Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 януари 2014)
 
НЗОК ПОКАНИ ФИРМИТЕ ЗА ДОГОВАРЯНЕ ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Здравната каса отправи покана към производителите и вносителите на медицински изделия за болнична и извънболнична помощ за договаряне на цени, по които те да бъдат заплащани, както и отстъпки към тях. Според новата методика, публикувана на сайта на НЗОК, институцията ще заплаща напълно най-евтините изделия в дадена група, и частично - тези с по-висока стойност. С едно условие: в случай, че бюджетът е достатъчен. Ако касата прецени, че предложената цена заедно с отстъпката за дадено изделие е твърде висока спрямо възможностите на бюджета, тогава институцията ще покрива частично и най-евтиното в групата, гласи документът.
 
КАСАТА СЕ ИЗДЪЛЖИ НА БОЛНИЦИТЕ
Здравната каса изплати днес на лечебните заведения близо 67 млн. лв., дължими на болниците за работата им през октомври и ноември 2013 г. Това съобщиха от осигурителната институция. Изплащането на средствата е в изпълнение на Декларация за поет ангажимент, подписана от министър Андреева, финансовият й колега Петър Чобанов и шефката на НЗОК д-р Румяна Тодорова, припомнят от касата. Крайният срок за изплащане на средствата, записан в Декларацията, бе днешната дата - 20-ти януари. Изплатените средства са от резерва на бюджета за 2014 г., допълват още от там.
 
В ПРЕСАТА: ТЪРСЯТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НА ОСТРОВА
В днешния си брой "Труд" пише: "Въпреки кампанията срещу българските имигранти по повод пълното отваряне на трудовия пазар във Великобритания възможностите за работа на Албиона не намаляват. Базирана в Пловдив агенция за набиране на кадри за чужбина в момента търси 200 медицински сестри и санитари за Острова. (…) Годишната заплата е 17 000-18 000 британски паунда (около 42 000 лева). Сумата е с около 50% по-висока от минималното заплащане във Великобритания, но е значително под средното възнаграждение", четем в изданието.
"Половината от лекарските практики в област Кърджали, определени от Националната здравна карта, са незаети. От общо 126 само за една втора от тях има сключени договори, сочат данните на Районната здравноосигурителна каса. Общините с най-голям брой празни докторски кабинети са Ардино с 9 незаети от общо 11, Кирково с 13 свободни от 21 и община Крумовград с 12 от всичко 19 практики", пише днес "Монитор". Според директора на РЗОК в Кърджали д-р Соня Ангелова през последните години тази тенденция е трайна, уточнява публикацията.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТРУДНО ЗАЗДРАВЯВАЩИ РАНИ В "ПИРОГОВ"
Близо 30 пациенти с трудно заздравяващи рани от цялата страна потърсиха помощ в рамките на първите 2 дни от кампанията за безплатни прегледи на екипа на проф. Владислав Христов от "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Най-много са били случаите на лица с венозни рани (разширени вени, които не са оперирани навреме и след време се стига до образуване на рани, които не могат да заздравеят), на лица с кожни рани (новообразувания на кожата ) и на рани след диабет. 
Прегледите се провеждат в сградата на Медицински център "Пирогов" на 17 и 18 януари 2014 година (петък и събота) и на 31 януари и 1 февруари (петък и събота) от 10 до 17 часа.
За да бъде прегледан един пациент, не е необходимо направление от личния лекар. Трябва предварително да се запише на тел.  02/9154 574         02/9154 574 всеки делничен ден от 10 до 15 часа.