Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14 януари 2014)
 
ПРЕБИХА ЛЕКАР ОТ МБАЛ ЛУКОВИТ
Лекар от болницата в Луковит е пребит вчера вечерта по време на дежурство. Той  е завеждащ хирургичното отделение. Около 20.00 часа е бил нападнат от двама мъже на 17 и 34 години, жители на село Радомирци. Те са задържани за 24 часа в РУП - Луковит и по случая е образувано бързо производство.  Регионалния сайт "News глас" съобщава, че пребитият лекар е общински съветник от "Единна народна партия" и името му е замесено в няколко скандала от 2009 и 2010 г. Те са свързани с обвинения за сексуален и психически тормоз, заплахи за реална физическа саморазправа с негови колеги от болницата и др. Срещу него е имало дори подадена жалба в канцеларията на управителя на лечебното заведение от една от медицинските сестри, пише "Frognews".
 
СМЕТНАТА ПАЛАТА ПРИЗОВА ЗА РЕФОРМА НА СПЕШНАТА ПОМОЩ
Сметната палата ще прави одит на дейността по оказване на спешна медицинска помощ в страната. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на институцията проф. Валери Димитров. Той заяви, че в системата на спешна помощ има сериозни проблеми, които продължават с години. По думите му те са свързани с недостатъчен или неквалифициран персонал, недостатъчна финансова осигуреност, недобра координация, недостатъчно материално-техническо осигуряване с линейки, ненавременно извършени ремонти и неизградена инфраструктура. Одитът ще изследва ефективността, ефикасността и икономичността при управлението на системата.
 
В ПЕЧАТА: ПРЕЗ 2016 Г. - С НОВ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН МОДЕЛ
"Труд" ни запознава с бистрените промени в  здравноосигурителния модел, които, според публикацията, могат да станат факт най-рано от лятото на 2015 г., а най-късно - през 2016 г. И в момента работна група в МЗ обсъжда дали да заложи на радикалния модел - тотална демонополизация на здравната каса, или на здравно осигуряване с национална каса и фондове, които да покриват надграждащ пакет от медицински грижи. Има привърженици и на пълната демонополизация на касата и навлизането на конкурентни на нея още две или три частни каси.
От "Стандарт" научаваме, че 6 милиона лева ще получат 42 общински болници в отдалечени и труднодостъпни региони на страната през тази година". Болниците са определени по три критерия: ниво на безработица, брой на пенсионерите над средния за 2012 г. и отдалеченост от областното лечебно заведение на повече от 50 км. "Според тези изисквания в списъка с болниците, които ще получат допълнителна субсидия, са в Харманли, Белоградчик, Тополовград, Свиленград, Карнобат, Гоце Делчев, Ардино, Трявна, Белене", изрежда "Стандарт".
"Нова супермодерна болница за лечение на левкемии и лимфоми ще бъде построена в София", пише "Преса". Проектът е готов, остава само МЗ  да финансира строежа. Между 7 и 10 млн. лева са необходими за изграждането на новото лечебно заведение, като част от средствата може да дойдат като дарение и от чужбина. Три страни вече са изразили готовност да спонсорират начинанието, информира изданието. Вариантите за терен са парцелът в двора на сегашната хематологична болница в кв. "Дървеница", където се намира и Националната онкология ири да се ползват дворът и сградата на Инфекциозна болница на бул. "Иван Гешов", допълва публикацията.
 
Д-Р ДЕЯН ПОПОВ, АБСОЛВЕНТ ОТ ВИПУСК '2013: "НЕ НИ ГОНЕТЕ!"
"80% от новозавършващите лекари у нас изразяват желание и готовност да търсят професионална реализация извън България. Това е една срамна статистика, резултат от десетилетия на неглижиране на здравеопазването. Затова моят апел към политиците днес е: Направете нещо, докато не е късно! Направете нещо не за нас, а за българските пациенти! Не ни гонете!" С тези емоционални думи д-р Деян Попов, абсолвент по медицина от випуск '2013 на Медицинския факултет при МУ - София, се обърна в приветственото си слово в деня на връчването на дипломите на младите медици, възпитаници на столичното висше медицинско училище.
 
ЕВРОДЕПУТАТ ПИТА ЗА ДОСТЪПА ДО КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Писмен въпрос до Европейската комисия относно ролята й за постигането на напредък при осигуряването на равен достъп за всеки европейски гражданин до качествено здравеопазване отправи българският евродепутат Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ. Това съобщиха за медиите от неговия офис. От там напомнят, че правото на равен достъп е гарантирано в Хартата за основните права на Европейския съюз. Реалността в страните-членки обаче е друга - разликите в качеството на медицинската грижа за пациентите са сериозни, се казва в съобщението. Неравният достъп до здравеопазване се отнася до различното качество на медицинските услуги като диагностика, лекарства, медицинска апаратура и болнична инфраструктура, които пациентите получават.
Акцент във въпроса си Андрей Ковачев поставя върху работата на Европейската комисия за установяване на самите неравенства. Според него Евросъюзът не отделя нужното внимание на този въпрос, за разлика от здравето на животните например. Към въпроса са се присъединили и други евродепутати, сред които координаторът на ЕНП в парламентарната Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Петер Лизе (Германия), бившият словенски министър-председател Алоиз Петерле също от ЕНП, както и малтийката Клодет Абела Балдачино от Групата на социалистите. По инициатива на Андрей Ковачев на 28 януари 2014 г. в Европейския парламент в Брюксел се очаква да се състои дискусия по проблемите в неравния достъп до качествено здравеопазване в страните от ЕС и страните-кандидатки.