Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 януари 2014)
 
ПРЕЗ 2014 ТОКУДА ЩЕ СЕ ГРИЖИ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА
 
2014 г. ще бъде посветена на борбата за здравето на недоносените деца в Отделението по неонатология на Токуда Болница София.  Безплатна ехография на централна нервна система, коремни органи и тазобедрени стави ще се провеждат всяка последна събота на месеца след предварително записване на тел/  02/403 4000  02/403 4000  и 02/ 403 4928. Изследване на слуха на бебето и безкръвен тест за следродилна жълтеница допълват скрининговата програма, посветена на недоносените и родените с ниско тегло бебета до 12-месечна възраст. 
 
ЦЕНТЪР ЗА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА И АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ СТАРТИРА ДО ДНИ
Очаква се в близко бъдеще да бъде даден старт на новия Център за демографска политика и асистирана репродукция. Новата структура ще бъде създадена в резултат на преобразуването на Фонда за асистирана репродукция и ще има за основна задача изграждането и провеждането на устойчива национална политика в областта на възпроизводството на нацията, майчиното и детското здравеопазване. Вече са проведени конструктивни разговори с Министерството на икономиката, с МТСП и МОМН, поставени са основите на стабилно и перспективно сътрудничество, в рамките на което ще бъдат поставени основите на "Демографски фонд", обясниха от МЗ. В него ще бъдат набирани финансови средства, като по този начин ще бъде гарантирана по-добра оперативност и прозрачност.
 
НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЩЕ СПИРА КРЪВОДАРИТЕЛСКАТА МИГРАЦИЯ
От 1 февруари ще бъде пусната в експлоатация  националната информационна система по трансфузионна хематология. Националната система съдържа информация за донорите, кръвните продукти, лечебното заведение, в което се намира, както и за лицата, занимаващи се с диагностика, преработка и етикетиране на продуктите. Системата ще реши няколко основни проблема на кръводаряването у нас. На първо място тя ще даде възможност в реално време да се знае кои лечебни заведения с какви кръвни продукти разполагат и респективно, какви им липсват. Ще се спре и порочната практика хора да обикалят цялата страна и да дават многократно кръв в различни центрове в рамките на няколко дена. Д-р Сливов каза, че има случи, при които граждани са давали кръв през две седмици, което е много опасно за тяхното здраве. Той напомни, че периода между две кръводарявания трябва да е минимум 60 дни и този срок се спазва много строго. 
 
В ПРЕСАТА: ПЪЛНА ПРОМЯНА В ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
"Преса" ни представя днес интервю с шефката на касата д-р Румяна Тодорова, според която всичко в здравната ни система вече трябва да започне да се променя. "Първо трябва да се улесни достъпът до извънболничната помощ и да се затегне достъпът в болничната помощ. Като казвам "затягане", нямам предвид да не се приемат пациенти, а в болниците да влизат наистина хора, които имат нужда от болнична помощ", казва тя. Д-р Тодорова не харесва и специализираните болници: "Знаете, че има доста болници, които са специализирани. Имаме болници по хирургия, по травматология, по детски болести и т.н., а пък е добре болницата да дава на пациента всичко, каквото му е необходимо. И това е един от съветите на Световната банка, тези, които писаха докладите."
От "Стандарт" пък научаваме, че пореден кабинет готви поредно намаление на цените на лекарствата. Идеята е да се ревизират цените както на лекарствата, които купуваме с пари от джоба си, така и на тези, които плащат здравната каса и болниците. Персонал набират в пазарджишко, научаваме от "Телеграф". "Остър глад за лекари и фелдшери изпитва Центърът за спешна медицинска помощ в Пазарджик и филиалите му в някои общини. В местното Бюро по труда за този месец са обявени 14 свободни позиции за лекари и за двама фелдшери за община Панагюрище. Звената в областния град Пазарджик, Велинград, Белово и Батак също се нуждаят от попълнения. Търсените специалисти трябва да са завършили "Спешна медицина" и "Медицина на бедствените ситуации", тъй като ще дават дежурства и ще оказват помощ, включително и ще транспортират пациентите на хемодиализа на обслужваната територия", четем във вестника.