специалиста в първите дни на бременността", каза д-р Андреева. "Необходима е работа за преодоляването на критичния спад на раждаемостта, характерен за последните години у нас", изтъкна тя.
Спазвайки традицията, родилката Мирела Мишева изми ръцете на директора на "Майчин дом" проф. Виктор Златков и гостуващата на празненството министърка д-р Таня Андреева. Отпечатък на ръцете си тази година оставиха трима достойни за званието "Златни ръце" медици:  акушерката Валя Иванова,  доц. д-р Георги Йорданов и проф. д-р Стоимен Иванов.
Валя Иванова работи от 37 години в Университетска АГ болница "Майчин дом", а от 25 години е старша акушерка във Втора гинекологична клиника. "Щастлива съм, че съм оценена от своите колеги. Наградата ме задължава да работя още по-добре, за да оправдая доверието" - каза развълнувано тя.  Валя бе лично поздравена от министър Таня Андреева, от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева и от старшата акушерка на "Майчин дом" Борислава Жекова. Фотоапаратът е запечатал тези вълнуващи мигове.